Seimo nuosprendis – kitais metais brangs degalai ir tabako gaminiai | Kas vyksta Kaune

Seimo nuosprendis – kitais metais brangs degalai ir tabako gaminiai

Asociatyvi / Archyvo nuotr.

Seimas po svarstymo ketvirtadienį pritarė Akcizų įstatymo pakeitimams, kuriais numatoma didinti akcizo tarifą dyzeliui, cigaretėms, cigarams ir cigarilėms. Po svarstymo už projektą balsavo 68 Seimo nariai, prieš – 24, susilaikė 16 parlamentarų. Tam, kad pakeitimai būtų priimti, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Atsižvelgiant į tai, kad šiuo metu žemės ūkio sektoriui taikomos ir kitų mokesčių lengvatos, siūloma žemės ūkio veikloje naudojamiems gazoliams akcizų tarifą padidinti nuo 21 iki 56 eurų už 1000 litrų produkto. Dėl mokestinių pakeitimų vienas litras šio produkto galėtų pabrangti apie 0,04 euro.

Standartinį akcizų tarifą gazoliams siūloma padidinti nuo 330,17 iki 347 eurų už 1000 litrų produkto. Dėl mokestinių pakeitimų šio produkto kaina galėtų padidėti apie 0,02 euro už litrą produkto.

Įstatymo projektu taip pat siūloma nuo 2018 m. kovo 1 d. akcizų už cigaretes specifinį elementą padidinti iki 59 eurų už 1000 cigarečių kartu nustatant, kad minimalus kombinuotasis akcizų tarifas už 1000 cigarečių būtų ne mažesnis kaip 96 eurai. Atitinkamai siūloma didinti akcizų tarifą ir cigarams bei cigarilėms iki 37 eurų už kilogramą produkto, atsižvelgiant į adekvatų mokestinį poveikį kainai.

Padidinus cigarečių specifinį akcizų tarifą šių produktų pakelis (20 vnt.) vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,10 euro. Padidinus cigarų ir cigarilių akcizų tarifą iki 37 eurų už kilogramą produkto, šių produktų pakelis (17 vnt.) dėl mokestinių veiksnių vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,17 euro.

Svarstomomis pataisomis siūloma panaikinti akcizų lengvatą akmens anglims, koksui ir lignitui ir šiems produktams nustatyti standartinį akcizų tarifą: akmens anglims – 7,53 euro už toną, o koksui ir lignitui – 8,98 euro už toną šių produktų.

Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, dėl padidintų akcizų tarifų valstybės biudžetas 2018 m. papildomai galėtų gauti apie 34,1 mln. eurų pajamų.

Teisės akto pakeitimais taip pat numatoma nuo akcizų atleisti visas gamtines dujas (įskaitant biodujas), kai jos naudojamos kaip variklių degalai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA