Prasidėjus sąrėmiams iš ligoninės išprašyta gimdyvė: atrodė, kad pagimdysiu ant laiptų | Kas vyksta Kaune

Prasidėjus sąrėmiams iš ligoninės išprašyta gimdyvė: atrodė, kad pagimdysiu ant laiptų

delfi.lt 2017/11/04 14:44
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Edukacinio tinklaraščio „Sumani mama“ vadovė, gydytoja akušerė Marija Mizgaitienė pasidalino sukrečiančia vienos mamos istorija apie karčią jos patirtį gimdant.

Kadangi gimdymas buvo aukštos rizikos, jai pasiūlyta važiuoti į kitą gydymo įstaigą. Tiesa, perskaičius moters liudijimus, veikiausiai kiekvienam šioje istorijoje pristigs paprasčiausio žmogiškumo.

„Greitosios medicinos pagalbos dispečerė informuoja, kad iš kitos ligoninės atvežama besistanginanti moteris. Gestacinis vaisiaus amžius – nepilnos 37 savaitės. Personalas skubiai pasiruošia ir laukia. Netrukus atvežama gimdyvė. Paguldyta ant gimdymo lovos, ji įkvepia oro, pasistangina ir užgimsta nuostabi smulkutė mergytė – 2 kg 100 g. Pagal Apgar skalę įvertinama 9 / 9 balų. Mamytė ir mažylė jaučiasi gerai. Praėjus kuriam laikui, atslūgus emocijoms, ką tik pagimdžiusi mamytė guodžiasi: – Bet kur žmogiškumas?“, – rašo M. Mizgaitienė.

Tuomet mama pradeda atvirauti:

„Atvykome su draugu į ligoninę, kur mus pasitiko nepatenkinta akušerė. Paklausė, kiek yra nėštumo savaičių. Atsakėme, kad 36 arba 37 savaitės. Tuomet ji griežtu balsu išrėžė, kad kaip taip galima nežinoti! Nežinojome, nes viena data pagal mėnesines, kita – pagal 12 savaičių ultragarsą, trečia – pagal 16 savaičių ultragarsą. Labai nesureikšminome, nes žinome, kad išnešiotas vaisius yra nuo 36 sav. + 6 dienos. Jei mes dar neišnešioti, tai tada jau beveik išnešioti.

Akušerė uždėjo daviklius, kad matuotų vaisiaus būklę. Taip stipriai suveržė diržais pilvą, kad net pamiršau sąrėmių skausmą… Tada kažką ilgai rašė į žurnalą. Mano sąrėmiai vis intensyvėjo. Jau atrodė, kad vienas po kito seka ir be pertraukų. Atėjo gydytoja, patikrino gimdos kaklelio atsidarymą, atsisuko į akušerę ir jai pasakė „8 centimetrai“, tada jos abi išėjo.

Išėjo gal pusvalandžiui. Gulėjau ir bijojau, kad pagimdysiu čia viena! Staiga grįžo akušerė ir pareiškė, kad gimdyti čia negaliu, nes trūksta vienos dienos, kad vaikas būtų išnešiotas! Viso nėštumo metu lankiau nėščiųjų konsultaciją šioje ligoninėje, bet man niekas nesakė, kad jei nebus pilnų 37 savaičių čia gimdyti negalėsiu! Kad ir kaip ten būtų, deja, bet aš jau gimdau!“, – emocingai pasakojo moteris.

Akušerė jai tarė nieko nežinanti, teks važiuoti į kitą ligoninę.

„Čia negimdysiu, nes negalima. Ramiu balsu iškviečia greitąją ir jiems pasako, kad reikės pervežti gimdyvę. Tada nuima daviklius ir sako „kelkis einam“. Aš atsikeliu. Skausmas mane tiesiog surakina, o ji man sako „eik greičiau“. Veda link laiptų. Vyras pamato liftą ir paprašo važiuoti juo. Bet ji atšauna, kad liftas skirtas tik personalui.

Mes lipam, man atrodo, kad čia ant laiptų aš ir pagimdysiu. Nusileidžiame, ji sako, reikia laukti ir nusisuka nuo manęs. Mane persmelkia baimė „kur greitoji?“ Čia net nėra kėdės, kur atsisėsti, atrodo, pagimdysiu ant betoninių grindų. Sakau jai, kad man atrodo, jog noriu stumti. Ji sako „nestumk, greitosios sulauk“ ir vėl nusisuka. Giliai kvėpuoju, nes nenoriu, kad mano vaikelis iškristų ant grindų. Neleidžiu, panikai mane užvaldyti.

Greitoji važiuoja amžinybę, ji neinformuota, kad aš JAU GIMDAU. Pagaliau atvyksta mano „išsigelbėjimas“, mane įsodina į automobilį ir gabeną į kitą ligoninę. Gerai, kad jos arti viena kitos. Tik įvažiavus į gimdyklą, pagimdau. Vos kelnes spėjo numauti…“, – atsidūsta mama, pridurdama, kad, svarbiausia, jog mažylei viskas gerai, o ši karti patirtis kažkada užsimirš.

Gydytoja akušerė Marija Mizgaitienė paaiškina šiai gimdyvei, kad iš tiesų anoje ligoninėje negali gimti neišnešioti naujagimiai, bet, deja, ji sako negalinti paaiškinti, kodėl jai nebuvo tai paaiškinta nėštumo metu, kai lankėsi konsultacinėje poliklinikoje…

„Kodėl su ja buvo šiurkščiai kalbama ir netgi elgiamasi? Žinoma, visokių žmonių yra, ir, tikriausiai, visi negalime būti vienodi. Bet žmogiškumas ir atjauta privalo būti pas kiekvieną. Kartais žmonės atbunka, nebemato kitų skausmo, tiek fizinio, tiek emocinio. Viliuosi jog ši nemaloni istorija viena iš nedaugelio, retai pasitaikančių karčių prisiminimų“, – kalbėjo edukacinio tinklaraščio „Sumani mama“ vadovė.

Paklausta, ką būsimoms mamoms derėtų žinoti iš anksto, kad niekada netektų atsidurti panašioje situacijoje, gydytoja paaiškina.

„Visų pirma, reikia ruoštis gimdymui. Būsimos mamytės ir tėveliai turi žinoti, kas vyksta gimdymo metu, ir kodėl tai vyksta. Žinoma, medicinos personalas turi paaiškinti apie vykstančius procesus ir atliekamas procedūras ar tyrimus. Visgi kuo daugiau žinių turėsite, tuo ramiau jausitės. Savo mokymuose aš visada informuoju būsimus tėvelius apie tai, kur galima gimdyti vienu ar kitu atveju, paraginu bendrauti su nėštumą ar gimdymą prižiūrinčiais medikais, klausti, išsakyti savo baimes ir abejones. Jei apsisprendėte gimdyti tam tikroje ligoninėje, pasidomėkite ar tikrai visais atvejais ten galėsite gimdyti. Dažnai ligoninėse organizuojami įvairūs mokymai nėščiosioms, būtinai apsilankykite juose. Ir čia dar kartą pasitikslinkite, kokiais atvejais šioje ligoninėje negalėsite gimdyti“, – patarė M Mizgaitienė.

Ji informavo, kad nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūra Lietuvoje vykdoma trimis sveikatos priežiūros paslaugų teikimo lygiais. Nėštumas ir gimdymas skirstomas į mažos ir didelės rizikos nėštumą ir gimdymą.

„Tačiau gali būti taip, kad nėštumo ar gimdymo pradžioje buvusi maža rizika gali tapti didele ir atvirkščiai. Nepamirškite, kad Jus prižiūrintis gydytojas ar akušeris žinos, kada ir kur nusiųsti Jus konsultuotis, jei kiltų didesnis pavojus Jūsų nėštumui ar naujagimiui“, – reziumavo pašnekovė.

Viskas priklauso nuo rizikos veiksnių

Sveikatos apsaugos ministerijos SAM Motinos ir vaiko sveikatos skyriaus specialistė Valerija Milda Tabarienė pasakojo, kad, suprantama, gimdymas tuo pačiu yra ir didelis stresas, tad kiekvienai mamai norisi aiškumo ir saugumo, tad gydymo įstaigos personalas turėtų būti jautresnis tokią minutę.

„Labai gaila, kad tokį vaiko atėjimo į pasaulį laikotarpį aptemdo nemalonios situacijos ir papildomas stresas. Panašu, kad šioje situacijoje pritrūko ir gydymo įstaigos darbuotojų geranoriškumo.

Kita vertus, įvairių nesusipratimų būtų galima išvengti, jeigu būsimos mamos geriau žinotų, kur ir kokiomis sąlygomis joms bus teikiamos paslaugos“, – kalbėjo pašnekovė.

Lietuvoje gimdymus iš viso priima 28 gydymo įstaigos, tačiau yra tam tikrų sąlygų, kur ir kokie gimdymai gali būti priimami.

„Jeigu nėštumas neturi didelės rizikos veiksnių, stacionarinė pagalba (gimdymas) gali būti teikiama bet kurio lygio akušerijos paslaugas teikiančiose įstaigose.

Atsiradus didelės rizikos veiksnių, priklausomai nuo jų pobūdžio, nėščiosios arba gimdyvės turi būti siunčiamos konsultuotis arba gydytis į aukštesnio lygio paslaugas teikiančius akušerijos stacionarus. Tai gali būti respublikinės Panevėžio arba Šiaulių; klinikinės Kauno, Vilniaus miesto, universitetinė Klaipėdos ligoninės; Vilniaus gimdymo namai arba universitetų Kauno ir Santaros klinikos“, – vardijo V. M. Tabarienė.

Ji informavo, kad dėl priešlaikinio gimdymo iki 34 nėštumo savaičių – moterys turi būti siunčiamos į tretinio lygio paslaugas teikiančias Kauno ar Santaros klinikas, vadinamas Perinatologijos centrais.

„Dėl priešlaikinio gimdymo nuo 34 nėštumo savaičių – į didžiąsias, antrinio B lygio paslaugas teikiančias įstaigas, pvz., Panevėžio, Šiaulių, Kauno, Vilniaus, Klaipėdos ligonines, Vilniaus gimdymo namus. Tik sukakus 37 nėštumo savaitėms, moterys gali gimdyti visuose akušerijos stacionaruose.

Kai nesaugu nėščiąją, gimdyvę ir /ar naujagimį pervežti į aukštesnio lygio paslaugas teikiančią įstaigą, paslaugos teikiamos įstaigoje, į kurią pacientas atvyko. Tai turi būti pagrįsta paciento medicinos dokumentuose.

Gimus neišnešiotam naujagimiui, taip pat naujagimiui, kuriam reikia neonatologijos antrinio B lygio, tretinio lygio ar naujagimių intensyviosios terapijos paslaugų, stabilizavus būklę, jis turi būti nedelsiant perkeltas į atitinkamą aukštesnio lygio paslaugas teikiančią gydymo įstaigą“, – reziumavo SAM Motinos ir vaiko sveikatos skyriaus specialistė Valerija Milda Tabarienė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA