Ūkio ministru paskirtas V. Sinkevičius | Kas vyksta Kaune

Ūkio ministru paskirtas V. Sinkevičius

LR Prezidento kanceliarijos / R. Dačkaus nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį ūkio ministru paskyrė Seimo Ekonomikos komiteto pirmininką „valstietį“ Virginijų Sinkevičių. Susitikime jie kalbėjo apie šalies ekonomikos prioritetus, jauniausiam ministrui po nepriklausomybės atkūrimo prezidentė negailėjo patarimų.

Prezidentūros pateiktame pranešime rašoma, kad valstybei būtina išgryninti svarbiausius ekonomikos sektorius ir nuspręsti, kur bus skiriami didžiausi resursai ir dėmesys. Dabar Lietuva turi net 20 prioritetų aukštųjų technologijų srityse, pradedant agroinovacijomis ir baigiant statybų technologijomis, tačiau realaus proveržio nėra nė viename iš jų. Todėl svarbu nesiblaškyti ir skirti didžiausią dėmesį ten, kur Lietuva turi didžiausią potencialą, – tai gyvybės mokslai, lazeriai, finansinės technologijos.

Taip pat Prezidentė akcentavo, kad būtina lengvinti biurokratijos pančius verslui, naikinti besidubliuojančias priežiūros institucijų funkcijas, supaprastinti leidimų ir licencijų išdavimo tvarką. Ypatingo dėmesio reikia ir smulkiajam verslui regionuose stiprinti – tam būtina įgyvendinti vieno langelio principą ir suteikti verslą pradėti norintiems žmonėms realią pagalbą bei suprantamą informaciją.

Šiuo metu Lietuvoje verslą prižiūri 57 įstaigos, todėl verslininkai pagrįstai skundžiasi biurokratija ir tarnautojų nekompetencija. Pavyzdžiui, dėl popierizmo ir informacijos stokos verslas vengia naudotis Lietuvoje taikoma pelno mokesčio lengvata mokslinius tyrimus vykdančioms įmonėmis. Ja naudojasi vos 150 bendrovių, kai galėtų būti net trigubai daugiau.

Ūkio ministerijai tenka svarbus vaidmuo įgyvendinant valstybės valdomų įmonių pertvarką – tai svarbu ir siekiant įstoti į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją. Nuo kitų metų valstybės valdomų įmonių valdybose ir stebėtojų tarybose pusė narių turi būti nepriklausomi. Prezidentė taip pat atkreipė dėmesį į būtinybę pertvarkyti Ūkio ministerijos kuruojamą turizmo sritį, kurią iki šiol lydėjo nekompetencija ir valstybės įvaizdžiui kenkiantys skandalai.

V. Sinkevičius šiuo metu eina Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko pareigas. 27 metų politikas anksčiau dirbo „Investuok Lietuvoje“, taip pat yra dirbęs projektų vadovu „Lietuvos pašte“ ir bendrovėje Lietuvos oro uostai. V. Sinkevičius darbavosi ir Vašingtono Europos analizės centre JAV, stažavosi Lietuvos atstovybėje Vašingtone. V. Sinkevičius yra įgijęs ekonomikos ir tarptautinių santykių bakalauro išsilavinimą Jungtinėje Karalystėje, Maastrichto universitete Nyderlanduose baigęs Europos politikos magistro studijas.

Po susitikimo Prezidentė pasirašė dekretą, kuriuo paskyrė V. Sinkevičių ūkio ministru. Ūkio ministras pareigas pradės eiti po priesaikos Seime.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA