Žvilgsnis į praeitį: kodėl atsirado Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejus? | Kas vyksta Kaune

Žvilgsnis į praeitį: kodėl atsirado Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejus?

Organizatorių nuotr.

Šaltiniuose rašoma, kad Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejus – vienas unikaliausių muziejų Pabaltijyje. Apsilankius jame galima išvysti farmacijos skyriaus ekspoziciją, receptų kambarį  – oficiną, koktoriją, kur kadaise buvo gaminami užpilai bei nuovirai, materialinį kambarį, kuriame buvo laikomos medžiagų atsargos, labaratoriją bei rūsį su įdomiais eksponatais.

[galerija kiek=”4″]

Šis muziejus yra įtrauktas į lankytinų vietų Kaune sąrašą, tačiau neabejojame – čia apsilankyti įdomu ne tik turistams, bet ir kauniečiams.

Kaune – vertingi eksponatai

Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejaus ištakos siekia 1936 metus, kai Lietuvos vaistininkų draugija nusprendė įkurti senosios Lietuvos vaistinės muziejų. Po šio sprendimo vaistinėms buvo išsiųsti prašymai prisidėti prie muziejaus kūrimo, rinkti ir perduoti senus daiktus bei dokumentus. Vaistininkai atsiliepė į šį prašymą ir į Kauną atsiuntė daug vertingų eksponatų.

Metams bėgant eksponatai ir toliau kaupėsi tiek doc. A. Kaikario (1922 – 1997) kabinete, tiek tuometinio Kauno medicinos instituto Farmacijos fakulteto koridoriaus spintose ir palėpėje.

Musaeum Pharmaceuticum Lithuaniae

Tik 1973 metais, pritarus instituto rektoriui Z. Januškevičiui (1911 – 1984), nutarta instituto centrinių rūmų hole įrengti patalpas muziejui. Taip prasidėjo muziejaus kūrimas – nedidelėje patalpoje buvo eksponuojama apie 1000 eksponatų, o ant durų atsirado užrašas Musaeum Pharmaceuticum Lithuaniae.

1975 m. atsirado galimybė muziejų išplėsti. Tada doc. Kaikariui kilo mintis atkurti XIX a. pabaigos miesto vaistinę su visomis patalpomis pagal tuometinius Rusijos imperijos medicinos statuto reikalavimus. Tokiu būdu per trumpą laiką, padedant fakulteto kolegoms, „Sanito“ fabriko meistrams ir kitiems norėjusiems prisidėti, buvo sukurta įdomi, turtinga ir orginali ekspozicija. 1975 m. muziejus atidarytas oficialiai.

Muziejų įvertino ir JAV farmacijos firmos vadovas

Dar tebevykstant muziejaus remonto darbams nutiko įdomus dalykas, kuris ir nulėmė tolesnį muziejaus likimą. Tais pačiais metais medicinos institute lankėsi vienos JAV farmacijos firmos vadovas. Jis buvo pakviestas apžiūrėti kuriamą ekspoziciją. Svečias liko sužavėtas. Jam ypač patiko didžiulis rankinis malūnas augalinei žaliavai smulkinti, pagamintas Filadelfijoje, kurį norėjo pirkti.

Rektorius pajuokavo, kad muziejus dalimis neparduodamas. Apie šį nutikimą sužinojo tuometinė Kauno miesto valdžia ir, pamačiusi muziejų bei dar keletą tūkstančių daiktų palėpėje, nusprendė skirti atskirą namą Rotušės aikštėje šiam muziejui įrengti.

Minint ypatingą progą – atviras visiems

Nuo tos lemtingos dienos 1975 metais praėjo 12 metų. 1987 m. lapkričio 5 d. restauruotame XVI a. name duris atvėrė Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejus.

Šių metų lapkričio 5 – tą dieną švenčiamas muziejaus trisdešimtasis gimtadienis. Visą savaitę nuo lapkričio 7 dienos iki lapkričio 11 dienos į muziejaus gimtadienį kviečiami kauniečiai ir miesto svečiai. Minėtomis dienomis visi lankytojai bus vaišinami vaistažolių arbata ir kviečiami įsiamžinti prie foto sienos.

Visiems norintiems siūloma apsilankant iš palėpių, rūsių ar spintų ištraukti su medicina ar farmacija susijusius daiktus, įrangą, nuotraukas, užrašus ir palikti pėdsaką muziejaus istorijoje. Lankytojams, kurie praturtins muziejaus kolekcijas naujais eksponatais, esą bus įteikta unikali dovaną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA