Kaune susibūrę liberalai pirmininką renka iš dviejų kandidatų | Kas vyksta Kaune

Kaune susibūrę liberalai pirmininką renka iš dviejų kandidatų

BNS 2017/12/09 13:42
DELFI nuotr.

Šeštadienį Kaune renkamas naujas Liberalų sąjūdžio pirmininkas, į šias pareigas kandidatuoja frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas, šiuo metu einantis laikinojo partijos pirmininko pareigas, ir parlamentaras, Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius.

„Buvo iškelti ar išsikėlė du kandidatai – Vitalijus Gailius ir Eugenijus Gentvilas. Abu nepersigalvojo“, – kalbėjo suvažiavimui pirmininkaujantis Simonas Kairys.

V. Gailius, kreipdamasis į partiečius, kalbėjo apie partijai pareikštus įtarimus korupcijos byloje. Jis teigė, kad partija tinkamai nereagavo į korupcijos skandalą, todėl ištikusi krizė tęsiasi iki šiol, o norint ją išspręsti būtina imtis pokyčių.

„Šiandien esame lemtingoje situacijoje, visų mūsų politinę ateitį apspręsiančioje pasirinkimo kryžkelėje. Dėl šių priežasčių nusprendžiau nebebūti stebėtoju ir imtis atsakomybės. (…) Esu pasiruošęs nuosekliai skatinti ir demonstruoti kitokią lyderystės kultūrą partijoje ir Lietuvos politinėje sistemoje“, – teigė V. Gailius.

Jis ragino spręsti ilgą laiką ignoruotas problemas, žvelgti į ateitį ir stiprinti partiją.

„Mes per ilgai buvome patarėjais Lietuvos politinėje sistemoje. Atlikę drąsius ir savalaikius veiksmus, galime tapti politikos formuotojais“, – teigė kandidatas į liberalų lyderius.

E. Gentvilas dar kartą pabrėžė nesąs susijęs su korupcijos byla. Kalbėdamas apie liberalų ateitį, jis pabrėžė laisvo pasirinkimo visuomenėje svarbą, daug kur didėjant suvaržymams ir kontrolei. Už griežtėjančią kontrolę jis pažėrė kritikos valdančiajai Valstiečių ir žaliųjų sąjungai bei jos lyderiams.

„Šiandien kaip niekad anksčiau iškyla klausimas, kaip gyvens laisvas Lietuvos žmogus. Ar jam bus leista laisvai mąstyti, kalbėti, priimti sprendimus“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Jis pabrėžė esąs bendramintis ir bendražygis su V. Gailiumi ir teigė neleisiąs partijai skaidytis į stovyklas. Jis taip pat dėkojo Remigijui Šimašiui, liberalams vadovavusiam iki šių metų spalio. Vilniaus meras R.Šimašius partijos vadovo pareigas perėmė prasidėjus korupcijos skandalui, kai tuometiniam partijos lyderiui Eligijui Masiuliui buvo pareikšti įtarimai.

„Ketvirtį šimtmečio esu liberalas. (…) Mačiau bei patyriau išdavystes, o baisiausia iš jų man buvo ta, apie kurią sužinojom pernai, gegužės 12-ąją. Šiandien tikiuosi trečią kartą tapti liberalų pirmininku, pakeisti savo bičiulį, liberalą be išskaičiavimų ir išlygų – Remigijų Šimašių“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Daugiau kandidatų į liberalų vadovus neatsirado. Partijos pirmininkas renkamas dvejiems metams.

Partijos pirmininko rinkimai vyksta po to, kai spalio pabaigoje atsistatydinantis iš šių pareigų pareiškė R. Šimašius.

Liberalų sąjūdžiui yra pareikšti įtarimai korupcija. Teisėsauga įtaria, kad eksliberalai E. Masiulis ir Šarūnas Gustainis Liberalų sąjūdžio naudai paėmė kyšius iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio. Šis verslininkas įtariamas ir buvusio „darbiečio“ Vytauto Gapšio papirkimu. Praėjusią savaitę prokurorai išplėtė įtarimus partijai konstatavę, jog liberalai galėjo turėti naudos iš narystę joje suspendavusio Gintaro Steponavičiaus piktnaudžiavimo – jis įtariamas balsavęs dėl koncernui naudingų teisės aktų priėmimo, taręsis dėl paramos jo atstovaujamoms nevyriausybinėms organizacijoms.

Minėti buvę liberalai teisėsaugos įtarimus neigia.

Spalio pabaigoje Vyriausioji rinkimų komisija dėl nustatytų šiurkščių rinkimų kampanijos finansavimo pažeidimų nusprendė neskirti Liberalų sąjūdžiui pusmečio dotacijos, siekiančios beveik 400 tūkst. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA