Naujas mokestis už elektrą suplonins piniginę | Kas vyksta Kaune

Naujas mokestis už elektrą suplonins piniginę

delfi.lt 2017/11/22 11:24
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Trečiadienį bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ („Eso“) pranešė, kokius naujus tarifus taikys gyventojams ir juridiniams asmenims.

Antradienį kainas patvirtino bendrovės valdyba. Trečiadienį jos bus teikiamos tvirtinti Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEK).

„Eso“ Visuomeninio tiekėjo departamento direktorius Ramūnas Kiaulėnas teigė, kad elektros kainos turėtų mažėti, bet veikiausiai didės, nes standartinį planą pasirinkusiems vartotojams (jų yra apie 90 proc. arba 1,5 mln.) nustatomas 1 Eur per mėnesį abonentinis mokestis (pastovi dedamoji).

„Siekiame, kad visi klientai tolygiau arba teisingiau prisidėtų prie elektros tinklų darbo ir eksploatacijos palaikymo. Visai nesvarbu, ar namų ūkis per mėnesį sunaudojo 10 ar 100 kilovatvalandžių – tinklą naudojame tą patį, o jo eksploatacija irgi kainuoja tiek pat“, – naujoves paaiškino R. Kiaulėnas, raminęs, kad Lietuvoje pastoviosios dedamosios pajamos už elektrą bus daug mažesnės nei kaimyninėse šalyse.

Vis dėlto 2018 m. bendrovės siūlomos kainos esą bus apie 3,5 proc. mažesnės nei taikomos šiais metais.

Paklaustas, kaip nustatytas 1 Eur abonentinis mokestis arba pastovi dedamoji R. Kiaulėnas aiškino:

„Tai yra pastovus dydis, tiesiog norime paprastumo klientui, kad būtų paprastai prisimenama, kad būtų paprasta suskaičiuoti.“

Vadovas skaičiavo, kad elektra gali brangti tiems, kurie suvartoja iki 91 kWh per mėnesį.

Bendrovės atstovai skaičiavo, kad tokių klientų gali būti apie 660 tūkst.

Galutinai kainos turėtų būti patvirtintos iki lapkričio pabaigos.

Vyriausybė iki to laiko dar turi patvirtinti teisės aktus, nuo kurių priklausys, kokio dydžio vieną dedamąją – VIAP (t. y. viešuosius interesus atitinkančios paslaugų dalį) patvirtins VKEK.

R. Kiaulėnas skaičiavo, kad vidutiniškai 147 kWh per mėnesį energijos suvartojantys namų ūkiai per visus kitus metus už elektrą turėtų sutaupyti apie 7 eurus.

Šiuo metu naudojantis standartiniu tarifu, už elektrą gyventojams tenka mokėti po 0,114 Eur/kWh.

Pasirinkus dviejų laiko zonų mokėjimą, dieninė energijos kaina yra 0,124 Eur/kWh, o naktinė ir savaitgalio – 0,91 Eur/kWh.

Akcinė bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ („Eso“) veiklą pradėjo 2016 m. pradžioje, sujungus „Lesto“ ir „Lietuvos dujas“.

„Eso“ priklauso valstybės valdomai įmonių grupei „Lietuvos energija“.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA