Ar tėvai turi pareigą išlaikyti pilnamečius vaikus? | Kas vyksta Kaune

Ar tėvai turi pareigą išlaikyti pilnamečius vaikus?

Organizatorių nuotr.

 Manome, kad dukra (28 metai) pažeidžia mūsų, kaip teisėtų daikto savininkų, teises – be teisėto pagrindo valdo ne jai priklausantį butą. Dukra gyvendama mūsų namuose nuolatos įžeidinėja, šmeižia bei terorizuoja tėvus, siekdama iškraustyti mus iš nuosavų namų. Ji specialiai ir piktybiškai nenori susirasti darbo, nes žino, kad mes ja pasirūpinsime ir materialiai išlaikysime. Neapsikentę netoleruotino elgesio, ne kartą įspėjome dukrą, kad ji privalo išsikraustyti iš mums priklausančio buto, tačiau visi mūsų raginimai buvo piktybiškai ignoruoti. Norėtume sužinoti ką mums daryti šioje situacijoje.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Įstatymas numato, kad tėvai, turintys galimybę, privalo išlaikyti savo vaikus, sulaukusius pilnametystės, kurie mokosi pagal vidurinio ugdymo programą ar pagal formaliojo profesinio mokymo programą pirmajai kvalifikacijai įgyti arba studijuoja aukštojoje mokykloje pagal nuolatinės studijų formos programą ir yra ne vyresni negu 24 metų ir kuriems būtina materialinė parama, atsižvelgiant į vaikų, sulaukusių pilnametystės, turtinę padėtį, gaunamas pajamas, galimybę patiems gauti pajamų ir kitas svarbias aplinkybes. Tėvai neprivalo išlaikyti vaikų, sulaukusių pilnametystės, kurie siekia ne pirmojo aukštojo išsilavinimo ar profesinės kvalifikacijos (CK 3.1921 str.). Remiantis minėto straipsnio dalies nuostatomis neprivalote išlaikyti savo dukros, nes ji niekur nesimoko, nedirba, bei yra vyresnė negu 24 metų amžiaus.

Kadangi dukra su tėvais nesusitarė dėl jokių konkrečių terminų (dėl leidimo neatlygintinai gyventi tėvams priklausančioje nuosavybėje), laikytina, kad su dukra buvo sudaryta neterminuota panaudos sutartis. Pažymėtina, kad įstatymas numato supaprastintą abiejų sutarties šalių teisę atsisakyti neterminuotos daikto neatlygintinio naudojimo sutarties. Įstatymas numato, jog kiekviena daikto neatlygintinio naudojimo sutarties šalis bet kada turi teisę nutraukti neterminuotą panaudos sutartį, įspėjusi apie tai kitą šalį prieš tris mėnesius, jeigu sutartis nenustato kitokio termino (CK 6.642 str. 1 d.).

 Neterminuotos panaudos sutarties vienašališko nutraukimo pagrindinė sąlyga yra panaudos davėjo duotas prieš tam tikrą laiką įspėjimas apie sutarties su panaudos gavėju nutraukimą. Įspėjimo apie neterminuotos sutarties nutraukimą pakanka, kad panaudos sutartis būtų nutraukta pagal CK 6.642 straipsnio 1 dalį, nes niekas neturi teisės trukdyti savininkui teisėtai ir savo nuožiūra naudotis savo nuosavybe. Toks įspėjimas yra būtina vienašališko sutarties nutraukimo sąlyga.

LR Konstitucijos 23 straipsnyje laiduojama nuosavybės teisių apsauga. Šiame straipsnyje įtvirtintas nuosavybės neliečiamumas įpareigoja kitus asmenis nepažeisti savininko teisių, o valstybę – saugoti ir ginti nuosavybės teises. Norėdami atkurti šią pažeistą teisę turėtumėte raštu prieš tris mėnesius įspėti dukrą, kad nesutinkate jog dukra naudojasi jūsų butu ir pareikalauti išsikraustyti. Jei dukra toliau nereaguos į prašymą, turėtumėte kreiptis į teismą dėl asmens iškeldinimo iš jums nuosavybės teise priklausančio buto.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA