A. Veryga: priemokos už vaistus sumažėjo – tai didžiulis pasiekimas | Kas vyksta Kaune

A. Veryga: priemokos už vaistus sumažėjo – tai didžiulis pasiekimas

BNS 2017/10/23 11:55
Asociatyvi/R.Tenio nuotr.

Pacientų priemokų už vaistus suma sumažėjo 21 proc., paskelbė Sveikatos apsaugos ministerija, palyginusi 2017 metų rugsėjo mėnesį su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, palyginti šių metų birželio ir rugsėjo mėnesius, vidutinė priemoka už kompensuojamuosius vaistus sumažėjo daugiau nei 1 euru, ir tai esąs didžiulis pasiekimas.

„Specialistai paskaičiavo, kad nuo pat liepos mėnesio, kai buvo patvirtinta nauja tvarka, priemokos kiekvieną mėnesį sistemingai mažėja, o tai rodo, kad nauja kompensuojamųjų vaistų tvarka tikrai pasiteisino ir pacientų lūkesčiai pasitvirtina. Jei jos nebūtų buvę, priemokos būtų kilusios maždaug 6 procentais“, – pranešime spaudai sako ministras A. Veryga.

Rengdama kompensuojamųjų vaistų kainyną, kuris įsigaliojo liepą, Sveikatos apsaugos ministerija skelbė, kad žmonės, rinkdamiesi gydytojų skirtus kompensuojamuosius vaistus vaistinėse, turėtų sutaupyti apie 20 mln. eurų per metus.

Ministerijos pasiūlyti ir Vyriausybės pavasarį patvirtinti pakeitimai dėl kompensuojamųjų vaistų kainyno sudarymo buvo sukėlę dalies farmacininkų ir vaistinių pasipriešinimą, nes pareikalauta, kad vaistų kainos nebūtų didesnės daugiau kaip 10 proc., palyginti su referencinėmis šalimis: Latvija, Estija, Vengrija, Lenkija, Čekija, Slovakija, Rumunija ir Bulgarija. Iki tol buvo nustatyta, kad vaistai negali būti brangesni daugiau nei 40 proc., palyginti su minėtomis šalimis. Šie reikalavimai nulėmė, kad nuo liepos įsigaliojusiame kainyne neliko dalies iki tol kompensuotų vaistų.

Kompensuojamųjų vaistų sąrašas dar kartą buvo atnaujintas nuo spalio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA