Kauniečiai lapkritį sulauks mažesnių sąskaitų už šildymą | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai lapkritį sulauks mažesnių sąskaitų už šildymą

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Už lapkritį šildymui suvartotą šilumą kauniečiai turėtų mokėti apie 10 proc. mažiau nei už tą patį laikotarpį pernai. Visgi skirtingų namų gyventojams šilumos kaina gali skirtis kone dvigubai.

Kainos mažėjimą lėmė apie 11 proc. mažesnis šilumos suvartojimas šildymui, kurį, savo ruožtu, lėmė aukštesnė vidutinė mėnesio lauko oro temperatūra.

Vidutinis mokėjimas už 60 m2 ploto patalpų šildymą šiemet lapkritį Kaune turėtų sudaryti apie 43,2 euro su PVM (neskaitant mokėjimų už suvartotą karštą vandenį bei vonios šildytuvą). Pernai šis mokėjimas sudarė apie 48 eurus su PVM. Pagrindinis veiksnys, lėmęs mokėjimų sumažėjimą – 11 proc. mažesnis šilumos suvartojimas šildymui. Pernai 60 m2 ploto butui šildyti buvo suvartota vidutiniškai 906,6 kWh šilumos, šiemet – 806,4 kWh. Šį šilumos kiekio sumažėjimą lėmė 2,7 oC aukštesnė vidutinė mėnesio lauko oro temperatūra. Pernai lapkritį Kaune ji buvo 1,2 oC, tuo tarpu šiemet – 3,9 oC.

0,8 proc. aukštesnė šilumos kaina mokėjimų pokyčiui ženklesnės įtakos neturėjo. Pernai lapkritį šilumos kaina buvo 4,86 ct/kWh be PVM, šiemet – 4,90 ct/kWh be PVM. Šilumos kainos pokyčiams didžiausią įtaką turi kuro ir iš nepriklausomų gamintojų perkamos šilumos kainos.

Grafike pavaizduoti vidutiniai mokėjimai už šildymą Kaune 2016 ir 2017 m. lapkričio mėnesiais, taip pat vidutinis šilumos suvartojimas 60 m2 ploto būsto šildymui:

Naujų ir renovuotų namų vidutiniai mokėjimai už 60 m2 ploto buto šildymą sudarys atitinkamai apie 28,2 ir 26,4 euro su PVM. Atkreiptinas dėmesys, kad atnaujintų namų gyventojai už lapkritį šildymui suvartotą šilumą mokės mažiau nei naujos statybos namų gyventojai. Tikėtina, kad šį skirtumą lėmė šilumos vartojimo įpročių skirtumas.

Senos statybos neatnaujintų daugiabučių gyventojai už šildymui suvartotą šilumą vidutiniškai mokės apie 43,2 euro su PVM. Faktinis kiekvieno konkretaus namo šilumos suvartojimas yra skirtingas, todėl ir faktiniai sąskaitų dydžiai, be abejo, skirsis.

Galutiniai sąskaitų dydžiai, pridėjus mokėjimus už vandens pašildymą, vonios kambario šildytuvus, šilumą, sunaudotą su nepaskirstytu karštu vandeniu bei bendrųjų patalpų šildymą, priklauso nuo kiekvieno konkretaus namo konstrukcijos, pastato būklės, įrengtos šildymo ir karšto vandens sistemos konstrukcijos bei būklės, taip pat nuo deklaruoto karšto vandens kiekio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA