Kalėdų eglutės įžiebimo programa: tokio Senelio dar nematėte | Kas vyksta Kaune

Kalėdų eglutės įžiebimo programa: tokio Senelio dar nematėte

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Tiksint paskutinėms minutėms iki Kauno žaliaskarės įžiebimo, renginio režisierius Tomas Erbrėderis portalui „Kas vyksta Kaune“ praskleidė šventės programos uždangą. Susirinkusiųjų Rotušės aikštėje laukia ne tik puikių vietos ir užsienio atlikėjų pasirodymai su įspūdingu šou, bet ir Kalėdų Senelis, praktiškai galintis tapti „Kaunas tvarkosi“ akcijos veidu.

Kitoks renginio išdėstymas

Eglutę puošiančios ir jos įžiebimo renginį organizuojančios bendrovės „Medusa Concert“ vadovo Remigijaus Knabiko teigimu, šventės programa bus išdėstyta ne taip, kaip anksčiau, kai valandą ar dvi būdavo atliekamas koncertas, o kulminacija tapdavo eglės įžiebimas ir po to tuoj pat viskas pasibaigdavo.

„Šeštadienį matysime įžanginę programą, tada bus įjungtos eglutės dekoracijos, o po šio momento apie pusvalandį šventė tęsis, vyks savotiškas vakarėlis. Visa ceremonija užtruks apie 1.15 val., o vėliau – iki 22-23 val. bus rodomos trimatės projekcijos. Jas bus galima pamatyti kiekvieną vakarą. Tiek eksperimentuoti, kad įžiebimo šventėje apsieitume be Kalėdų Senelio, dar nesiryžome – pasirodys ir šis šventinis personažas, tik kiek neįprastame vaidmenyje. Bus ir kitų magiškų veikėjų“, – geros nuotaikos nestokojo R. Knabikas.

Eglės kompozicija – kauniečių namų židinio metafora

Šeštadienį vyksiančios šventės režisierius Tomas Erbrėderis pradėjo nuo to, kad pats eglės sprendimas šiemet neįprastas. „Medis, galima sakyti, tradicinis, tačiau jis įrėmintas dviem sienom, kurioms ruošiamos specialios vizualizacijos. Per įžiebimą ir po jo šiose sienose bus transliuojamos video instaliacijos. Šios konstrukcijos simbolizuoja Kauno architektūrą ir namus, kuriuose gyvena skirtingo amžiaus, papročių šeimos, o eglė tampa ašimi, jungiančia visus kauniečius“, – aiškino T. Erbrėderis.

Kad ir kokios skirtingos būtų šeimos, anot menininko, bendru švenčių vardikliu tampa eglė – praktiškai visi ją puošiame, tai yra itin paplitęs Kalėdų paprotys, atnešantis į namus kalėdinę dvasią. Žaliaskarės kompozicija Rotušės aikštėje atspindi šį paprotį – medį apsups miestiečių gyvenimą cituojančios vizualizacijos.

Prie magiškų veikėjų ir užsienio atlikėjų prisijungs Kauno meras

„Kalbant apie įžiebimo šventę, norime, kad ji būtų žaisminga – be nereikalingų pokalbių, laiko tempimo. Šventės vedantysis taip pat komanduos ne formaliai – tai bus personažas, ne vesiantis ceremoniją, o, sakyčiau, tiesiog atliksiantis darbą. Jis tikrins, ar viskas funkcionuoja gerai ir stengsis įžiebti eglę. Kaip jam seksis, pamatysime šeštadienio vakarą“, – intrigavo T. Erbrėderis.

Kaip sakė režisierius, bemėginant pasiekti tą pagrindinį tikslą, vedėjui talkins, jį įkvėps kiti personažai, įvairūs atlikėjai. Iki eglės įžiebimo bus keliaujama ne tik regos, klausos, bet ir kvapo, skonio juslėmis. Šventėje bus pristatytas ypatingas rekvizitas, kuriuo pagrindinis veikėjas ieškos dekoracijų įjungimo recepto.

Renginio dalyvių laukia svečių iš užsienio pasirodymai. „Light Balance“ – šiuolaikinio šokio atlikėjai iš Ukrainos, pasitelkiantys šviesos diodų efektus. Scenoje jie turėtų sukurti įdomų, intriguojantį vaizdą. Taip pat atvažiuoja šviečiantys perkusijos meistrai iš Didžiosios Britanijos „Spark!“, kurie atidarys ir uždarys renginį, galbūt atliks ir vieną kitą intarpą.

„Be abejo, programą papildys lietuvių atlikėjai. Kadangi įžiebiame eglutę Kaune, pirmiausia ieškome savų žinomų muzikantų“, – teigė T. Erbrėderis. Žiūrovus džiugins „Viduramžių pasiuntinių“ šou, Ieva Zasimauskaitė, Egidijus Bavikinas, šiauliečiai funk atlikėjai „Gin’Gas“.

Tikimasi, prisijungs ir Kauno miesto meras – jam bus patikėtas gana svarbus vaidmuo. Meras, pasak pašnekovo, kalėdiniam receptui turėtų suteikti gero skonio. „Manau, miesto vadovas viską sutvarkys, kaip reikia, gal net taps kertiniu akcentu. Bet tai bus daroma humoristine forma, siekiama atsisakyti sauso formalumo. Įvairūs personažai sušvelnins šio įvykio techniškumą. Bus bandoma papasakoti istoriją“, – dėstė T. Erbrėderis.

Senelis šoks į kombinezoną

Neapsieis žiemiška šventė ir be Kalėdų Senelio, tačiau iki tam tikro šventės momento jis bus kitoks – labiau darbininkas, ne parado koncertmeisteris. „Švenčių laikotarpis labai intensyvus – reikia dalinti dovanas, nepraleisti nė vieno vaiko, nė vieno gero darbo. Kaunas – jo ambasada, į kurią atvykęs stengsis patikrinti, ar viskas belaukiant Kalėdų tvarkoje. Šis personažas – greičiau Kalėdų Senis technikas. Beveik visą šventę žmogus plušės, ko gero, įšokęs į darbinį kombinezoną, ir tik finaliniu momentu, kai reikės žengti ant pakylos, pasikeis į vakarinį apdarą“, – nupasakojo renginio režisierius.

Kalėdų eglutės įžiebimas, jo teigimu, bus jungtinis vaizdo instaliacijų, šviesų, garso, pirotechnikos, ugnies šou. „Tai yra menų sintezė. O tam, kad šioje erdvėje ji itin gerai atrodytų, reikia visiškos tamsos. Mėginsime pritemdyti aplinkines gatves ir gražuolę Rotušę, labai gerai atspindinčią šviesą. Pasiruošimas vyksta – konstrukcijos kyla, eglė puošiama, o penktadienio vakarą turėtume atlikti technikos testą“, – reziumavo T. Erbrėderis.

Gruodžio 2 d. įspūdingą renginį, kuriam intensyviai ruošiamasi, tiesiogiai transliuos naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“.

Kaip atvykti?

Norintiems šeštadienį patogiai pasiekti Rotušės aikštę, „CityBee“ siūlo 15-24 valandomis būsiantį aktyvų „KALEDOSKAUNE“ nuolaidos kodą, su kuriuo kelionei Kaune bus taikoma 2 eurų nuolaida. Kodą reikia įvesti į „CityBee“ programėlėje esančią skiltį „Mano nuolaidos“.

„Taxify“ taikys 10 eurų vertės nuolaidą už pirmąją kelionę naujiems išmaniosios programėlės turėtojams. Pirmosios kelionės kodas – „KVKEGLUTE2017“. Už minėtą sumą beveik iš bet kurios vietos Kauno mieste bus galima važiuoti nemokamai.

Šie ir kiti susisiekimo su šventės epicentru variantai plačiau aprašyti anksčiau „Kas vyksta Kaune“ publikuotame straipsnyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA