Nutrūktgalviams vairuotojams gatvėse darosi ankšta: pėstiesiems belieka slėptis | Kas vyksta Kaune

Nutrūktgalviams vairuotojams gatvėse darosi ankšta: pėstiesiems belieka slėptis

delfi.lt 2017/11/20 10:33
DELFI nuotr.

Kad ir koks pavyzdingas vairuotojas ar atšvaitais nusagstytas pėsčiasis bebūtumėte, nuo vienos kategorijos eismo dalyvių vis tiek nesate apsaugotas. Saugaus eismo ekspertai juos vadina nedėmesingais vairuotojais, o šie patys save vadina tiesiog žiopliais. Po besikartojančių atvejų, kuomet nesuvaldomi automobiliai skrieja už kelio ribų, darosi neramu dėl pėsčiųjų saugumo.

Automobiliai nulėkė nuo kelio

Praėjusį pirmadienį pažymėjo du panašūs eismo įvykiai, kuomet automobiliai neišsiteko gatvėje. Vienas jų rėžėsi į Vilniaus centre esančio viešbučio sieną, kitas atsidūrė nuosavo namo kieme, Garliavoje. Laimei, įvykių metu netoliese nebuvo pėsčiųjų, tačiau besikartojantys įvykiai verčia nerimauti dėl jų saugumo.

Pirmadienio popietę Kauno rajone esančioje Garliavoje, J. Lukšos g., įvyko avarija, kurios metu automobilis, sutraiškęs tvorą, atsidūrė nuosavo namo kieme. „Audi A6“ vairavęs jaunas vyras neneigė savo kaltės: „Žioplas esu – suskambo telefonas ir puoliau jo ieškoti.“ „Audi“ susidūrė su priešinga kryptimi važiavusia „Toyota“, kuri nublokšta išvertė tvorą ir įlėkė į privataus namo kiemą.

O štai vėlų pirmadienio vakarą Vilniaus centre, Žygimantų g., automobilis BMW nulėkė nuo kelio, sulankstė atitvarus, nukrito nuo šlaitą laikančios sienos ir rėžėsi į viešbučio „Congress“ sieną. BMW vairuotojas iš įvykio vietos pabėgo.

Daugeliui vairavimas – neišvengiama blogybė

Saugaus eismo ekspertas Artūras Pakėnas pastebi, kad šie pirmadienį Kauno rajone ir Vilniaus centre nutikę eismo įvykiai turi ir panašumų, ir skirtumų.

„Atvejis, kai vairuotojas atsakė į telefono skambutį, gali būti melas. O jei tiesa – tai visiška kvailystė. Vairuotojo požiūris į vairavimą yra menkinantis ir priskiriantis šį veiksmą prie nereikšmingų ir nepavojingų. Antras atvejis su viešbučiu – neaiškus, kol nesulaikytas kaltininkas. Gal buvo girtas ar paveiktas narkotikų“, – svarsto saugaus eismo ekspertas.

A. Pakėno teigimu, joks atsakingas ir pagal taisykles vairuojantis asmuo nebūtų patekęs į tokias avarijas.

„Na, o bendrąja prasme – svaikime ir toliau apie gerėjančią vairavimo kultūrą ir užmerkime akis į atsirandančius naujus pavojingus reiškinius eisme: mobilieji, nedėmesingumas, neatsakingas požiūris į vairavimą. Daug kas nebenori vairuoti ir vairavimą traktuoja kaip neišvengiamą blogybę. Neatsakingo požiūrio į eismą tik daugės“, – įsitikinęs A. Pakėnas.

Prevencijai vykdyti kviečia visus piliečius

Tuo metu Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Paulius Radvilavičius ramina, kad panašios avarijos įvyksta ne taip ir dažnai.

„Laimei, panašūs įvykiai, nors jų pasitaiko, tikrai nėra dažni ir visuomenei vargu ar yra pagrindo sunerimti“, – teigia Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas.

P. Radvilavičius mano, kad panašių įvykių prevenciją vykdyti gali padėti patys piliečiai. Pastebėjusius chuliganiškai, pavojingai vairuojamą, leistiną greitį viršijantį automobilį, ar girtą, už vairo sėsti susiruošusį vairuotoją, jis ragina apie tai netylėti ir pranešti.

„Pastebėjus tokius atvejus, prašome kuo skubiau pranešti policijai ir pasistengti įsidėmėti transporto priemonės valstybinės registracijos numerį, važiavimo kryptį. Savo ruožtu, policija, kiek tik leidžia turimi resursai ir galimybės, siekia kuo intensyviau kontroliuoti eismo saugumą, nuolat rengia reidus, kasdien patruliuoja mieste. Vis dėlto, tenka konstatuoti, kad nelaimėms ar neatsakingo elgesio apraiškoms užbėgti už akių yra pakankamai sudėtinga“, – pripažįsta P. Radvilavičius.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA