Kauno gydytojai implantologai: paprastai apie dantų implantus | Kas vyksta Kaune

Kauno gydytojai implantologai: paprastai apie dantų implantus

Organizatorių nuotr.

Danties netekimas – viena opiausių problemų. Taip nutikus prasideda žalingi procesai : nyksta kaulas, keičiasi sąkandis, atrofuojasi dantenos. Tiesa, dabar gydytojai pastebi, kad vis dažniau žmonių ryžtąsi atkurti savo šypseną. Dažnai juos neramina kaina, komplikacijos bet ir kiti neatsakyti klausimai.

Į dažniausiai apie implantaciją kylančius klausimus atsako Kauno odontologijos klinikos „Denticija“ burnos chirurgai – implantologai Gvidas Jankauskas ir Aidas Baškys.

Ar dantų implantai tinkami visiems?

Dantų implantai sriegiami jau susiformavus žandikauliams, taigi augantiems pacientams dantų implantų dėti negalima. Augimas pasibaigia kiekvienam žmogui individualiai, tačiau paprastai apie aštuonioliktus metus.

Ar tik dantų implantai gali pakeisti tikrus dantis?

Dantų implantai nėra vienintelis būdas atstatyti prarastus dantis. Išimamas protezas arba tiltinis protezas yra alternatyva. Tačiau implantai yra pažangiausia ir pacientui patogiausia dantų atstatymo forma.

 

Per kiek laiko prigyja dantų implantai?

Pacientui svarbiau žinoti per kiek laiko jis turės dantis. Taigi priklausomai nuo individualios situacijos, kaulo kiekio ir kokybės- dantis pacientas gali turėti iš karto po implantacijos, po 3 kartais po 6 ar net 10-12 mėnesių.

Kiek dantų implantų galima įstatyti per dieną?

Galima atstatyti, kad ir visus apatinio ir viršutinio žandikaulių dantis, sriegiant po 6-8 implantus kiekviename žandikaulyje.

Ar dažnai pasitaiko dantų implantavimo procedūros komplikacijų?

Kaip ir kiekviena procedūra medicinoje, implantacijos operacija turi savo komplikacijų riziką. Statistiškai neprigyja 2-3 procentai implantų. Medicinoje 98-97 procentai sėkmės yra labai geras rezultatas.

Ar galima įsistatyti dantų implantus ortodontinio gydymo metu (nešiojant kabes/breketus)?

Implantacija nešiojant breketus galima ir netgi pageidautina, kol breketai dar nenuimti. Tiktai dantys turi būti pabaigti stumdyti ir būti savo nuolatinėse padėtyse.

Ar man galima įstatyti implantus, jei aš naktį griežiu dantimis (bruksizmas)?

Nepriklausomai nuo to ar turite dantų implantus ar vainikėlius ant dantų ar dideles plombas griežiant dantimis rekomenduojama naktinė kapa apsauganti dantis.

Kiek metų tarnauja dantų implantai?

Dantų implantai turi tarnauti kaip ir nuosavi dantys. Jeigu yra prižiūrimi, reguliariai daroma higiena.

Kokie nuskausminimo būdai yra naudojami statant dantų implantus?

Pilnai pakanka vietinės nejautros kuri atliekama taisant ar šalinant dantis. Tačiau pacientui pageidaujant arba turint rimtesnių sveikatos problemų papildomai taikoma intraveninė sedacija.

Ar dantų implantai gali pakeisti I ir II krūminius dantis?

Tai vieni dažniausiai atstatomų dantų.

Kodėl dantų implantavimo procesas, operacija ir protezavimas užtrunka taip ilgai?

Kaip ir minėjau, tai priklauso nuo individualios paciento situacijos. Esant palankiai situacijai pacientas dantis gali turėti iš karto po implantacijos. Tačiau kaulo ir implanto ryšiui susidaryti reikalingas 2-3 mėnesių laikotarpis.

Kokie būna nepavykusių dantų implantavimo procedūrų simptomai?

Skausmas, pūliavimas, temperatūra.

Jei aš esu rūkorius, ar esu tinkamas kandidatas dantų implantacijai?

Deja, rūkymas yra implantų sunkaus prigyjimo ar atmetimo faktorius. Rekomenduotina ruošiantis implantacijai ir poimplantaciniu periodu, kada vyksta implanto ir žandikaulio suaugimo procesas -nerūkyti.

Ar galima dantų implantais pakeisti protinius dantis?

Tokiai procedūrai indikacijų nebūna, kadangi protiniai dantys yra rudimentiniai, dažnai ir be jokios funkcijos, jų atstatyti po šalinimo nereikia.

Ar labai skaudės po dantų implantavimo operacijos?

Neskaudės. Paprastai šiek tiek jautru būna pirmą pusdienį, vėliau diskomfortas išnyksta. Jeigu pasireiškia skausmai daugiau negu parą, būtina apsilankyti pas gydantį gydytoją.

Kiek laisvadienių turėčiau pasiimti po dantų implantavimo procedūros?

Po dantų implantacijos laisvų dienų pasiimti nebūtina, kadangi žmogus perneša dantų implantaciją lengviau, nei danties šalinimą (rovimą).

Kol lauksiu implanto – vaikščiosiu pusę metų su skyle priekinėje burnos dalyje?

Ne, yra keli sprendimo būdai, vienas iš jų – apkrauti implantą iškart pagaminus restauraciją, kitas – išimamas vieno ar kelių dantų protezas.

Priprasti prie implantų neįmanoma – visuomet burnoje jauti svetimkūnį?

Netiesa, absoliučiai jokio svetimkūnio žmogus po implantacijos, apkrovus implantą nejaučia. Pirmą savaitę pagaminus vainikėlį ant implanto būna keista turėti anksčiau prarastą organizmo dalį, tačiau netrukus funkcionuojant restauracijai žmogus pripranta ir net nebeskiria kuris dantis buvo atkurtas implantuojant.

Ar dantų implantai ilgaamžiai?

Priklauso nuo asmeninės higienos, tolesnio paciento bendradarbiavimo su gydytoju bei higienistu, sisteminių ligų. Jei užtikrinama gera asmeninė burnos ertmės higiena bei reguliarūs vizitai pas gydytoją odontologą ir higienistą, tokiu atveju implantai tarnauja ilgą laiko tarpą.

Ar yra kokia kita dantų implantavimo alternatyva?

Alternatyva – išimami protezai: plokšteliniai dantų protezai, biugeliai (lanko antraminiai), Bredent plokštelės.

 

Ar gijimo laikotarpiu po implantacijos reikia būti be danties?

Ne, yra keli sprendimo būdai. Pirmasis – jei implanto ložė nereikalavo paruošimo, t.y. jei nebuvo dėtas kaulo pakaitalas, jį laikančios membranos, implantas turi gerą pirminį stabilumą, galima jį apkrauti nedelsiant, pagaminus laikina apsauginį vainikėlį. Kitu atveju galima daryti vieno danties išimamą protezą, kuris atstato tiek funkciją, tiek estetiką.

Kaip dažnai po implantacijos reikia lankytis pas odontologą?

Reguliariai profilaktiniai vizitai turėtų būti kas 6 mėnesiai.

 

Kilo klausimų? Norite pasikonsultuoti?
Registruokitės čia arba kreipkitės į mus: Vytauto pr. 14, Kaunas, mob. tel. +370 671 96979; el. paštas: denticija@kaunodenticija.lt

Išankstinė registracija čia

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA