Prodiuseriai trina rankomis: nudžiugino teismo sprendimas dėl „Linkomanijos“ | Kas vyksta Kaune

Prodiuseriai trina rankomis: nudžiugino teismo sprendimas dėl „Linkomanijos“

BNS 2017/11/27 18:00
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Muzikos ir kino prodiuseriai sveikina teismo sprendimą, kuriuo didieji šalies interneto tiekėjai buvo įpareigoti blokuoti prieigą prie failų dalijimosi internetinės svetainės linkomanija.net.

„Sveikintinas dalykas, kad tokie piratiniai puslapiai yra blokuojami, nes kaip autoriai mes tiesiogiai kenčiame nuo tokių internetinių puslapių egzistavimo“, – žurnalistams Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos (LATGA) konferencijoje pirmadienį sakė muzikos prodiuseris Leonas Somovas.

Vilniaus apygardos teismas praėjusią savaitę patenkino LATGA prašymą ir nurodė interneto tiekėjams „Telia Lietuva“, „Cgates“, „Bitė Lietuva“, „Init“, Lietuvos radijo ir televizijos centrui, „Balticum TV“, Penkių kontinentų komunikacijų centrui ir „Splius“ blokuoti prieigą prie „Linkomanijos“.

Jie žada skųsti teismo sprendimą. Tiekėjai sako, kad sprendimas gali būti precedentu riboti informacijos sklaidą internete ir tvirtina, kad jis turi būti taikomas visiems.

Tuo tarpu LATGA ragina nepainioti žodžio laisvės ir intelektinės nuosavybės teisės ir teigia, jog teismo įpareigoti tiekėjai pasirinkti sąžiningai, nes suteikia interneto paslaugas daugiau nei 85 procentams gyventojų.

Muzikos prodiuseris Martynas Tyla apkaltino interneto tiekėjus, kad šie nėra socialiai atsakingi, nes suteikia galimybę žmonėms „piratauti“.

„Lietuvoje požiūris į muzikos verslą yra apgailėtinas“ – pareiškė jis.

Aktorius ir kino prodiuseris Donatas Šimukauskas pateikė pavyzdį, jog 2010 metais sukurtas filmas „Zero II“ nelegaliai buvo atsisiųstas pusę milijono kartų, o taip piratai padarė maždaug 2,5 milijono eurų žalos.

Pasak jo, aktyviau su „piratais“ turėtų kovoti policija, dabar dažnai nepradedanti tyrimų dėl autorių teisių pažeidimų.

„Jiems nėra didelis prioritetas tai daryti, jie turi kitų reikalų. (…) Tai yra pornografija, pedofilija, duomenų, bankinės vagystės, o elektroninis turinys yra kažkur paraštėje“, – kalbėjo D. Šimukauskas.

LATGA skaičiuoja, kad į Lietuvos rinką yra nutaikyta apie 120 nelegalių turinio dalijimosi svetainių.

„Ant abiejų rankų pirštų galima susiskaičiuoti populiariausias ir didžiausias svetaines, kurios padaro didžiąją dalį žalos“, – teigė asociacijos advokatas Andrius Iškauskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA