Kaune gali iškilti ne vienas, o du Vyčiai | Kas vyksta Kaune

Kaune gali iškilti ne vienas, o du Vyčiai

delfi.lt 2017/12/01 21:46
Asociatyvi / R.Tenio nuotr.

Kaunas, žadantis priglausti sostinės išbrokuotą Vyčio skulptūrą, gali statyti ne vieną, bet du paminklus. Vienas jų būtų klasikinio stiliaus, o kitas – modernaus.

Kaip skelbiama lapkričio 30 dieną transliuotame LNK „Žinių“ reportaže, ketvirtadienį Kauno miesto architektai jau apžiūrėjo vietas, kur galėtų iškilti Vilniaus „išbrokuota“ Vyčio skulptūra. Miesto gyventojai Vyčio nori, tačiau dėl to, ar skulptūrai verta skirti beveik 0,5 mln. eurų, reiškia skirtingas nuomones.

Kauno paupys – vienas iš variantų, kur galėtų iškilti Vilniaus atmesta Vyčio skulptūra. Vietų, kur ji galėtų būti pastatyta, yra daugiau, bet nei architektai, nei miesto savivaldybė jų neatskleidžia. Žinoma tik tiek, kad svarstoma ir paminklo statybą Kauno senamiestyje.

Pagal Vyčio skulptūros autoriaus Arūno Sakalausko projektą, skulptūra turėtų būti gaminama 7 metrų aukščio. Tokio dydžio kūrinys preliminariai kainuotų 428 tūkst. eurų.

Skulptūros dydis priklausys nuo vietos, kur ji iškils

Tikslių atsakymų, kokio dydžio skulptūra iškilų Kaune, jos autorius dar negali pateikti. Pasak A. Sakalausko, tai pirmiausia priklausys nuo erdvės, kurioje skulptūra bus įrengta.

„Dydis priklausys nuo visos erdvės. Jeigu darysime kokioje nors didžiulėje erdvėje, tada, žinoma, gal ir didinsime ją, bet jeigu mažesnėje – tai galbūt ir mažinsime. Iš tikrųjų, tai viskas priklausys nuo pačios aplinkos, nuo erdvės, kurioje ji galės stovėti. Tai yra labai svarbu. Skulptūrą norint patalpinti į tam tikrą erdvę, galbūt net kompoziciškai teks ją kažkiek keisti“, – kalbėjo skulptorius.

Planuojama, kad Vytis bus išlietas Vokietijoje arba Ukrainoje. Skulptūra Kauną turėtų papuošti jau kitų metų liepos 6-ąją, karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną.

Tačiau Kaune gali iškilti ir antrasis Vytis, tik kiek kitokio – modernesnio – stiliaus.

Kaip LNK „Žinioms“ sakė skulptorius Stasys Žirgulis, tokia skulptūra galėtų būti pastatyta Vienybės aikštėje.

„Sakykime, nerūdijantis plienas ir stiklas – tai du derantys dalykai. Tuo labiau, kad tas nerūdijantis plienas bus ir poliruotas, ir matinis. Žaidimas tų dviejų plokštumų irgi galėtų efektą duoti. Manyčiau, kad kažkokiose prieigose modernių pastatų ir galėtų atsirasti“, – svarstė jis.

Kauniečiai Vyčiui dosnūs

LNK žurnalistų miesto gatvėse kalbinti kauniečiai dėl Vyčio reiškė skirtingas nuomones. Vieni kalbėjo, kad Vyčiui beveik 0,5 mln. eurų gailėti nereikia.

„Simboliai reikalingi tautai. Manau, normaliai (tokia suma)“, – aiškino vidutinio amžiaus vyras.

Tuo metu garbaus amžiaus ponas, paklaustas, ar tinkama tokia suma simboliui, pareiškė: „Sakyčiau, tokia suma netinkama. Per mažai“.

Pasidomėjus, kiek lėšų, jo manymu, reikėtų skirti, jis nešykštėjo.

„Milijoną. Kada darbą pradedi, ima veikti Merfio dėsnis – reikia dauginti viską iš keturių“, – kalbėjo Kauno patriotas.

Kiti kauniečiai nebuvo tokie dosnūs. Viena ponia, paklausta, ką rinktųsi, jeigu jai būtų sudaryta tokia galimybė – siūlytų už 0,5 mln. eurų statyti Vyčio skulptūrą, ar verčiau norėtų pinigus pataupyti, o gal išleistų juos miesto gatvių tvarkymui, sakė, kad rekomenduotų lėšas taupyti.

„Kai susitvarkysime buitį, tada kitus dalykus galima žiūrėti. Manyčiau, patogumas žmonėms yra svarbiau“, – savo poziciją dėstė Kauno gatvėje kalbintas jaunuolis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA