Šią savaitę Lietuvoje atšaukiamas vasaros laikas: į kurią pusę sukti rodyklę? | Kas vyksta Kaune

Šią savaitę Lietuvoje atšaukiamas vasaros laikas: į kurią pusę sukti rodyklę?

BNS 2017/10/23 10:00
Asociatyvi / Archyvo nuotr.

Šią savaitę Lietuvoje bus atšauktas vasaros ir įvestas žiemos laikas. Jis galios iki paskutinio kovo sekmadienio. Žiemos ir vasaros laikas įvedamas, siekiant geriau išnaudoti šviesųjį paros metą, tačiau kritikai teigia, kad laiko kaitaliojimas gali kenkti sveikatai.

Kaip ir kasmet, vasaros laikas atšaukiamas paskutinį spalio sekmadienį 4 valandą nakties, pasukant laikrodžio rodyklę viena valanda atgal.

2015-ųjų lapkritį Seimas priėmė nutarimą ir pasiūlė Vyriausybei žengti žingsnius pakeičiant Europos Sąjungos (ES) direktyvą dėl laiko, kad Lietuvai būtų leista nuspręsti pačiai, kokiu laiku gyventi, bet Vyriausybė į Europos Komisiją nusprendė nesikreipti. Ūkio ministerija tuomet nurodė, kad sprendimas priimtas atsižvelgiant į sveikatos, energetikos, transporto, aplinkos, turizmo ir žemės ūkio srityse atlikto tyrimo rezultatus. Nenustatyta, kad dabartinė vasaros ir žiemos laiko įvedimo sistema darytų neigiamą poveikį ūkio sektoriams bei turėtų neigiamą poveikį žmonių sveikatai.

Geografiškai penktadalis Lietuvos (vakarinė dalis) patenka į pirmąją laiko juostą, likusi šalies dalis – į antrąją laiko juostą.

Laikas Lietuvoje, kaip ir visose ES valstybėse narėse, vykdant ES direktyvą dėl vasaros keičiamas dukart per metus. Direktyvos galiojimas yra neribotas. Briuselis kas penkerius metus skelbia komunikatą, kuriame nurodomas tikslus vasaros laiko įvedimo ir atšaukimo grafikas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA