Per garsiakalbį geležinkelio stotyje skaitytoja išgirdo keistą skaičiavimą | Kas vyksta Kaune

Per garsiakalbį geležinkelio stotyje skaitytoja išgirdo keistą skaičiavimą

R. Ščerbausko nuotr.

„Laba diena! Visai netikėtai laukdama traukinio išgirdau per garsiakalbį kaip žmogus skaičiuoja. Jau buvo suskaičiavęs iki 31519 ir nesustodamas skaičiavo toliau. Susidomėjau, kas gi galėtų vykti ir kodėl šitiek žmogus skaičiuoja!“ – rašo „Kas vyksta Kaune“ skaitytoja.

[galerija kiek=”4″]

Garsas, anot jos, sklido iš didelio pilko garsiakalbio, pakabinto ant sienos prie 11/12 kelio.

Kauno geležinkelių stoties keleivių rūmų atstovai daug aiškumo neįnešė – tepasakė, kad tai vienas Kauno bienalės objektų, o įrengtas jis ant stočiai nepriklausančio turto. „Pastačius tą garsiakalbį irgi niekaip nesusigaudėm, kas vyksta. Išsiaiškinome, kad garsiakalbio vietoje, prie 11/12 kelio, anksčiau buvo viešieji tualetai, o dabar statinys priklauso privačiam savininkui. Niekaip nesusigaudome, kokia instaliacijos turinio reikšmė – daug žmonių eina ir klausia. Skaičiavimas skamba negarsiai, tik einant pro šalį išgirsi“, – kalbėjo rūmuose budintys darbuotojai.

Kauno bienalės atstovė spaudai Agnė Pinigienė visiškai išsklaidė pilkąjį garsiakalbį gaubiantį pilką nežinios rūką. I-ame stoties perone specialiai sumontuotu garso atkūrimo įrenginiu diktuojami skaičiai – teksto ir konteksto sąsajas nagrinėjančio menininko Konstantino Bogdano instaliacija „300 000“. „Tokį skaičių Lietuvos gyventojų, beveik trečdalį milijono, sovietų režimas ištrėmė į Rusijos gilumą. Statistinius skaičius suvokti sunku. Kuo didesnis skaičius, tuo labiau jis atrodo nutolęs nuo realaus žmogaus su jam tekusiais išgyvenimais“, – aprašomas istorinis instaliacijos motyvas Kauno bienalės portale.

Skaičiuodamas nuo 1 iki 300 000, K. Bogdanas išskleidžia šį skaičių laike – skaičiavimas trunka daugiau kaip 200 valandų, statistinę masę paverčiant individualių žmonių suma. Skaičiavimas balsu – veiksmas, kviečiantis dar kartą suvokti nusikaltimo mastą ir prisiminti jo aukas. „Kita vertus, kompiuterinė garso prigimtis kelia klausimą, kiek nuoširdūs, sąžiningi ir neformalūs mes šiandien esame įamžindami tautai reikšmingus įvykius“, – aprašyme išskleidžiama instaliacijos vykdoma praeities įvykių ir atminimo aktualumo jungtis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA