A. Veryga pasiūlė didinti atlyginimus medikams loterijų sąskaita | Kas vyksta Kaune

A. Veryga pasiūlė didinti atlyginimus medikams loterijų sąskaita

BNS 2017/11/30 11:41
Archyvo nuotr.

Valdžiai siekiant rasti papildomų lėšų medikų algoms, ketinama didinti loterijų mokestį, teigia sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Tikslas tų pasiūlymų labai aiškus – mes bandome visokiais būdais ieškoti, iš kur būtų galima gauti papildomų šaltinių medikų atlyginimų didinimui, tiems įsipareigojimams, kuriuos mes jau esame išsakę, kad ir meningokoko vakcinai, jos įvedimui. Visa tai reikalauja papildomų pinigų“, – ketvirtadienį Vyriausybėje sakė A. Veryga, užregistravęs atitinkamas įstatymo pataisas.

Jis pabrėžė, kad sveikatos sistemai skirti daugiau lėšų, sumažinant kitų sričių finansavimą, nėra galimybių, todėl būtina ieškoti papildomų finansavimo šaltinių.

„Tų šaltinių nėra taip daug. Ir mokesčių, kurie buvo santykinai žemame lygyje, mes neturime tikrai labai daug. Čia konsultavomės ir su Finansų ministerija, jų įžvalgų klausėmės. Aš suprantu tas įtampas, kurios kyla, bet aš manau jos visą laiką kyla, kai mes kalbame apie kažkokių mokesčių didėjimą. Natūralu matyt, kad tų diskusijų Seime tikrai bus nemažai“, – žurnalistams teigė ministras.

„Valstiečių“ frakcijos nariai A. Veryga ir Agnė Širinskienė lapkričio 24 dieną Seime užregistravo siūlymą padidinti loterijų mokesčio tarifą iki 10 procentų.

Loterijų organizatoriai mokestį moka nuo išplatintų loterijos bilietų nominalios vertės, dabar jo tarifas yra 5 proc., tačiau lapkričio pradžioje Seimas po pateikimo pritarė įstatymo pataisai, kuria jį siūloma didinti iki 7 procentų.

Taip pat siūloma lošimo stalams ir automatams, už kuriuos mokamas fiksuotas mokestis, nustatyti papildomą 10 proc. mokestį nuo lošėjų statomų sumų ir lošėjams faktiškai išmokėtų laimėjimų skirtumo. Lapkričio pradžioje Seimas po pateikimo pritarė, kad šis tarifas būtų 5 procentai.

A. Verygos ir A. Širinskienės teigimu, loterijų organizatorių pajamos iš bilietų pardavimo kasmet didėja, o kaimyninėse šalyse nustatyti didesni loterijų mokesčio tarifai. Estijoje jis siekia 18 proc., Latvijoje – 10 proc., Lenkijoje – 10–15 proc., Slovakijoje 15–20 proc. nuo išplatintų loterijų bilietų vertės. Taip pat nurodoma, kad kaimyninėse šalyse taip pat didinami ir mokesčiai lošimo stalams ir lošimo automatams.

„Nuo 2017 metų pradžios Estijoje šalia fiksuoto lošimo mokesčio už lošimo automatą įvestas 10 proc. lošimo mokestis nuo lošėjų statomų sumų ir lošėjams faktiškai išmokėtų laimėjimų skirtumo, Lenkijoje jau šiuo metu šis skirtumas apmokestinamas 50 proc. tarifu, Latvijoje numatoma nuo 2018 metų pradžios 30 proc. padidinti fiksuotą lošimo mokestį lošimo stalams ir lošimo automatams“, – rašo parlamentarai.

Lietuvos tautinis olimpinis komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė portalui 15min.lt tvirtino, kad jei Seimas pritars šiam pasiūlymui, jos vadovaujamos organizacijos biudžetas susitrauks trečdaliu. LTOK yra itin priklausomas nuo loterijų verslo, nes yra finansuojamas bendrovės „Olifėja“ – LTOK priklauso 51 proc. akcijų šios stambiausios Lietuvos lošimų bendrovės, rengiančios įvairias loterijas, tokias kaip „Teleloto“, „Vikinglotto“, „Eurojackpot“, „Keno“, „Jėga“ ir kitas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA