Įvardijo medžiagas, sukeliančias stipriausią priklausomybę | Kas vyksta Kaune

Įvardijo medžiagas, sukeliančias stipriausią priklausomybę

delfi.lt 2017/11/25 19:25
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kiekvienas žmogus į skirtingus kvaišalus reaguoja skirtingai, pradedant malonumu, kai jų pabando, ir baigiant fiziniu diskomfortu bei abstinencijos priepuoliais, kai staiga jų negauna. Įvertinti, kokio stiprumo priklausomybę sukelia įvairios medžiagos, tikrai yra sudėtingas darbas, netgi mokslininkams.

Nepaisant to, grupė priklausomybių ligų medikų, įskaitant Karališkojo psichiatrijos koledžo specialistus, taip pat chemikai, teismo medicinos ekspertai ir farmacininkai pabandė surikiuoti šias medžiagas pagal kelis priklausomybės aspektus, rašo independent.co.uk.

Jų studija buvo paskelbta žurnale „The Lancet“ 2007 metais. Štai kaip jie sudėliojo didžiausią priklausomybę sukeliančias medžiagas:

1. Heroinas;
2. Kokainas;
3. Nikotinas;
4. Barbitūratai;
5. Alkoholis.

Mokslininkai šias medžiagas vertino pagal tris faktorius: malonumą, psichologinę priklausomybę (priepuolius arba dirglumą, kai žmogus jų negauna) ir fizinę priklausomybę (tokius fizinius simptomus kaip galvos skausmas, kai žmogus jų negauna). Kiekvieną kvaišalą jie vertino balais nuo 0 iki 3 (3 reiškia stiprią priklausomybę, 0 – mažiausią).

1. Heroinas (3 balai iš 3). Smegenys heroiną paverčia morfinu, kuris susijungia su ląstelių molekulėmis, atsakingomis už tai, kaip žmogus junta skausmą ir atpildą. Tai sukelia euforijos anptlūdį. Tačiau heroino perdozavimas gali pražudyti, nes nuo jo sulėtėja arba visai sustoja kvėpavimas.

2. Kokainas (2,4 balo iš 3). Vos per kelias sekundes kokainas užlieja smegenis geros nuotaikos medžiaga dopaminu. Malonumo pojūtis būna toks didelis, jog kai kurie bandomieji gyvūnai rinkosi kokainą, o ne maistą, nors prieš tai badavo. Kokainas aktyviai daro poveikį svarbiems smegenų atminties centrams. Tai gali paaiškinti, kodėl jis sukelia tokią stiprią priklausomybę.

3. Nikotinas (2,2 balo iš 3). Pagrindinis priklausomybę sukeliantis tabako ingredientas – nikotinas – įtraukiamas į plaučius ir pasiekia smegenis, kur jo kiekis padidėja vos per 10 sekundžių. Mokslininkai mano, kad rūkoriai dažnai grįžta prie šio įpročio, nes nikotino poveikis, įskaitant malonumo jausmą, greitai išblėsta. 85 proc. žmonių, kurie bando savo jėgomis atsikratyti rūkymo, atkrinta.

4. Barbitūratai (2 balai iš 3). Barbitūratai, kuriuos gydytojai vis dar išrašo nuo tokių ligų kaip nerimas ir nemiga, blokuoja kai kuriuos smegenų cheminius signalus ir nutildo kelis smegenų regionus. Jei vartojami mažomis dozėmis, šie kvaišalai sukelia euforijos jausmą, bet didesnės jų dozės gali paralyžiuoti kvėpavimą ir pražudyti.

5. Alkoholis (1,9 balo iš 3). Alkoholis sutrikdo smegenų neuromediatorius, kurie vadinami „sužadinimo“ mediatoriais, ir sulėtina mąstymą, kvėpavimą bei širdies ritmą. Tačiau tuo pat metu alkoholis sustiprina slopinančius neuromediatorius ir sukelia malonumo jausmą.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA