Keksų fėja išleido debiutinę desertų knygą | Kas vyksta Kaune

Keksų fėja išleido debiutinę desertų knygą

J. Petronio nuotr.

Kaune gyvenanti šventojiškė Eglė Petronienė, dar 2013 metais pradėjusi rašyti populiarų tinklalapį „Keksiukų istorijos”, šį rugsėjį išleido debiutinę knygą apie skanėstus – „Maži. Gražūs. Skanūs. Desertai jūsų teminėms šventėms“.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ domisi, kas ją įkvėpė parašyti knygą, kurioje skaitytojai ras idėjų kuo paskanauti per įsimintinus šeimos sambūrius, gimtadienius, vakarėlius, mergvakarius ar bernvakarius, taip pat didžiąsias metų šventes: Kalėdas, Velykas.

Nuodėmingi desertai

Lietuvių filologijos išsilavinimą turinti ir konditerijos mokslus baigusi E. Petronienė, paprašyta apibūdinti savo knygą neslapukauja: „Tai nuodėminga desertų knyga!”. Išties, pažvelgus į desertų nuotraukas – sunku atsilaikyti prieš norą bent vieną jų čia pat paragauti.

Knygoje pateikiama 80 receptų su iliustracijomis, atsižvelgta į  bendrą aplinkos estetiką, stalo dekoracijas, gėles. Pateikti 9 teminiai skyriai, trumpam nukeliantys į įvairias temines situacijas: „Miško pasaka”, „Polka su vaikučiais”, „Atostogos tropikuose”, „Kartą Provanse”, „Vasaros nubučiuota”, „Iškylos džiaugsmai”, „Oranžinės svajos”, „Šokoladinis tango” bei „Pusnynuos nykštukai miega”.

Eglė tikina, kad ši receptų knyga skirta gaminti iš paprastų produktų. Parašė ją per pusmetį. Anot jos, buvo sunkus, tačiau labai kūrybiškas, kupinas atradimų laikotarpis, kai kasdien nuo ryto iki vakaro ieškojo receptų, gamino, bandė, kartais ir naktimis nemiegojo.

Viskas prasidėjo nuo keksų…

Paklausta, kaip kilo idėja parašyti knygą, E. Petronienė atvirauja, kad ją rašiusi iš didžiulės meilės saldumynams, kuri per pastaruosius ketverius metus virto ypač džiuginančia saviraiškos priemone. Nuo 2013 m. ji pradėjo rašyti tinklalapį „Keksiukų istorijos”, metė sau metų iššūkį: „52 savaitės – 52 receptai”, kai kas savaitę siūlė vis naują keksų receptą ir dalinosi gamybos rezultatais. Greit atsirado būrys skaitytojų, kurie vertė eiti į priekį. Ilgainiui moteris ėmė svarstyti: „O kodėl gi neparašius knygos?”, juolab, kad tai padaryti skatino ir ne vienas desertų ragautojas.

„Gal ir genai prisidėjo? Mat giminėje buvo žymių konditerių”, – užsiminė pašnekovė.

Pasinėrusi į keksiukų kultūrą, Eglė jų karts nuo karto pagamindavo ir draugų šventėms. „150, būtent tiek teko daugiausiai iškepti vienu prisėdimu. Užtruko visą dieną, užtat kiek džiaugsmo artimiesiems!”, – atviravo Eglė.

Ji dar mena pirmus paruoštus keksus, prieš 8 m. keptus nedidelėje elektrinėje krosnelėje. „Gyvenome bendrabutyje, normalios virtuvės neturėjome. Mano vyras paragavo ir sako: „Neblogai, iškepk dar” – taip ir užsisuko ratas. Iki šiol naujus receptus pirmiausiai testuoju su artimaisiais ir draugais”, – atskleidė konditerė.

Yra ir šimtamečių receptų

Eglė pasakojo, kad knygoje galima rasti klasikinių receptų interpretacijų bei savitų produktų derinių.

„Tarkim, sumanau iškepti šokoladinį tortą, perskaitau 30 receptų ir iš jų sudėlioju vieną – savo. Išeina unikalus kūrinys ir nuostabus rezultatas”, – nesibaiminti eksperimentų ragino mažų gardėsių kūrėja. Šypsosi, kad būna receptų, kuriuos ir susapnuoja.

Knygoje galima rasti senų šeimos receptų, tarkim močiutės receptas „Grietinėlės želė pyragaičiai”. „Vaikystėje atvykus aplankyti, tai buvo ir iki šiol tebėra jos firminis.”

Arba „Senoviški pyragėliai su džiovintais vaisiais” – tai anytos receptas, kurį Eglė šiek tiek patobulino ir pritaikė prie dabarties.

Skatina gaminti su vaikais

Knygos skyrius „Polka su vaikučiais“ skirtas mažųjų konditerių rankoms. Čia pateikiami nesudėtingi gardėsiai, kuriuos, padedami tėvų, pagamins patys vaikai. Eglė rekomenduoja atkreipti dėmesį į spalvingus ledinukus ant pagaliuko. Šį „receptą“ išgavusi iš draugės, iškart išbandė vakarėlyje: į gamybą mielai įsitraukė ir vaikai, ir suaugusieji.

„Tai saldainis, padarytas iš kitų saldainių! Vaisinius ledinukus sutraiškai kočėlu, gautus smulkius kristalėlius beri nedidelėmis krūvelėmis kepimo skardoje kaip patinka. Galima maišyti spalvas, pridėti įvairių pabarstukų. Galiausiai įdedi pagaliuką, skardą kiši į vidutinio karštumo orkaitę ir netrukus ledinukai išsilydo į unikalaus grožio ir skanumo saldainį. Nieko sudėtingo, o atneša daug džiaugsmo. Per vakarėlį visi įsitraukė į šį kūrybinį procesą, lygino kieno gražiausias saldainis, didelė atrakcija“, – pasakojo E. Petronienė.

Tiks ir pasimatymui, ir iškylai

Konditerė pasakojo, kad knygoje galima rasti desertų įvairioms progoms. Romantiškam pasimatymui, jos manymu, tiktų skanėstai iš skyriaus „Šokoladinis tango”, Helovinui išraiškingų idėjų galima rasti skyriuje „Oranžinės svajos“; „Iškylos džiaugsmuose“ pateikiami desertai pramogoms gamtoje, šiuos skanėstus patogu transportuoti, į pintinę įsidėti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA