Ant kalėdinio stalo grįžta rankų darbo akcentai | Kas vyksta Kaune

Ant kalėdinio stalo grįžta rankų darbo akcentai

R. Tenio nuotr.

Močiutė iškilmingai tiesia didelę, baltą, nertą ar nėriniais puošta staltiesę – toks prisiminimas ne vienam mūsų iškyla kalbant apie kalėdinio stalo puošimą vaikystėje. Ilgą laiką buvusios tik iš kartos į kartą perduodamomis relikvijomis ar jaunystės prisiminimais, šiandien nertos staltiesės vėl grįžta į interjerus. O ypač – per didžiąsias metų šventes. Namų puošybai įgaunant pagreitį, apie šventinio dekoravimo tendencijas kalbamės su užuolaidų ir audinių salono „Ausfa“ vadove Inga Stuge.

[galerija kiek=”8″]

Po kuo Kūčių vakarą slėpsime šiaudus?

Staltiesės nuo seno ne tik puošė stalą: jas dėdavo į kraitį, dovanodavo kitomis svarbiomis progomis, staltiesės net tapdavo žaidimų ar burtų dalimi, pavyzdžiui, po staltiese slepiant šiaudus. „Staltiesė, kaip ir kiti namuose naudojami audiniai, gali būti prasminga, ilgaamžė dovana, kurianti namų dvasią bei unikalius prisiminimus“, – pasakoja I. Stugė ir pastebi, kad kauniečiai vėl pradeda įvertinti tradicinius namų aksesuarus bei skiria vis daugiau dėmesio jų pasirinkimui, pavyzdžiui, siuvasi staltieses individualiai. „Į madą jau kuris laikas grįžo nėrinių akcentai, taip pat natūralios medžiagos, tokios kaip lietuvių taip vertinamas linas ar natūrali vilna“, – papildo audinių kultūrą salone „Ausfa“ puoselėjanti Inga.

Nuotaiką kuria akcentai

„Nebijokite išsirinkti spalvą ar raštą ir pagal jį pasiūti staltiesę, pagalvėles ar lovatiesę būtent jūsų namams. Viską galite derinti prie užuolaidų ar kitų objektų kambaryje – tai yra paprasčiausias būdas sukurti interjero arba laikiną – šventinį akcentą“, – pasakoja jau daugiau nei dešimtmetį įvairius aksesuarus iš audinių salone „Ausfa“ kurianti moteris. „Šventinės pagalvėlės, ryškios raudonos servetėlės ar ta pati puošni staltiesė: užtenka namuose pakeisti kelis elementus ir bendra atmosfera iš karto pasikeis. Tiesa, daugelis lietuvių dar bijo puoštis prieš šventes, vengdami apsikrauti kalėdiniais raštais, pavyzdžiui, eglutėmis, elniais ar Kalėdų senelio atvaizdais. Tačiau, vietoje to, daugelis renkasi subtilesnę puošybą, kai puošiamės ne kalėdiškai, bet Kalėdoms: žaisdami tik spalvomis, neutraliais raštais ar gamtos akcentais. Tą patį siūlome ir „Ausfa“ klientams: rinktis šventines spalvas arba ypač tikroviškai atrodančias gėles, kankorėžius ar šermukšnio šakeles“, – aiškina I. Stugė.

Eglutės žaisliukas – priminimas apie jus

„Jei ieškote aksesuaro dovanai, galite įteikti išskirtinį eglutės žaisliuką ar netgi po žaisliuką visiems šeimos nariams. Žiūrėdami į juos, bičiuliai prisimins jus per kiekvienas Kalėdas. Nebijokite išsiskirti: dabar populiarūs neįprastų formų ar medžiagų žaislai, todėl tikrai nebeturite prisitaikyti prie vienos spalvos burbulų kolekcijos“, – drąsina Inga. Pasak Ingos, kita salono „Ausfa“ klientų ypač pamėgta dovana – pledai. „Tai tiek „atnaujinantis“ dekoro elementas, kurį galite patiesti ant pabodusios spalvos fotelio ar lovos, tiek labai praktiška dovana: su pledu galite užsikloti ar išbėgti į lauką žiūrėti fejerverkų“, – šypsosi moteris ir prideda, kad išsirinkus pledą būtna įvertinti jo sudėtį.

„Venkite pledų, kurių sudėtyje vyrauja sintetika, nes po tokiais audiniais daug daugiau prakaituojame, pojūčiai nėra tokie malonūs“, – aiškina I. Stugė ir papildo, kad bet kokia dovana gali atrodyti šventiškai, jei ją supakuosime su meile. „Visus aksesuarus „Ausfa“ komanda padeda pateikti stebuklingai“, – pakuodama į kažkieno namus atkeliausiančią dovaną šypsosi moteris.

Puošia ir nematomi dalykai

Paskutinis „Ausfa“ vadovės patarimas – namų nuotaiką kurti ne tik tuo, kas matoma, bet ir nematomais dalykais, pavyzdžiui, kvapais. „Kvapas neturi būti ryškus – geriausia, jei jis iš pradžių jums sukuria malonų prisiminimą, nostalgiją, o tik po to suprantate, kad tai kvapas. Išduosime mažą paslaptį, šiuo metu „Ausfa“ salonas kuria būtent tris tokius, originalius lietuviškus kvapus“, juos kauniečiams pristatysime kitąmet – apie planus prisidėti prie stebuklų kauniečų namuose išsiduoda I.Stugė.

Geri darbai

Besibaigiant metams salonas „Ausfa“ turi kilnią tradiciją, dovanoti namų jaukumą. Kiekvienais metais vienai sunkiau besiverčiančiai šeimai dovanojame užuolaidas, kurios išties džiugintų ir sukurtų mažą Kalėdų stebuklą namuose. „Tą darysime ir šiemet, nes dovanoti yra labai gera. Esame paruošę staigmeną – 6 metrus užuolaidinio audinio, kurį ketiname pasiūti ir padovanoti vienai šeimai“, – džiaugiasi Inga, ir kviečia visus užsikrėsti dovanojimo džiaugsmu.

Tad jei vis dar ieškote dovanų, užsukite į saloną „Ausfa“ , įsikūrusį Jonavos g. 250. Daugiau informacijos rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA