Verslui, kuris vis dažniau renkasi Kauną, o ne Vilnių | Kas vyksta Kaune

Verslui, kuris vis dažniau renkasi Kauną, o ne Vilnių

„LC paslaugų centras“ nuotr.

Lietuvoje Kaunas ne vienam verslui jau tapo sėkmės simboliu, tad mūsų miesto situaciją galima lyginti su Ispanija, kur ekonominiais rodikliais Madridui ant kulnų lipa Barselona, Estija, kur Taliną stengiasi perspjauti Tartu ar Lenkija, kurios Krokuva konkuruoja dėl užsienio investuotojų su Varšuva.

„Kiekvienas verslas turi savo specifiką, todėl ieško jam priimtiniausių lokacijų, žmonių potencialo ir perspektyvos plėstis. Šiais laikais, kai technologijos eliminuoja atstumus ir skirtumus tarp laiko juostų, Kaunas yra tikrai labai svarstytina vieta bet kokio verslo buveinei. Jis lengvai pasiekiamas iš įvairių Lietuvos vietų, be to aktyviai plečia savo pasiekiamumą iš kitų Europos didmiesčių. Kaune verslumas niekada nebuvo vertinamas neigiamai, o dabar, kuomet už miesto vairo sėkmingas verslininkas, miesto valdžia kuria kuo patrauklesnes sąlygas verslui“, – pastebi visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ valdybos narė Ingrida Stankevičienė.

Tinkama aplinka įvairioms verslo formoms

Apie tai, kad Kaune dedamos ypač didelės pastangos verslumui skatinti kalba ir MB „LC paslaugų centras“ direktorius Laurynas Čiutys. Kaip pastebi L. Čiutys, per pastaruosius metus sumažinti biurokratiniai trukdžiai verslui sukūrė palankią aplinką verslo pradžiai ir plėtrai: „Užsiimant tokia veikla (aut. pastaba įmonių steigimu) tenka dažnai bendrauti su verslininkais, o jų visų nuomonė sutampa – Kaune šiai dienai pajudėjo daug projektų, pasipylė biurų pastatų statybos, kurių tiek metų Kaune tikrai buvo laukiama, vyksta daug žadantys miesto pokyčiai, ir, akivaizdu, kad prie to prisidėjo dabartinė Kauno miesto valdžia“.

Kaune investuojama į infrastruktūros projektų gerinimą (ypač kelius), renovaciją. Duris atvėrusios aukštos A energinio efektyvumo klasės šiuolaikiškos biurų patalpos palengvina kelią kiekvienam verslui – formuojamos specialios darbo erdvės laisvai samdomiems darbuotojams, o už mažesnę nuomos kainą siūlomi dideli plotai, tinkantys ne tik dešimtims, bet ir šimtus darbuotojų sudarančioms komandoms.

Pirmauja verslo skatinimo programomis

Nuo 2015 m. Kaune vykdoma jaunimo verslo skatinimo programa „Kauno startuoliai“, kurios tikslas – sudaryti palankias sąlygas jauniems žmonėms imtis plėtoti inovatyvų verslą, skatinti verslo idėjų kūrimą ir prisidėti prie šių idėjų įgyvendinimo Kauno mieste. VšĮ „Kaunas IN“ rinkodaros skyriaus vadovė Ugnė Kerdokaitė pastebi, kad dėl susidomėjusių šia programa skaičiaus biudžetas šiemet buvo padidintas iki 100 tūkst., eurų ir išdalintas net 6 verslo idėjoms įgyvendinti.

Kita vertus, norintys įkurti verslą Kaune gali pasinaudoti ne tik miesto savivaldybės programomis, bet ir nuolat čia organizuojamais renginiais. Kaune šiemet buvo surengtas jau trejus metus iš eilės vykstantis didžiausias Baltijos regione moderniųjų technologijų ir verslumo renginys #SWITCH, kuris, kaip sako U. Kerdokaitė, šiais metais pritraukė net apie 15 tūkst. žmonių. Pirmus žingsnius žengiantys verslininkai turėjo progą konsultuotis su sėkmingiausiais verslininkais ir savo sričių ekspertais, o vėliau gautus patarimus išnaudoti savo versle.

Atsirado kompetentingų darbuotojų ir jas vienijančių įmonių poreikis

Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2017 m. pradžioje Kauno mieste buvo 14 137, o 2016 m. pradžioje – 13 676 veiklą vykdančios bendrovės. Palyginus 2016 – 2017 m. rezultatus, pastebima 461 arba 3,26 proc. daugiau įmonių.

„Turint omenyje tai, kad didžiojoje dalyje šių įmonių (net 63 proc.) dirba iki keturių asmenų, o ilgą laiką buvęs tarptautinių kompanijų paslaugų centrų trūkumas nesukėlė mieste vidutinio darbo užmokesčio ir jo lūkesčių, bei tai, kaip plačiai plėtojamas verslo bendradarbiavimas su aukštosiomis ir profesinėmis mokyklomis, galima teigti, kad Kaunas yra palankiausia erdvė aukštą pridėtinę vertę kuriančiam verslui. Reikia įvertinti ir tai, kad neišvengiamai prie verslumo skatinimo prisideda ir mieste įsikūrusios vienos stipriausių aukštųjų mokyklų“, – sako juridines ir buhalterines paslaugas teikiančios bendrovės vadovas L. Čiutys ir priduria, kad Kaune paruošiama daug aukščiausio lygio specialistų, t.y. inžinierių, programuotojų, mechanikų, IT specialistų, medikų…

Kita vertus, L. Čiutys neslepia, kad Kaune palanki terpė ir tiems, kurie nori verstis tradiciniais verslais. Juk keičiami inžineriniai tinklai ir investicijos į pastatų renovaciją yra tas laikas ir vieta, kuomet ypač suaktyvėja šias paslaugas teikiančių įmonių poreikis. Taip pat šiuo metu palanki terpė verslauti tokiose srityse, kaip gamyba, logistika, teikti švenčių organizavimo paslaugas, dirbti ties medicinos sritimi ir biotechnologijomis, kurti viešojo maitinimo, apgyvendinimo paslaugas. „Vilnius – Lietuvos sostinė, bet Kaunas – Lietuvos širdis ir verslumo židinys“, – šypsosi L. Čiutys.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA