Karą propaguojančias prekes ketinama drausti įstatymu | Kas vyksta Kaune

Karą propaguojančias prekes ketinama drausti įstatymu

BNS 2017/11/21 19:26
Asociatyvi/ R. Tenio nuotr.

Lietuvoje ketinama drausti prekybą prekėmis, kuriomis siekiama propaguoti karą, teigiamą požiūrį į agresiją kitų valstybių atžvilgiu ar kėsinimąsi į valstybių suverenumą. Tai numatyta Ūkio ministerijos parengtose Vartotojų teisių apsaugos įstatymo pataisose, kurias trečiadienį svarstys Vyriausybė.

Ministerijos teigimu, pastaruoju metu prekyboje atsiranda prekių, kurios nesuderinamos su Lietuvos valstybės interesais ir gali juos pažeisti.

„Pavyzdžiui, prekyboje rasta vaikiškų žaislų, kuriuose užfiksuoti Krymo aneksijos momentai, suponuojantys teigiamą požiūrį į tokio pobūdžio okupacinius veiksmus. Taip pat buvo rasti magnetukai su Lietuvos miestų vaizdais, tačiau ant magnetukų pakuotės nurodoma, kad tai yra Rusijos Federacija ir pan. Siūlomu reglamentavimu siekiama užkirsti kelią Lietuvai nedraugiškoms valstybėms tokiomis priemonėmis skleisti dezinformaciją ir vykdyti informacinį karą“, – rašoma BNS atsiųstame Ūkio ministerijos komentare.

Lietuvos nacionalinės vartotojų federacijos (LNVF) vadovė Alvita Armanavičienė BNS teigė, kad minėtų prekių grupių prieinamumas turėjo būti ribojama jau seniai. Ji taip pat pasigedo institucijų bendradarbiavimo su federacija rengiant įstatymo projektus.

„Parduoti mūsų vaikams agresiją skatinančius dalykus – nesuvokiama, tai jau seniai turėjo būti uždrausta. Daug kas seniai turi būti padaryti. Kai priverčia turbūt direktyvos (ES direktyvos – BNS), tuomet integruoja (…) Problema, kai valstybinės institucijos įsivaizduoja, kad gina viešąjį interesą žmonių ir joms tada nereikalingos vartotojų organizacijos. Vartotojams skirtas teisės aktas derinamas tik su verslo atstovais. Ydingas teisėkūros procesas, kai neįtraukiami adresatai, kuriems ir skirti tie projektai“, – BNS sakė A. Armanavičienė.

Lietuvos prekyviečių ir turgaviečių asociacijos (LPTA) vadovas Vytenis Butkevičius teigia palaikantis ketinimus drausti karą kurstančias prekes.

„Palaikau draudimą. Tegul išima iš pardavimo. Mūsų istorija labai skaudi. Dabar vyksta informacinė kova, taip kad tai yra geri sprendimai. Svarbiausia – šviesti visuomenę, kad nebūtų pralaimėtas karas viešojoje erdvėje“, – BNS sakė V. Butkevičius.

Įstatymo pataisomis taip pat siūloma įtvirtinti, kad sekso reikmenimis ir erotikos prekėmis leidžiama prekiauti tik tam skirtose parduotuvėse arba skyriuose, į jas nebūtų įleidžiami jaunesni nei 18 metų asmenys. Siūloma, kad tokias prekes galėtų įsigyti ne jaunesni nei 18 metų asmenys.

Pasak Ūkio ministerijos, šios nuostatos siūlomos atsižvelgiant į Lietuvos vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos prašymą.

Šiuo metu mažmeninės prekybos reikalavimus, pavyzdžiui, prekybą naudotomis prekėmis, sekso reikmenimis ir kitomis, nustato Vyriausybės nutarimu patvirtintos Mažmeninės prekybos taisyklės. Tačiau Konstitucinis Teismas ne kartą yra konstatavęs, kad asmenų teisės ir laisvės bei ūkinės veiklos laisvė gali būti ribojamos tik įstatymu.

Priėmus Vartotojų teisių apsaugos įstatymo pakeitimo įstatymo projektą, Mažmeninės prekybos taisyklės bus panaikintos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA