Šokėjai iš Kauno geidžiami ne tik gimtajame mieste, bet ir pasaulyje | Kas vyksta Kaune

Šokėjai iš Kauno geidžiami ne tik gimtajame mieste, bet ir pasaulyje

Šokio teatras „Aura“/Organizatorių nuotr.

Rugsėjį Kauno šokio teatro „Aura“ šokėjus kauniečiai galėjo sutikti rudeniškai gausiai užderėjusiuose miesto renginiuose. Pasibaigus spalį vykusio festivalio „Aura 27“ maratonui ir atšokus premjerą, trupės laukia intensyvus gastrolių užsienyje tvarkaraštis.

[galerija kiek=”4″]

Atstovauja šiuolaikinį Kauną

Per nepilną mėnesį užsienio scenose Kauno šokio teatras „Aura“ surengs net septynis pasirodymus. Šokio spektaklių afišos iškabintos nuo kaimyninės Lenkijos iki tolimosios Japonijos.

„Kūrėjui bet koks pasirodymas yra svarbus. Mes daug gastroliuojame ir po Lietuvos regionus, nes matome tame prasme. Su kiekvienu pasirodymu mažesniuose Lietuvos miestuose didėja žiūrovų gretos, plečiasi jų akiratis ir supratimas apie šiuolaikinį šokį.

Tačiau žinoma, iš užsienio gauti teatrų ir festivalių kvietimai pasirodyti tarptautinei publikai – labai vertingi ne tik teatrui, bet ir Kaunui. Tikrai galima didžiuotis, kad šiuolaikinis Kaunas profesionaliai atstovaujamas tarptautinėje erdvėje“, – sakė Kauno šokio teatro vadovė Birutė Letukaitė.

Pirmieji trupės pasirodymai vyks Vokietijoje. Spalio 27 ir 29 dienomis Kelno miesto publikai bus pristatyti du spektakliai: „Glück/Laimė\Счастье“ ir antroji spektaklio „Godos“ dalis.

Premjera ir žiūrovais patikrintas spektaklis

Spektaklį „Glück/Laimė\Счастье“ kartu su „Auros“ trupe sukūrė vokiečių kompanijos „Bodytalk“ įkūrėjai – choreografė Yoshiko Waki ir režisierius Rolfas Baumgartas. Spektaklis savo gyvenimą pradėjęs tarptautiniame šokio festivalyje „Aura 27“, jį tęsia Lietuvos miestų ir miestelių scenose bei užsienyje.

Spektaklis „Godos“ – jau sušoktas Norvegijoje, Italijoje, JAV, Vokietijoje, Turkijoje, Indijoje. Šis B.Letukaitės darbas nuo pat pirmųjų pasirodymų yra lydimas stulbinamos sėkmės, audringų prestižinių festivalių žiūrovų ovacijų ir kritikų įvertinimų.

Kelne pasirodymai vyks „TanzFaktur“ centre, kuriame rengiami ne tik šokio ar performanso meno vakarai. Čia vietą randa ir vizualiųjų ir garso meno disciplinos, rengiamos parodos ir festivaliai, seminarai ir, žinoma, pasak centro įkūrėjų, laukiami pripažinti tarptautiniai ir vietiniai kūrėjai.

Lapkričio 1 dieną „Aurą“ pasitiks Miunsterio (Vokietija) „Pumpenhaus“ teatras. Šis savivaldybės teatras atidarytas siekiant suteikti erdvę išskirtinių menininkų pasirodymams. Jo sienos matė tokias iškilias šokio pasaulio asmenybes kaip Sasha Waltz ar Jérôme Bel. Teatras yra vienas gražiausių Vestfalijos krašte.

Lapkričio 4 ir 5 dienomis „Auros“ šokėjai lenksis „Session House“ teatro scenoje Japonijoje. Festivalio „Dance Bridge International 2017“ publikai bus pristatytas ne vieną teatrinį apdovanojimą pelnęs šokio spektaklis „Padaryk iš manęs jungiklį“ (chor. B. Letukaitė). Spektaklis, adaptuotas dviejų šokėjų porai, bus šokamas gyvai skambant kompozitoriaus Antano Jasenkos muzikai.

Gastroles užbaigs kaimyninėje Lenkijoje

Lapkričio 10-ąją „Aura“ svečiuosis Italijoje. Turino mieste įsikūrusiame teatre „Teatro Vittoria“ trupė šoks spektaklį „Godos“. Tai jau ketvirtoji šiais metais teatro viešnagė Italijoje. Italai po „Auros“ pasirodymų šokėjus į sceną bisais gražindavo po keletą kartų. „Tai, kaip vertinamos „Godos“ užsienyje, kiek po pasirodymų sulaukiame kvietimų jį atvežti į kitus miestus ar festivalius, man primena situaciją su kadaise mano pastatytu spektakliu „Medėjos“. Jie abu sulaukė pačių geriausių įvertinimų užsienyje, tuo tarpu, paradoksalu, bet Lietuvoje jie net nebuvo įtraukti į teatrinių apdovanojimų nominantų sąrašus. Tai toks pastebėjimas pamąstymui: ar vertintojai ir komisijų nariai yra pakankamai profesionalūs ir objektyvus? O žiūrovų meile ir dėmesiu niekada nesiskundėme ir Lietuvoje“, – sakė B.Letukaitė.

Krokuvoje (Lenkija) vykstantis festivalis „BalletOFFFestival” „Auros“ „Godas“ išvys lapkričio 16-ąją, o lapkričio 18-ąją auriečiai godos Liublino tarptautiniame šokio teatrų festivalyje.

Grįžus trupės laukia ne mažiau įtemptas gastrolių ir pasirodymų laikas Lietuvos miestuose ir miesteliuose, projektuose, naujo premjerinio spektaklio, kuris kuriamas bendradarbiaujant su garsia olandų menininke Guda Koster, repeticijos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA