Pirmas žingsnis atvykus į nusikaltimo vietą – nežengti nė žingsnio | Kas vyksta Kaune

Pirmas žingsnis atvykus į nusikaltimo vietą – nežengti nė žingsnio

R. Tenio nuotr.

Kriminalinės žvalgybos mokymo centre Kaune pirmą kartą policijos istorijoje surengtoje Kriminalistų atvirų durų dienoje papasakota, kada šiukštu nelįsti prie nukentėjusiojo ir kokius žingsnius tyrėjai atlieka atsidūrę rezonansinio nusikaltimo vietoje.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro nusikaltimo vietos inscenizacijos stalas nukrautas visa įranga, skirta nusikaltimo vietai tirti: galingi prožektoriai nepriklausomais energijos šaltiniais, kiekvienas – 3000 liumenų. Taip pat – laužtuvų rinkinys praverčiantis pareigūnams negalint patekti į vietą. Taip pat – greiti narkotikų testai, skirti ne atlikti žmogaus narkologinį patikrinimą, o nustatyti rastos medžiagos kilmę, viskas, kas reikalinga įvykio vietos protokolui užpildyti – atstumo skaičiavimo, brėžinių sudarymo įrankiai. Čia pat gulėjo ir priverstinio transporto priemonės stabdymo ežys, jeigu tektų persekioti ratuotus nusikaltėlius ar įtariamuosius.

„Mums ežį panaudoti tenka labai retai, nes tiesiogiai šioje srityje nedirbame – tai labiau kelių policijos darbo dalis. Jie tokį įtaisą turi kiekviename automobilyje“, – pastebėjo prie stendo dirbę biuro atstovai.

Pirmas žingsnis atvykus į nusikaltimo vietą, anot jų – nežengti nė žingsnio. „Pirmiausia kuo didesnis plotas aptveriamas. Tada teritorija po žingsnelį tiriama, atkreipiant dėmesį į kiekvieną plaukelį ar kraujo lašą, kurie įvykio vietoje pažymimi, jiems suteikiamas įkalčio numeris. Tyrimui paimami pirštų atspaudai, kraujas, kvapai. Po to kriminalistinių tyrimų centre atliekamos ekspertizės“, – kaip palengvinti jiems darbą dėstė pareigūnai.

Į įvyko vietą pirmiausia atvyksta patruliai, tada – ekspertai, tada, priklausomai nuo sudėtingumo, jeigu tai rezonansinis nusikaltimas – ir kriminalinės policijos biuro specialistai. „Na, dažniausiai pirmi įvykio vietoje pasirodo ne patruliai, o žmonės, kurie pamato įvykį ir iškviečia policiją. Prašalaičiai neretai įvykius sumindžioja, sugadina. Patarimas: jeigu tapote nusikaltimo liudininkais, žmogui reikia suteikti pagalbą, bet jei tai padaryti akivaizdžiai nebėra galimybės, geriau po įvykio vietą nezuiti ir kitiems smalsuoliams neleisti. Visi įkalčiai turi nepaprastai didelę tiriamąją ir įrodomąją reikšmę“, – įspėjo kriminalistai.

Vienas rezonansinių nusikaltimų, į kurio įvykio vietą kriminalistams su visu demonstruotos įrangos arsenalu teko vykti – Remigijaus Morkevičiaus nužudymas. „Nėra taip, kad visi tirtų viską. Kiekvienam tyrimui priskiriamas konkretus asmuo“, – pridūrė pareigūnai.

Atvirų durų diena surengta Lietuvos kriminalinės policijos dienai, kuri minima spalio 27 d., pažymėti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA