Kauniečius stebina užsienio stiklo menininkai | Kas vyksta Kaune

Kauniečius stebina užsienio stiklo menininkai

Organizatorių nuotr.

Kaune toliau tęsiasi sėkmingai startavęs stiklo meno festivalis „Vitrum Balticum 2017. Pinklės!“.

Karšto stiklo „pragaro“ dirbtuvių durys Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultete (VDA KF) vis dar atviros visiems smalsuoliams, kurie nori išvysti kaip kuriama kieta, bet trapi, magiškų savybių kupina medžiaga – stiklas.

Projekto metu vykstančios užsienio menininkų kūrybinės dirbtuvės yra neįkainojama patirtis, kuri svarbi ne tik akademijos studentams, bet ir visam Kaunui, nes čia, atskleidžiant augančius talentus, miestas įtraukiamas į tarptautinį meno žemėlapį. Tai, kad dirbtuvės atviros ir kauniečiams – unikali galimybė išvysti, kaip ugnies žvilgėjimas sukuria gyvybę.

„Čia ir dabar. Procesai“ festivalio programoje vyksta kūrybinės dirbtuvės, skirtos įvairaus amžiaus grupėms – patyrusiems, vyresnių klasių moksleiviams bei vaikams.

Dalinasi užsienio praktika

Festivalio metu vykstančias kūrybines dirbtuves jau vedė menininkai iš Vokietijos Jenes Gusek ir Simone Fezer, taip pat Japonijoje ir Suomijoje patirties sukaupęs Kazushi Nakada. Rugsėjo29 dieną dirbtuvėse Haiku tekstus kuria menininkė Dalia Truskaitė. Tuo tarpu spalio 2 dieną su renginio dalyviais patirtimi dalinsis Friederink Nielsen, o jį pratęs Patrik Illo. Tarptautinė menininkų patirtis, atgabenama į Lietuvą – išskirtinis įvykis.

Švedų menininkas Markus Emilsson, kuris užkūrė karšto stiklo vakarėlį po atviru dangumi tarptautinio projekto atidarymo dieną, džiaugiasi dirbtuvėse dalyvavusių žmonių tarpusavio ryšiu. Nors šie stiklo kūrėjai kaip viena komanda dirbo pirmą kartą, tačiau pasak M. Emilsson, buvo atviri vienas kito mintims ir idėjoms.

„Jie turi savo kūnuose ir širdyse tai, ko reikia bendram darbui. Tuo tarpu tai puikus išteklius Akademijai turėti tokių žmonių, kurie yra atviri eksperimentuoti ir bendradarbiauti“, – teigė menininkas linkėdamas stiklo kūrėjams išsaugoti ir tobulinti komandinės kūrybos įgūdžius.

Atminties kelionė po stiklą – tęsiasi

Visi norintys aplankyti „Vitrum Balticum 2017. Pinklės!” festivalio kūrybines dirbtuves ir susipažinti su menininkais iš skirtingų užsienio šalių dar gali tai padaryti spalio 2-6 ir 25 dienomis.

Spalio 4 ir 5 dieną atidaromos parodos galerijoje „Meno parkas” ir A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje.

„Naujos istorijos” kuratorinė stiklo meno paroda atvers šiandienos pasaulio menininkų žvilgsnį į kūrybą stiklu. Su dokumentine istorija, apie stiklo industrijos pradžią Kaune pažintį kurs ne tik istorinė stiklo dizaino paroda „Prieš vakar. Išnarplioti” A. Žmuidzinavičiaus muziejuje, tačiau ir dokumentinis pasirodymas „Temperatūra kyla” Aleksoto stiklo fabrike, spalio 12 d. Primename, jog visi renginiai – nemokami.

Priešistorė: stiklo užuomazgos Kaune

Skatindami jus ateiti ir iš arti pamatyti „Vitrum Balticum 2017. Pinklės!“ projekto renginius norime papasakoti truputį apie stiklo meno užuomazgas Kaune.

Stiklo gamyba Kaune prasidėjo dar XX amžiuje, kai 1927 metais čia buvo įsteigtas „Aleksoto“ stiklo fabrikas. Fabriko istorijoje galime išskirti itin įdomų atvejį, kuomet 1951 – 1970 metais čia atskirą kūrybinę patalpą turėjo Lietuvos stiklo patriarchas prof. Stasys Ušinskas. Nors pagrindine gamybos sritimi fabrike buvo buteliai, šiuo laikotarpiu, čia daryti ir dekoratyviniai stiklo indai, kurių gamyba suaktyvėjo nuo 1972 metų.

Palaipsniui „Aleksoto“ meninė produkcija plėtėsi ir į procesą prisijungė VDA Kauno fakultetas. Šiuo metu Kaune yra išlikusi tik pramoninio stiklo gamyba, tad fakultetas šiomis dienomis atlieka itin svarbią funkciją – jie vieni iš nedaugelio Lietuvoje auginančių stiklo meno kūrėjus studijų metu mokydami ne tik elgtis su stiklo gamybos technologijomis, bet ir meno subtilybių,

Nors stiklas kiekvieno žmogaus kasdienio vartojimo elementas, retas suvokia jo pragarišką prigimtį ir gamybos subtilumą. Tai ne tik meno pateikimo ir traktavimo forma, tačiau ir kultūrinis bei edukacinis momentas, kaip visai neskaidraus smėlis pavirsta į optinę iliuziją. Keletą būsenų turinti medžiaga, kurios nukritusios nebepakelsi.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA