Naujas siūlymas dėl mobiliųjų telefonų registravimo: vietoj SIM kortelės registruos IMEI kodą | Kas vyksta Kaune

Naujas siūlymas dėl mobiliųjų telefonų registravimo: vietoj SIM kortelės registruos IMEI kodą

BNS 2017/11/09 14:59
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Vidaus reikalų ministerijai (VRM) kiek anksčiau atsisakius privalomo išankstinio apmokėjimo SIM kortelių registravimo, Vyriausybė iš esmės pritarė duomenų rinkimui naudoti kitą technologinį sprendimą. Tik nesutariama, kiek laiko duomenys turėtų būti saugomi.

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas spalį pranešė, kad kovoje su telefoniniais sukčiais vietoje SIM kortelių registravimo nuspręsta pasitelkti specifinį telefono aparato kodą (IMEI). Trečiadienį ministrų kabinetas iš esmės pritarė tokiam VRM pasiūlymui, o galutinai apsispręsti dėl to ketinama kitą savaitę Vyriausybės posėdyje, BNS informavo ministro atstovas spaudai Karolis Vaitkevičius.

Be kita ko, numatyta tvarkyti duomenis, reikalingus nustatyti geografinei įrenginio vietai. Tačiau VRM ir mobiliojo ryšio operatoriai nesutarė dėl tokių duomenų saugojimo termino. Ministerijos manymu, šie duomenys turėtų būti saugomi 6 mėnesius, tačiau operatoriai siūlo jį sutrumpinti iki 15 dienų. Siekiant nevilkinti Vyriausybės išvados pateikimo Seimui, nuspręsta, jog dėl duomenų saugojimo termino turės apsispręsti Seimas.

VRM iš pradžių norėjo įvesti privalomą SIM kortelių registravimą, galintį padėti kovoti su nusikalstamumu, tačiau tam pasipriešino dalis mobiliojo ryšio operatorių. Praėjusių metų pabaigoje Vyriausybė jau buvo pateikusi Seimui pataisas dėl SIM kortelių registravimo, tačiau gegužę Seimo Ekonomikos komitetas padarė pertrauką ir paprašė papildomo Vyriausybės pagrindimo. Šiuo metu operatoriai registruoja tik fiksuoto ar mobiliojo ryšio abonentų duomenis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA