Kauno mieste ir rajone ketinama steigti naujus priklausomybių konsultacinius punktus | Kas vyksta Kaune

Kauno mieste ir rajone ketinama steigti naujus priklausomybių konsultacinius punktus

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Gruodžio 14 d., ketvirtadienį, nuo 11 iki 16 val. Kauno miesto savivaldybės Didžiojoje salėje įvyks tarptautinė metodinė konferencija „Priklausomybių konsultantai Lietuvoje: iššūkiai, poreikis, galimybės“. Lietuvos specialistai ir svečiai iš užsienio aptars konsultacijų projekto eigą.

Konferencija skirta Priklausomybės ligų specialistų asociacijos projekto „Priklausomybių konsultanto modelio, veikiančio užsienio šalyse, diegimas 9 Lietuvos savivaldybėse“ startui. Projektą finansuoja Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondas, administruojamas LR Sveikatos apsaugos ministerijos.

Į konferenciją rinksis šalies Prezidentūros, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) atstovai. Atskirą pranešimą su faktais pateiks LR Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Šilalienė. Konferencijoje savo patirtį pristatys Kauno savivaldybės, kur buvo įkurtas pirmasis priklausomybių ligų konsultacinis punktas, atstovai. Jis atidarytas Gričiupio seniūnijoje, o veikia jau antrus metus.

Specialiai į konferenciją atvyksta vienas iš žinomiausių Lenkijos priklausomybių ligų specialistų, daktaras psichiatras Bogdanas Voronovičius (dr. Bohdan Woronowicz), kuris pasidalins daugiau kaip 30 metų priklausomybių terapeutų ir konsultantų rengimo patirtimi kaimyninėje šalyje.

Šiandien daktaras B. Voronovičius yra Lenkijos valstybinės Akoholio problemų sprendimo agentūros (PARPA) direktoriaus priklausomybių gydymo tematikos patarėjų grupės narys, o taip pat fondo „Zależni-Nie-Zależni“ („Priklausomi-Ne-Priklausomi“) prezidentas.

Šioje srityje jis pradėjo dirbti dar 1969-aisiais ligoninėse prie Opolės ir Varšuvos, taigi yra sukaupęs beveik 50 metų patirties. 1975 m., dirbdamas Psichiatrijos ir neurologijos institute Varšuvoje, jis dalyvavo įkuriant pirmąjį Lenkijoje bei visoje Rytų ir Vidurio Europoje psichoterapinį priklausomybės nuo alkoholio gydymo padalinį. XX a. 9 dešimtmetyje B. Voronovičius lankėsi Jungtinėse Valstijose, iš kur vienas pirmųjų į Vidurio Europą atsivežė tuomet naujus alkoholizmo gydymo metodus, tokius kaip plačiai žinoma Minesotos programa.

Be to, jis yra daugiau kaip 200 straipsnių ir populiarių knygų, kurios išverstos į rusų bei kitas kalbas, autorius.

Numatoma, kad 15.45 val. į diskusiją – klausimų atsakymų sesiją – įsijungs ir įdomią priklausomybių statistiką atskleis Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytojas anesteziologas-reanimatologas dr. Robertas Badaras, Respublikinio priklausomybės ligų centro vadovas gydytojas psichiatras Emilis Subata ir kiti priklausomybių Lietuvoje praktikai.

Ši konferencija – tik pirmas žingsnis projekto eigoje. Vėliau bus surengti sertifikuotų priklausomybių konsultantų vedami mokymai ir 9 šalies savivaldybėse (Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Marijampolės, Alytaus, Vilkaviškio, Pakruojo miestų, Kauno ir Anykščių rajonų savivaldybės) bus įsteigti, veiks ir vykdys sklaidą devyni priklausomybių konsultaciniai punktai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA