Kauno eglutė – kičinė statybų aikštelė ar mišku kvepiantis stebuklas? (kauniečių vertinimas + kiek lėšų skirta) | Kas vyksta Kaune

Kauno eglutė – kičinė statybų aikštelė ar mišku kvepiantis stebuklas? (kauniečių vertinimas + kiek lėšų skirta)

R. Tenio nuotr.

Šeštadienį Rotušės aikštėje įžiebus pagrindinę miesto eglę, pasipylė šventinio renginio ir pačios žaliaskarės komentarai. „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai žėrė nemažai kritikos koncertui ir eglutei, kai kuriems kliuvo net miesto meras, bet kiti dekoracijomis buvo patenkinti, rado kuo pasidžiaugti.

[galerija kiek=”8″]

Prastai apgalvotas renginys ir nekokia eglutė

Ne vienas komentatorius išreiškė visišką nusivylimą tiek eglute, tiek jos įžiebimo švente. Ši prilyginta tiesiog pornografijai – personažai tampėsi pirmyn atgal, gėrė kavą „stumdami“ reklamą, o kulminacija buvo be jokios aistros. Skaidros manymu, renginys buvo darželio vaidinimo lygio, o apie eglę neverta nė aušinti burnos. Niekam tikę kubai, be to, užstojo sceną ir didžioji dalis miestiečių jos nė nematė.

Panašaus pobūdžio strateginę šventės problemą pastebėjo kiti – žmonių buvo sausakimša ir daugelis jų stebėjo renginį per ekraną netoli Katedros, tačiau ten nebuvo papildomo įgarsinimo, tad publika matė tik vaizdą, o ir fejerverkų įžiūrėti negalėjo. Pats įžiebimo momentas nebuvo stulbinantis, pritrūko sprogstamosios galios. Egle nebus galima grožėtis iš Rotušės a. kavinių, nes ją užstoja trimačių projekcijų blokai. „Šiaip nesu iš tų, kam viskas blogai, priešingai, bet, kad tikrai labai jau prastai…“ – rašė Aistė.

Kaip dėstė Giedrius, belaukiant kulminacijos, vaikai užmigo ant rankų. Anot jo, kokie trys bandymai įžiebti eglutę, būtų atrodę įdomiai, tačiau viskas buvo gerokai ištempta, o eglės vaizdas – liūdnesnis nei nuotraukose. Instaliacijų kubai aikštę pernelyg užgriozdinę, o šie iš tikro tėra prastai atrodantys pastoliai, apvynioti agroplėvele. „Eilinė poliklinikos lygio eglė. Žalios idėjos, energija iš kavos tirščių… Kažkoks absurdas, dizaineriai tų tirščių, turbūt, apsivalgė. Organizatoriai visiškai be fantazijos. Pinigai į balą“, – apgailestavo vyras.

Henrikui blokai irgi ne prie širdies – manė, kad sienos turėjo griūti kaip „Pink Floyd“ kūrinyje „The Trial“ ir atidengti eglutę.

[susije_video kurie=””]

Pusės milijono rebusas

Daugelis komentatorių, dalindami kritiką, neužmiršo pabrėžti, kad už Rotušės a. iškilusią eglutę ir jos įžiebimą Kauno miesto savivaldybė suplojo pusę milijono eurų – neva, kaip už tokią kainą, renginys juolab apgailėtinas. Būtina priminti, kad 440 tūkst. eurų kainavo absoliučiai visos Kalėdinės miesto dekoracijos ir renginiai. Už eglutės statybas, jos įžiebimo ir būsimą Naujųjų metų sutikimo koncertus įmonei „Medusa Concert“ atseikėta 180 tūkst. eurų.

Didžiausia dalis kalėdinio biudžeto – 224 tūkst. eurų – nubyrėjo „ADAM Decolight“ už visus džiuginantį įvairių miesto erdvių apšvietimą. Dar 36 tūkst. eurų sumokėta papuošimais pasirūpinusiai įmonei „Lumidėja“.

Kliuvo aktorių vaidyba ir reklama

Kita dalis išreiškusių nuomonę medžiu ir dekoracijomis liko visai patenkinti, tačiau šį džiaugsmą nustelbė nusivylimas švente. Ji pasirodė panaši į repeticijos imitaciją, perspausta ir su „Kaunas tvarkosi“ ženklu – esą, nieko, jeigu jis būtų buvęs panaudotas kartą, tačiau demostravimas visuose kubuose po kiekvieno nesėkmingo įžiebimo humorą suvulgarino, buvo tiesiog persūdyta.

Vienas kaunietis įsijungė transliaciją vien prastų komentarų skatinamas – jam užkliuvo projekcijose rodomos reklamos, ypač eglę stačiusių ir koncertą rengusių „Medusa Concert“. „Patys organizavo šitą renginį, o paskui dar reklamuojasi. Gėda šiek tiek“, – mąstė jis.

Kitiems gi gėda buvo klausyti žargonu kalbančių aktorių – komentatorių manymu, senis su besmegeniu vienas kitą pertraukinėjo, kalba buvo skurdi, atrodė, kad net nežino, ką kalba, vaidinimas netikroviškas. Nepatiko žmonėms, kad 27 metai po nepriklausomybės atkūrimo Kalėdų Senelis svaidosi „svarke“, „bulgarke“. Šventės kūrėjų bandymas priartinti veiksmą prie liaudies taikant, kaip įsivaizduota, paplitusią leksiką, rodosi, neišdegė.

Kai kuriuos nuvylė net eglutę įžiebęs Visvaldas Matijošaitis: „Visada gerbiau Kauno merą, bet nei vienus metus negirdėjau ilgesnės kaip keturių žodžių kalbos. Galėjo nuoširdžiau pasveikint miestiečius!“

Tačiau čia diskusijoje būta ir atsvaros: „O musu gerbiamas meras man patiko. Tikras vyras taip ir turi kalbėt – trumpai drūtai…“


Prasta detalių dermė ir užgožta eglė

Atsitraukiant nuo renginio, atrodo, kad ir pačia eglute yra daugiau nusivylusių nei patenkintų. „Išskirtinė, nes tokios nesąmonės Kaunas dar neturėjo. Kaip tos dėžės atrodys dienos metu? Eglutė sąvartyne“, – žodžių į vatą nevyniojo Inga.

Kiti teigė jaučiantys svetimą gėda už dekoracijų kūrėjų paslydimą: „Tiek svečių aplankys miestą, giminiu atvažiuos, ir ką pamatys – tuos kvadratus? O kur eglute, kur Kalėdų simbolis? Dabar kažkokia nesąmonė ten. Nuimkit tuos kubus iškart bus kitas vaizdas“, – siūlė kauniečiai.

Diskusijos dalyviams palei aikštės kraštinę išrikiuoti prekybos miestelio namukai priminė išvietes, o žaliaskarę supančios sienos kvepėjo kiču. Keistai atrodė ir vertikaliai pakabintos girliandos – jas apsukus ratuku, teigta, vaizdas pasitaisytų. Tačiau natūralūs kankorėžiai, kauniečių teigimu, visai nedera su tuo plastmasiniu inkilu ant viršūnės. „Grąžinkit angelus ir karuseles!“ – Jolantos Šmidtienės dekoracijas prisiminė mergina.

Pasak Kristinos, eglės puošyba kiek per daug išpūstas reikalas, bet lūkesčiai po daug ankstesnių gražių ir originalių pakilę labai aukštai. Sunku padaryti kažką geresnio – šis variantas dėl to nuvylė dar labiau. „Gaila, kad nueita pigiu žiburėlių keliu, nes meno čia nėra įdėta“, – svarstė ji.

„Kaunas šį kartą prašovė pro šalį. Vakar buvau Raudondvaryje, kur įžiebta Kauno rajono eglutė. Maloniai nuteikė jauki aplinka, yra ką veikti du vaikais. Ypač graži kalėdinė karieta, prakartėlė. Gerai ir tai, kad išliejo čiuožyklą. Nuvažiuokite vakare į Raudondvari, pažiūrėkite, ir paklauskite, kiek kainavo. Tada spręskit – ar rajoną prie miesto jungti, o gal atvirkščiai?“ – Kauno eglę su penktadienį įžiebta rajono žaliaskare lygino komentatoriai.

Eglė puiki – paprasta ir tikroviška

Kritikavo eglę tikrai ne visi. Apie penktoji dalis komentatorių ja nepaprastai džiaugėsi, nors sulaukė mažiau diskusijos dalyvių palaikymo nei kritikai. Kauniečiams patiko virvių ir kankorėžių paprastumas, miško kvapas priėjus arčiau priminė vaikystę. Eimantas, kuris teigė matęs visas Kauno eglutes ir buvęs jų įžiebimuose, sakė, kad ši idėja – pati geriausia iš visų: „Labai nustebino. Programoje gal tik nepatiko, kad trūko įvairumo, bet šiaip idėja nuostabi ir reginys nepakartojamas. Taip ir toliau – rodykime snobams, kad Kaunas vis kažką naujo sugalvoja. Kam nepatiko programa tai ji buvo publikuota, galėjote ir nevažiuoti, jei nepatinka gyva muzika, puikus šokėjų pasirodymas.“

Besidžiaugiančių pusėje sakė, kad programoje – nenusibodę atlikėjai, eglutė – ne eilinė sintetika, o viskas natūralu. Jokio kinietiško blizgesio. Kai kurių komentatorių manymu, kaip tik praėjusių metų eglės Kaune atrodė siaubingai: plastikas, neaiškios sintetinės figūros.

„Tokia jau ta mūsų tauta… kai eglė originali ir šiuolaikiška, visi nepatenkinti, nes nori natūralios, paprastos. Kai eglė paprasta, visiems per prasta“, – juokėsi Kornelija.

O Simonai ji pasirodė originali ir paprasta, kaunietė siūlė džiaugti artėjančiomis šventėmis ir skleisti mažiau negatyvo. „Jei nepatinka – pasipuoškite namuose kaip norite ir nereikės burbuliuoti“, – siūlė ji.

Kiti džiugiai belaukiantieji švenčių kritikams siūlė nustoti rašinėti nesąmones, mat reikia švęsti, kad eglės, fejerverkai, nemokami renginiai iš viso yra. Pozityviai nusiteikę komentatoriai siūlė atsisakyti ir beprasmių tarpmiestinių palyginimų, nesmerkti vieniems kitų ir laukti nuostabių švenčių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA