Vieniši Kauno senoliai: „Tuščiomis ar su lauktuvėmis – svarbiausia, kad ateitumėte!“ | Kas vyksta Kaune

Vieniši Kauno senoliai: „Tuščiomis ar su lauktuvėmis – svarbiausia, kad ateitumėte!“

R. Tenio nuotr.

„Kad būtum vienišas, nebūtinai turi būti vienas“, – atsisveikinęs su aplankytais vienišais senoliais apgailestaudamas sako Akademinė kredito unijos (AKU) atstovas Minvydas Genys. Veiklos dvidešimtmetį mininti AKU drauge su Maltiečių ordinu spalį lankė vienišus Kauno senolius, surengė jiems šventinį vakarą, taip pat tvarkė apleistus kapus.

[galerija kiek=”16″]

Vienišos senatvės problema nemažėja

Apie 60 – tiek Kauno senolių kiekvienais metais bent tris kartus savaitėje aplanko Maltiečių ordinas. „Laikai keičiasi, tačiau vienišos senatvės problema Lietuvoje lieka ta pati. Senoliams tikrai vis dar labai sunku fiziškai, bet dar dažniau – psichologiškai. Būtent vienatvė, vienišumas ir yra pati skaudžiausia ir didžiausia problema.”, – pastebi Maltiečių ordino socialinės priežiūros programos vadovė Gražina Semėnienė.

Vienatvę akcentuoja ir šią savaitę senelius jų namuose AKU vardu lankęs M. Genys. „Daugelis jų labai vieniši, labiausiai laukiantys net ne fizinės paramos, bet artumo, bendravimo, paprasto pokalbio. Aplankėme tikrai nemažai pagyvenusių žmonių ir liūdniausia tai, kad nebūtinai visi jie nebeturi artimųjų – kai kuriuos užmiršę jų pačių vaikai”, – akcentuoja AKU darbuotojas.

AKU šiemet tai jau ne pirmoji gerumo akcija: 20-metį švenčianti unija užsibrėžė padaryti 20 gerų darbų ir šis metus trunkantis maratonas jau visai greitai pasibaigs, nors gerus darbus AKU žada daryti ir toliau, tik jų specialiai nebeskaičiuos. „Senolių lankymas buvo jautri patirtis, todėl tikiuosi, kad šie mūsų geri darbai sujaudins ir kitų bendruomenių širdis“, – pastebėjo M. Genys.

Senoliai daugiau atiduoda negu pasiima

Antroji AKU bei Maltiečių ordino organizuotos akcijos dalis buvo pobūvio seneliams organizavimas: senjorai buvo pakviesti apsilankyti restorane, kur vakariene juos vaišino unijos nariai. Vakaro metu buvo skaitoma poezija, atliekamos senosios kartos dainos, sukurta ypatinga šventinė atmosfera. „Bet, regis, senoliai daugiau davė mums negu mes davėme jiems. Jie buvo kupini energijos, dainavo, plepėjo, o viena devyniasdešimtmetė visus pribloškė savo humoro jausmu bei anekdotais. Pagyvenę žmonės – įdomūs pašnekovai, geri kompanionai“, – įspūdžiais iš vakaro dalinosi Akademinės kredito unijos vadovė Gitana Jasėnienė.

Akcijų organizatoriai džiaugiasi ir pastebi, kad į savanorystę įsitraukia vis daugiau žmonių, o ypač jaunų: „Mums, lyginant su šiaurės ar vakarų valstybėmis, dar labai yra kur tobulėti, tačiau džiaugiuosi, kad žmonių dėmesio daugėja: sulaukiame vis daugiau ne tik savanorių, bet ir kaimynų, skambučių, kurie mus informuoja apie vieno ar kito netoliese gyvenančio brandaus žmogaus situaciją. Tada mes galime pasiūlyti pagalbos ranką ir draugiją vienišoms sieloms“, – sakė vienišų senolių problemas Kaune sprendžianti Maltiečių ordino atstovė G. Semėnienė.

Savo senatve svarbu pradėti rūpintis jau dabar

Diskutuojant apie sprendimų būdus, kaip sumažinti mus senatvėje ištinkančius rūpesčius, sunku atrasti vieną patikimą būdą. Apsisaugoti nuo finansinių problemų senatvėje galima pradėjus savo ateitimi rūpintis iš anksto. „Senatvei turėtume pradėti ruoštis sulaukę 30-40 metų, kad turėtume pakankamai laiko pasirūpinti finansiškai stabilia ateitimi. AKU stengiasi rūpintis ne tik esamais, bet ir būsimais senjorais, todėl rekomenduoja pradėti taupyti pasidėjus ilgalaikius taupomuosius indėlius“, – sprendimą siūlo AKU atstovas M. Genys.

Senjorų savaitę akcijos organizatoriai užbaigė tvarkydami apleistus Romainių kapinių kapus.

„Sutvarkėme ne tik nežinomus apleistus kapus, bet ir žinomų kauniečių, kuriems, pastebėjome, kad trūksta priežiūros – tai ir Romo Kalantos, ministro Felikso Mikšio, aktorius Jurgio Petrausko. Norėtųsi ir ateityje surasti laiko taip pat ir senolių lankymui, nes kartą pajutus tokią bendrystę, supranti, kokia ji būtina ir prasminga“, – įkvėpimu daryti gera pasidalino G. Jasėnienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA