Šiaulių universitetas dėl bendradarbiavimo kreipiasi į VDU | Kas vyksta Kaune

Šiaulių universitetas dėl bendradarbiavimo kreipiasi į VDU

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kelis mėnesius su Vilniaus universitetu neradusi kalbos Šiaulių aukštoji mokykla gręžiasi į Kauną. Laikydamasis aukštojo mokslo reformos gairių, Šiaulių universitetas ketina dėl bendradarbiavimo kreiptis į Vytauto Didžiojo universitetą.

VU atstovai tikina, kad derybos su ŠU vyksta ir ketvirtadienį išplatintas pareiškimas neatspindi tikrovės.

„Šiaulių universitetas, keturis mėnesius bandęs megzti dialogą su Vilniaus universitetu dėl būsimos bendros veiklos, apgailestaudamas konstatuoja, kad universitetams nepavyko rasti konstruktyvaus sprendimo ir derybos atsidūrė akligatvyje“, – sakoma ketvirtadienį išplatintame ŠU pranešime.

Jame teigiama, kad Šiaulių universiteto vadovybė artimiausiu metu dėl galimo bendradarbiavimo ketina oficialiai kreiptis į VDU.

„Po kelių susitikimų su Vilniaus universitetu buvome gavę pažadą, jog speciali Vilniaus universiteto sudaryta darbo grupė parengs ir pateiks universitetų bendradarbiavimo planą lapkričio pradžioje. Jo iki šiol nesame gavę, nėra aptartos nei galimos studijų kryptys, nei studijų programos. Taip pat nėra numatytas juridinis dviejų universitetų bendradarbiavimo pagrindas“, – aiškina Šiaulių universiteto tarybos pirmininkas Rimvydas Vaštakas.

ŠU pažymi, jog ministerija yra įpareigojusi visus valstybinius universitetus iki lapkričio 17-osios su ministerijos atstovais aptarti pasiektus bendradarbiavimo susitarimus, todėl ŠU neturi kito pasirinkimo, kaip ieškoti kito partnerio.

„Laukėme iki paskutinės akimirkos, tačiau terminui nenumaldomai artėjant tenka konstatuoti, kad nesame pageidaujamas partneris. Negalime diktuoti didesniam dariniui susijungimo plano gairių, galime su jais apie tai tik diskutuoti – tačiau bent jau turi būti aišku, apie ką kalbamės. Deja, to iki šiol nežinome. Galutinai kontaktų su Vilniaus universitetu nenutraukiame, tačiau imamės iniciatyvos kalbėtis ir su kitais partneriais“, – teigia R. Vaštakas.

Pasak Vilniaus universiteto studijų prorektoriaus ir derybinės grupės vadovo Valdo Jaskūno, R. Vaštako pranešimas – neatsakingas.

„Šiaulių universiteto Tarybos pirmininko pareiškimą vertiname kaip itin neatsakingą požiūrį į Šiaulių universiteto ir viso regiono raidą. Teiginiai apie aklavietę derybose su Vilniaus universitetu ne tik neatitinka tikrovės, bet ir neatspindi vykdomų derybų pozityvios dvasios…“, – teigia VU prorektorius. Jo komentarą BNS perdavė universiteto Komunikacijos ir rinkodaros skyrius.

Anot V. Jaskūno, derybos pastaruoju metu vyko dėl Šiaulių universiteto statuso, studijų programų portfelio ir dėl to, kaip ten vykdomos studijos galėtų atliepti regiono poreikius, padidinti jo konkurencingumą.

„Turime Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos nuostatų projektą, kurį dar šiandien abiejų universitetų rektoriai bendrame susitikime sutarė teikti Vyriausybei lapkričio pabaigoje. Iš esmės esame sutarę ir dėl vystomų studijų krypčių bei daugumos studijų programų: mokytojų rengimo, informacinių technologijų, meninio ugdymo ir kitų (…). Galime tik pagirti dabartinės ŠU administracijos norą keistis vykdant, visų pirma, kokybines permainas, kurios užtikrintų universitetinio padalinio Šiauliuose tvarumą, ir tikimės, kad ateities diskusijos dėl aukštojo mokslo reformos bus paremtos argumentais, ekspertų rekomendacijomis, o ne emocijomis ar asmeninėmis ambicijomis“, – teigia VU prorektorius.

VDU rektorius Juozas Augutis savo ruožtu BNS teigė, kad matytų galybę dirbti kartu su ŠU, anot jo, šios aukštosios mokyklos autonomiškumas ir kitos bendradarbiavimo sąlygos turėtų būti apibrėžtos statute.

„Tai nauja mums žinia, turime pasitarti, bet šiaip mes su Šiaulių universitetu, kaip ir su Klaipėdos ir Edukologijos universitetais, jau beveik prieš trejus metus buvome pasirašę klasterio sutartį ir pradėję dirbti. Aišku, nuo to laiko įvyko daug pasikeitimų, bet manau, kad mes jų pasiūlymą kuo detaliausiai svarstysime“, – teigė VDU rektorius.

Seimo patvirtintame reformos plane Šiaulių universitetą siūloma pertvarkyti į universitetinį mokslo centrą, kuris gali būti kito universiteto padaliniu.

Pateikti konkretesnį planą, kaip turėtų būti įgyvendinamas Seimo nutarimas dėl universitetų optimizavimo, parlamentas Vyriausybę yra paprašęs iki gruodžio 1 dienos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA