Saugomo dvaro pastato Fredoje teliko viena siena | Kas vyksta Kaune

Saugomo dvaro pastato Fredoje teliko viena siena

R. Tenio nuotr.

Įsibėgėjančios prabangių apartamentų statybos Vilties gatvėje jas vykdančiai bendrovei apkarto – Kauno paveldosaugininkai, pasibaisėję tame pačiame sklype neplanuotai išardytu Aukštosios Fredos dvaro sodybos pastatu, kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą.

Statybų įmonės „Aidava“ vadovo Andriaus Račiūno manymu, jie nepadarė nieko blogo ar neteisėto. „Botanikos apartamentuose“ butus realizuojančios nekilnojamojo turto (NT) bendrovės „Elite Group“ brokerė, kuri nenorėjo prisistatyti, teigė, kad darbų eiga, vis dėlto, turėjo būti ne tokia.

XIX a. pradžioje pastatytas Aukštosios Fredos dvaro sodybos pirmas namas stovi, o gal tiksliau teigti, stovėjo adresu Vilties g. 1. Visai šalia kyla naujas pastatas, kuriame planuojama pardavinėti butus. Nors šios statybos atitinka visus reikalavimus, verta priminti, kad jos vyksta saugomose Aukštosios Fredos dvaro sodybos ir Kauno hidrometrinės laboratorijos teritorijose. Minėtoms teritorijoms priklauso ir išardytasis namas.

Užuot restauravusi, nusprendė išardyti

Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus vyriausiosios valstybinės inspektorės Astos Naureckaitės teigimu, išardyti pastato neįmanoma netyčia, taip, kad liktų viena siena. Daroma prielaida, kad išardė be institucijų žinios. „Statybų darbus aptariamoje teritorijoje vykdo UAB „Aidava“. Dėl nugriauto pastato buvo suderintas restauravimo-remonto projektas, tačiau užuot restauravusi, dalį pastato bendrovė, niekam nepranešusi, tiesiog nusprendė išardyti“, – sakė inspektorė.

Aukštosios Fredos dvaro pastatas 2014 m. / Kultūros paveldo departamento nuotr.

Sodybos pastato su visomis keturiomis sienomis ir vidiniu išplanavimu, anot jos, teliko viena siena ir dalis ugniasienių – tai matyti ir nuotraukose. Kauno skyrius kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą dėl žalos apskaičiavimo, kuris bus atliktas sudarius komisiją. Juridiniams asmenims už tokio tipo pažeidimą gresia atsakomybė nuo 8 iki 11 tūkst. eurų. „Komisijai įvardijus savo išvadas išaiškės, ar statytojas bus įpareigotas objektą atkurti. Svarstymas tikrai užtruks apie mėnesį. Šiuo metu statinio ardymo darbai sustabdyti, o šalia dygstančio naujo pastato statybų niekas nestabdė, jos gali vykti toliau“, – dėstė A. Naureckaitė.

Direktorius – dirbome pagal projektą

„Nieko juk nėra amžino. Stovėjo stovėjo, o šiandien yra kaip yra. Griovimo darbų mes nevykdėme, kol nebuvo gauti kolegų sprendimai. Viską darėme taip, kaip buvo prašęs paveldas. Dirbome pagal projektą. Pastato būklė buvo avarinė: daug metų jis stovėjo be stogo, konstrukcijas veikė lietus, sniegas, šaltis. Aplinkui – jokio lietaus surinkimo, drenažo, nėra net pamatų. Pastatytas senoviniu būdu, ant akmenų“, – sakė A. Račiūnas.

Pasak „Aidavos“ vadovo, mėnesį statybininkai iš sodybos pastato valė šiukšles – sukritusį stogą, perdengimą. Išvežta labai daug šiukšlių. Tada išsikviesti paveldo ekspertai, architektai, rengę projektą, kad atliktų sienų ir pamatų ekspertizę ir pateiktų išvadas projektuotojams, o šie toliau derinosi su Kultūros paveldo departamentu.

„Mėnesį jokių darbų nevykdėme. Per tą laiką smarkiai lijo, įsigyto pastato sienos buvo avariniu būdu suvaržytos visokiomis templėmis. Pastatas griuvo kone savaime. Ekspertų pateiktose išvadose nurodoma, kad mūras supuvęs. Tai patvirtina kad ir likusi siena – imi plytą ir ji byra tarp pirštų, konstrukcija kelia pavojų aplinkiniams“, – teigė A. Račiūnas.

Vyras patikino, kad įmonės tikslas vienas – pastatą atstatyti, padaryti, koks buvo. Tikslą realizuojant, kiek įmanoma bus siekiama panaudoti surinktas autentiškas medžiagas, tačiau tai dar turi nuspręsti specialistai. Pagal A. Račiūną, pastatas turi stovėti – dėl to „Aidava“ jį ir įsigijo.

Turėjo rekonstruoti, tačiau atvykę statybininkai sakydavo ką kita

Šalia išardyto statinio kyla trijų aukštų „Botanikos apartamentai“, kurių pardavimu rūpinasi NT bendrovė „Elite Group“. Informaciją kaip tik šių apartamentų klausimais teikianti brokerė sakė, kad pagal projektą paveldo saugomo namo sienos neturėjo būti nugriautos – jį turėjo atstatyti, sutvirtinti.

„Kiek aš buvau apžiūrose, statybininkai sakydavo, kad namas kritinės būklės, plytos kiaurai supuvusios ir visą jį reikia griauti ir atstatyti, tačiau to tikrai neplanuota daryti. Nežinau, kaip taip išėjo. Projekte numatyta, kad dvaro sodybos ir naujai statomas pastatas turėjo būti atskiri. Saugomas statinys turėjo būti rekonstruotas nuo tos stadijos, kokios buvo, tačiau ne nugriautas ir atstatytas“, – kalbėjo „Elite Group“ atstovė.

Anot jos, kol vyksta statybos, „Botanikos apartamentuose“ butų dar neparduota, tačiau besidominčių žmonių yra. „Tikėkimės, sumaištis dėl išardyto Aukštosios Fredos dvaro sodybos namo neturės neigiamos įtakos apartamentų pardavimui, bet kol kas sunku tai įvertinti“, – dėstė moteris.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA