Tūkstančius sujaudino Teodoro istorija: tai, ką vaikas dar šiandien sugeba, – tikras stebuklas | Kas vyksta Kaune

Tūkstančius sujaudino Teodoro istorija: tai, ką vaikas dar šiandien sugeba, – tikras stebuklas

delfi.lt 2017/12/08 19:03
DELFI nuotr,

Teodorui iškart po Kalėdų sueis dveji. Dabar jis toks kaip ir kiti bendraamžiai – bėgioja, žaidžia, šypsosi, susipažįsta su pasauliu. Tačiau berniukas turi kai ką, ko neturi kiti vaikai. Jo mažoje galvoje – didžiulis auglys, keliantis nerimą dėl ateities.

Prieš dvi savaites Teodoro galvoje gydytojai rado didelį auglį. Tokį didelį, kad jie nesupranta, kaip vaikas gali judėti, kalbėti ir žaisti. Berniuko tėvai įsitikinę: tai – stebuklas.

„Norime jam padovanoti dar vieną stebuklą – galimybę užaugti. Tas stebuklas – tai mokslas, pažangiausi gydymo metodai Prancūzijoje, Šveicarijoje arba JAV. Gydomas Lietuvoje konvenciniais metodais jis galbūt sulauktų tik ketverių“, – svetainėje, skirtoje aukoti, rašo Teodoro tėvai.

Operavimas – rizikingas

Kaip pasakojo Teodoro tėtis Laurynas, berniuko galvoje esantis auglys yra labai nepalankioje vietoje – iš ilgųjų smegenų jis tęsiasi į nugaros smegenis. Ši vieta itin svarbi ir jautri, nes joje išsidėstę pagrindiniai gyvybiniai centrai. „Bet kokie veiksmai šiai vietai gali baigtis labai blogai – arba mirtimi, arba paralyžiumi“, – DELFI pasakojo berniuko tėtis.

Lietuvoje galvos auglių atvejų ganėtinai mažai, todėl, kaip sako pašnekovas, ir gydymas čia tam nėra labai pažangus – taikomos bendrosios procedūros kovoti su vėžiu.

Prieš kelias dienas Teodorui Lietuvos mikrochirurgai atliko operaciją, po kurios artimiausiu metu augliui bus mažiau galimybių užspausti nervus ir paralyžiuoti berniuko kūną.

Nežino, ar gydymas būtų efektyvus

L. Sadauskas sako, kad Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytojas neurochirurgas prof. dr. Saulius Ročka, su kolegomis atlikęs pirmąją operaciją Teodorui, ryžtųsi ir radikalesniems veiksmams, tačiau, kaip sako gydytojas, šiuo atveju pašalinti auglį yra praktiškai neįmanoma, nes tai itin rizikinga.

„Lietuvos medikai nežino, kaip jų „chemija“ veiks. O štai, pavyzdžiui, Prancūzijoje, galvų auglių gydymas žymiai pažangesnis, – pasakojo L. Sadauskas. – Prancūzijos medikai nuodugniai ištiria auglį ir kuria vaistus konkrečiai jam gydyti, todėl efektas visiškai kitoks, negu darant bendrą chemoterapiją visam kūnui.“

Prancūzijoje – veiksmingas gydymas

Gustave Roussy vėžio institutas, esantis Paryžiuje (Prancūzija), skelbia informaciją, kad tokio kaip Teodoro vėžio gydymo efektyvumas siekia daugiau nei 90 proc. O Lietuvoje tokia statistika apskritai nefiksuojama, nes atvejų, laimei, kur kas mažiau.

„Laukiame atsakymo ir konkretaus gydymo plano, bet jau dabar žinome, kad vien pirmojo gydymo etapo kaina gali perkopti 150 tūkstančių eurų, o visas gydymas gali kainuoti net keletą šimtų tūkstančių, todėl be pagalbos neapsieisime, – sakė Teodoro tėtis. – Tai kosminė suma ir, kiek žinau, Lietuvoje apskritai vienam žmogui tiek nebuvo surinkta, tačiau mes darome, ką galime, žinoma, prašysime kompensacijos iš Ligonių kasų, jeigu gausime medikų išvadas, kad tai, kas šiuo atveju siūloma užsienyje, yra geriau nei Lietuvoje. Tai procedūra, kuri trunka labai ilgai, o vėžys ilgai nelaukia.”

Nešioja retą auglį

Teodoras nešioja retą auglį (pilomiksoidinė astrocitoma), o jo biopsijos mėginys jau išsiųstas į Gustave Roussy vėžio institutą, kur tokiais atvejais sėkmingai taikoma individuali chemo- ir imunoterapijos – jos Teodorui suteiktų galimybę ne tik užaugti, bet ir pasveikti.

Kol kas Teodoro tėvai siekia surinkti 200 tūkstančių eurų aukų, ketvirtadienį vakare paaukota suma – daugiau nei 9 tūkstančiai eurų. Aukojamos sumos pokyčius galte stebėti čia.

Visos nepanaudotos lėšos bus pervestos fondui „Rugutė”, remiančiam vaikus, sergančius onkologinėmis ligomis.

Kol kas DELFI su Teodorą prižiūrinčiu gydytoju Lietuvoje S. Ročka nepavyko susisiekti, informacija bus pildoma.

Jei norite prisidėti prie Teodoro gydymo, galite paaukoti:

Gavėjas – Teodoro kovos su smegenų vėžiu paramos ir labdaros fondas
Sąskaitos numeris – LT774010051004141201
Bankas – Luminor Bank AB
Swift – AGBLLT2X

Trumpuoju numeriu 1402 (skambučio kaina 1,50 euro)

Numeriu +37061876572, per „Revolut”

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA