Kalėdinis laikotarpis Kauno teatruose: patekti bus sunku | Kas vyksta Kaune

Kalėdinis laikotarpis Kauno teatruose: patekti bus sunku

R. Tenio nuotr.

Miestas aktyviai puošiasi didžiausioms metų šventėms, pamažu šventinė nuotaika kėsinasi apgaubti visus. Portalas „Kas vyksta Kaune” domisi, kokios nuotaikos didžiausiuose miesto teatruose: Nacionaliniame Kauno dramos ir Kauno valstybiniame muzikiniame. Panašu, kad apie kultūrines pramogas derėjo pagalvoti bent prieš kelis mėnesius, nes rasti bilietą į teatrą dabar – vilčių beveik nėra.

Pirmiau gimtadienis, paskui Kalėdos

Per metus Nacionaliniame Kauno dramos teatre apsilanko daugiau kaip 50 tūkst. lankytojų. Pasiteiravus apie kalėdinį laikotarpį, šio teatro vadybininkė Agnė Burovienė sutiko, kad gruodis aktoriams – pats darbymetis. Tiesa, darbų itin padaugėja dar nuo lapkričio ir įsukęs maratonas tęsiasi iki pat vasario pradžios.

Tiesa, prieš Kalėdas ir Naujuosius, gruodį teatre minima dar viena didelė šventė – Dramos teatro gimtadienis, gruodžio 19 d. jam sueis 98 metai. Šia proga žiūrovai gruodį išvys premjerą, jungtinį projektą su teatru „Utopia” – spektaklį „Natanas Išmintingasis”, nukeliantį į XII a. Jeruzalę. Tarp kūrėjų – Auksiniais scenos kryžiais apdovanoti režisierius Gintaras Varnas, kostiumų dailininkas Juozas Statkevičius, scenografas Gintaras Makarevičius, kompozitorius Vidmantas Bartulis ir kt.

Nacionalinis Kauno dramos teatras, pasiruošimas./R. Tenio nuotr.

Vienam vakarui įsikurs gėlių karalystė

Gruodžio 10 d. į Dramos teatrą meno bei estetikos atstovus jau 17-tą kartą pakvies tarptautinis, tradicija tapęs, teatralizuotas floristikos šou „Įkvėpimo naktis”. Organizatoriai Marijus Gvildys ir Peter Hess šįmet šventę dedikavo Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui, tema – Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK), tad renginyje gėlių kompozicijas kurs tiesiogiai su LDK istorija susijusių šalių floristai, atvykę iš Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos, Lenkijos ir Lietuvos.

„Įkvėpimo naktis”./Organizatorių nuotr.

Adventinis susitikimas: gigantiškas pyragas ir sklidini ąsočiai kisieliaus

Nacionaliniame Kauno dramos teatre darbuojasi apie 140 žmonių: 40 aktorių, o likusieji aptarnaujantis personalas. Kaip pasakojo šio teatro atstovė spaudai Jolanta Garnytė – Jadkauskienė, aktoriai prieš Kalėdas susitinka adventiniam rytmečiui, juos aplanko kunigas, visiems padalina atneštus kalėdaičius. Kolektyvas išverda sklidinus ąsočius kisieliaus, taip pat pasirūpina milžinišku pyragu, kad užtektų visiems 140-čiai žmonių. Vėliau seka šventiniai žodžiai ir galiausiai – dovanų įteikimas.

Pernai teatro fojė stovėjo didelė eglė, po kuria visiems darbuotojams ir buvo sukrautos dovanų dėžutės. „Atrodė įspūdingai!”, – susižavėjusi prisiminė A. Burovienė. Kasmet dovanos skirtingos: buvo megztos pirštinės, kitąmet gertuvė, kalendorius, pernai – rankų darbo žaisliukai, pagaminti iš buvusių spektaklių plakatų.

Visgi, pašnekovės sutiko, kad aktoriams geriausia dovana – laikas pabuvimui su šeima, ramybei ir atokvėpiui, juolab, kad kalėdiniu metu būna net po 2-3 spektaklius kasdien. A. Burovienė prisiminė: „Vienas aktorius juokavo: „Jūs 18 valandą jau ruošiatės miegui, o mums tuomet yra pats aktyvumas.” Pašnekovė pusiau juokais, pusiau rimtai sakė, kad aktoriams sirgti draudžiama, nes kas tuomet vaidins?

Spektaklis „Žalgirės”./ Organizatorių nuotr.

Metus užbaigs „Žalgirės”

Gruodžio 31-ąją žiūrovai Dramos teatre stebės N-16 spektaklį „Žalgirės” (rež. Vidas Bareikis), krepšinio aikštelėje moterys kausis ne tik su varžovėmis, bet ir pačios su savimi. Spektaklis iš pradžių visuomenėje sulaukė nemažo atgarsio, nes dalis personažių – lesbietės ar kitaip susijusios su LGBT bendruomene. Spektaklio aktorė Elzė Gudavičiūtė šįmet festivalyje „Pakeleivingi” apdovanota kaip geriausia aktorė. Beje, į šį spektaklį bilietų dar yra.

Teatro atstovė A. Burovienė sakė, kad su Naujaisiais žiūrovai kasmet sveikinami skirtingai, štai vienais metais generalinis direktorius į sceną linkėjimus tarti lipo su šunimi. Po spektaklio lankytojai bus pakviesti pasivaišinti gėrimu ir saldainiais.

Dramos teatre bilietų dar yra

Dramos teatro atstovės tikino, kad bilietų į pasirodymus dar yra, tačiau vertėtų suskubti, nes sparčiai tirpsta. Ragino nepamiršti mažiesiems skirtų spektaklių: „Žydroji paukštė”, kuris įvertintas aukščiausiais lankomumo rodikliais, jį pamėgo šeimos; taip pat dėmesio laukia spektakliai „Labas, Lape!” bei „Kiškis pabėgėlis”.

Gruodžio 1 d. startuos Dramos teatro adventinė nuolaidų akcija, kai kiekvienam spektakliui bus taikoma 20-30 proc. nuolaida. Pašnekovės atkreipė dėmesį, kad dovanų kuponus itin gausiai perka Kalėdų Senelis.

„Teatras tai įstaiga, kuri dovanoja emocijas”, – pasiteiravus, kodėl verta eiti į teatrą atsakė A. Burovienė.

Kauno valstybinis muzikinis teatras./R. Tenio nuotr.

Gruodžio savaitgaliais Muzikinis teatras džiugins spalvomis

Keliaujame į kitą teatrą, itin lankomą mieste – Kauno valstybinį muzikinį. Šio teatro Reklamos ir informacijos vadovė Lina Stankevičiūtė pranešė, kad kauniečius ir miesto svečius gruodžio savaitgaliais kvies stebėti ypatingai apšviestą teatro pastatą.

Pašnekovė žada, kad vaizdas išties bus kerintis ir intensyvus. Kalėdų eglės ir šio teatro fojė dar nėra, ji bus atvežta jau kitą savaitę.

Kūčios ir Kalėdos – su šeima

Muzikiniame teatre dirba apie 330 žmonių, didžioji dalis – daugiau kaip 200 yra meninis kolektyvas. Specialios šventinės vakarienės kolektyvas neturės, kaip sakė teatro atstovė L. Stankevičiūtė: „Nebus kada – dirbsime, linksminsime kitus.” Ji pažymėjo, kad grafikas intensyvus, o ir lankytojų nemažai – per metus aplanko apie 80 tūkst. žmonių.

Ji svarsto, kad pagal gausų spektaklių kiekį Lietuvoje, Muzikinis teatras gali varžytis su Lietuvos nacionaliniu operos ir baleto teatru. Muzikiniame teatre pasirodymai vyksta kasdien, išskyrus pirmadienį ir antradienį, o sekmadienį kartais ir keli. „Ne tas žodis kaip atlikėjai pavargsta, kolektyvas keičiasi, bet choras ir baletas nesikeičia – jiedviem šis laikotarpis itin tirštas”, – komentavo pašnekovė.

Kaip įprastai, svarbiausias šventes – Kūčias ir pirmąją Kalėdų dieną darbuotojai sutiks su šeimomis.

Kauno valstybinis muzikinis teatras./R. Tenio nuotr.

Tradicinė „Traviata” ir naujametinis koncertas

Gruodžio 30 d. kasmet vaidinamas G. Verdi operos „Traviata” spektaklis. Ši tradicija teatre gyva nuo 1920 m., kai būtent šiuo kūriniu debiutavo lietuvių profesionalus operos teatras.

„Aišku, kad nėra bilietų į naujametinį koncertą! Gruodžio mėnesiui jau niekur nėra. Reikia planuoti iš anksto, jei nori į Muzikinį teatrą patekti kalėdiniu laikotarpiu. Bilietais rūpintis patarčiau jau rugsėjo mėnesį, dabar belikę vos vienas kitas, jau ir į sausio mėnesio pasirodymus sunkiai gausite”, – komentavo L. Stankevičiūtė. Beje, atvykus į teatrą 1 val. prieš spektaklį, suteikiama 50 proc. nuolaida, jei yra laisvų bilietų.

Sena Muzikinio teatro tradicija – Naujųjų sutikimo programa: gruodžio 31 d. lauks naujametinis dviejų dalių koncertas, skambės operetės ir miuziklai (rež. Kęstutis S. Jakštas). Koncerte dalyvaus teatro bei choro dainininkai, baleto šokėjai, grieš simfoninis orkestras. Atsižvelgiant į žiūrovų lūkesčius, koncertas baigsis prieš 22 val., tad Naujuosius žmonės galės sutikti kitoje vietoje: draugų rate, restorane, Rotušės aikštėje su minia ar namuose. Po koncerto teatro Kalėdų senelis sveikins publiką, linkės gerų ateinančių metų, vakaro svečiai vaišinsis gėrimais.

Išsipusčiusi publika

Pašnekovė pažymėjo, kad į naujametinį koncertą damos labai išsipuošia, atvyksta su vakarinėmis suknelėmis, vyrai ir su frakais, o teatro darbuotojai pasitinka žiūrovus vilkėdami kostiumus. L. Stankevičiūtė pasakojo, kad pasitaiko žmonių, kurie ateina nepasiruošę šventei, tarkim vilkėdami kasdienius drabužius, megztinius ar pan. „Jie jaučiasi taip nepatogiai, kad jei eina dar kartą, jau žino – jei ateis nepasipuošę – jausis tikrai prastai. Interneto svetainėje net rašome: pas mus sportinė apranga nepageidaujama”, – aiškino teatro atstovė.

Kauno valstybinis muzikinis teatras./R. Tenio nuotr.

Gyva eilė vos kartą per metus

Pasiteiraujame apie stebinantį dalyką – gyvą eilę pirkti bilietus. Akcijoje dalyvauja visi repertuaro spektakliai, išskyrus Naujųjų metų renginius. Gyvą eilę daro tik 1 dieną per metus rudenį, pradedant sezoną, retkarčiais ir du. Darbuotoja žada, kad artimiausia akcija numatoma pavasarį.

„Esame turėję šią akciją balandžio 1-ąją ir visi galvojo, kad mes juokaujame. Bet nejuokavome! Kas patikėjo – tas laimėjo”, – šypsodamasi kalbėjo teatro atstovė, pastebėjusi, kad eilė tądien nusidriekia per visą teatro sodelį iki Laisvės alėjos.

Beje, pastaruoju metu Lietuvoje pastebima tendencija – pasiturintys žmonės mėgsta būti nemokamai pakviesti į koncertus, kitus renginius, kai užsienyje atvirkščiai – turtingi žmonės perka bilietus ir remia muzikantus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA