Biurokratija Lietuvoje: legaliai butą nuomojanti kaunietė sulaukė netikėto reikalavimo | Kas vyksta Kaune

Biurokratija Lietuvoje: legaliai butą nuomojanti kaunietė sulaukė netikėto reikalavimo

Asociatyvi / Asmeninio archyvo nuotr.

Butų nuomos klausimas pastaraisiais metais tapo opiu daugeliui nuomotojų. Negana to, kad nemaža dalis institucijų pluša norėdamos demaskuoti kuo daugiau nelegaliai butus nuomojančių asmenų, nemenki reikalavimai keliami ir tiems, kurie neslepia pastarosios veiklos ir sąžiningai moka mokesčius.

Į portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi legaliai butą turistams nuomojanti kaunietė po to, kai sulaukė netikėto skambučio iš Lietuvos statistikos departemento Kauno skyriaus atstovų. Nors kelendoriniai metai dar nesibaigė, moters reikalaujama užpildyti statistinę ataskaitą.

„Teikiu apgyvendinimo paslaugas pagal verslo liudijimą. Jį išsiperku nereguliariai – keletui dienų – tuomet, kai atvyksta turistai. Užmokestį už nuomą į savo banko sąskaitą gaunu iš nuomos portalo užsienyje. Sąžiningai moku visus mokesčius tiek Valstybinei mokesčių inspekcijai, tiek Sodrai. Verslo liudijime nėra nurodyta, jog yra privaloma pildyti statistinę ataskaitą. Tad kodėl manęs paprašė tai padaryti?“, – teiraujasi portalo skaitytoja.

„Kas vyksta Kaune“ žurnalistai susisiekė su Lietuvos statistikos departamento Duomenų parengimo Kauno skyriaus vedėjo pavaduotoja Danguole Palioniene ir paprašė pakomentuoti aprašytą situaciją. „Tie, kurie vykdo veiklą pagal verslo liudijimą, taip pat privalo pateikti statistines ataskaitas. Ataskaitos būtinos tam, kad būtų galima rinkti statistinę informaciją, tai yra kiek asmenų dirba su verslo liudijimais ir kaip jiems sekasi“, – komentavo D. Palionienė.

Pasak jos, 14-ame statistikos įstatymo straipsnyje nurodoma, kad respondentų pareiga – teikti statistinius duomenis. O to paties straipsnio 3 dalyje rašoma: fiziniai asmenys privalo teikti duomenis, jeigu tai nustato įstatymai arba oficialiosios statistikos darbų programa. „Kadangi oficialiosios statistikos darbų programą tvirtina vyriausybė ir joje yra įtrauktos tam tikros statistinės ataskaitos, kurias privalo teikti privatus asmuo, vadinasi, jis privalo jas teikti. Šis įstatymas galioja nuo Lietuvos nepriklausomybės laikų“, – sakė Duomenų parengimo Kauno skyriaus vedėjo pavaduotoja.

D. Palionienės teigimu, tai, kad paslaugas pagal verslo liudijimą teikiantis žmogus nemato ten įrašyto nurodymo teikti statistinę ataskaitą, esą to ten būti ir neprivalo, nes tai – atskiros institucijos, Lietuvos statistikos departamentas renka minėtas ataskaitas kaip atskiras veikiantis vienetas.

„Svarbu pažymėti, kad statistines ataskaitas reikia pateikti ne visiems fiziniams asmenimis. Kiekvienų kalendorinių metų pabaigoje taikant matemetinius metodus vykdoma speciali įmonių ir gyventojų atranka, kuriems bus privaloma pateikti statistinę ataskaitą. Tie kurie patenka į atrinktųjų sąrašą, yra apklausiami bei turi pateikti statistinius duomenis“, – paaiškino ji.

Paklausta apie tai, ar institucijos negali informacijos gauti bendraudamos tarpusavyje neapkraunant žmogaus papildomais reikalavimais, D. Palionienė teigė, jog statistinės ataskaitos yra patvirtintos ir tarpusavyje suderintos su atsakingomis institucijomis, todėl minėta informacija yra renkama iš atitinkamų asmenų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA