Universitetų rektoriai aptars plagiato skandalus ir pakoreguotą stojimo tvarką | Kas vyksta Kaune

Universitetų rektoriai aptars plagiato skandalus ir pakoreguotą stojimo tvarką

BNS 2017/09/29 08:27
Asociatyvi/Organizatorių nuotr.

Penktadienį posėdžiausianti Lietuvos universitetų rektorių konferencija aptars Kauno technologijos universiteto (KTU) rektoriui Petrui Baršauskui mestus kaltinimus dėl plagijavimo ir ministerijos nustatytus reikalavus stosiantiesiemms į universitetus 2019 metais – pagal ministrės jau patvirtintą tvarką visais atvejais bus atsižvelgiama ne tik į egzaminų rezultatus, bet ir į metinius įvertinimus.

Šiauliuose susitinkantiems rektoriams Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Juozas Augutis žada pristatyti savo susirašinėjimą su Europos universitetų asociacija (EUA), kuri domėjosi P.Baršausko situacija.

„Į mane, kaip į Rektorių konferencijos prezidentą, kreipėsi EUA prezidentas, jis buvo gavęs mokslininkų grupės skundą, tačiau tas skundas buvo ne dėl pastarojo plagiato skandalo, o dėl prieš tai buvusio skandaliuko, kai buvo išleista monografija disertacijos pagrindu ir prie disertanto atsirado kitos pavardės, tarp jų ir KTU rektoriaus (…). EUA prezidentas klausė, kas šituo klausimu padaryta“, – pasakojo J.Augutis.

Jis taip pat neatmetė, kad posėdyje penktadienį gali išsivystyti diskusija dėl citavimo problemų P.Baršausko monografijoje. Skundą dėl galimų plagijavimo atvejų KTU rektoriaus habilitaciniame darbe šiuo metu tiria Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba.

„Nežinau, kaip tas klausimas bus penktadienį sprendžiamas. Mano supratimu, turėtų išsivystyti diskusija, nes tai yra mūsų bendruomenės, mūsų klubo narys. Gal jis pats norės ką nors paaiškinti“, – svarstė J.Augutis.

Kaip svarbų darbotvarkės klausimą J.Augutis išskyrė stojimo į universitetus sąlygas 2019 metais. Kaip jau skelbta, švietimo ir mokslo ministrė nusprendė, 2019 metais stojant į universitetus visais atvejais bus atsižvelgiama ne tik į egzaminų rezultatus, bet ir į metinius mokinių įvertinimus. Durys į universitetus atsivers tik tuo atveju, jei lietuvių kalbos ir literatūros, užsienio kalbos ir matematikos valstybinių egzaminų vidurkis sieks 40 balų, o penkių dalykų metinių įvertinimų vidurkis bus ne mažesnis kaip 7 balai.

Stojant į kolegijas minėtų egzaminų įvertinimų vidurkis turės siekti bent 25 balus, o penkių dalykų metinių įvertinimų vidurkis – 6 balus.

Stojantiesiems į menų studijas užteks būti išlaikius du egzaminus – lietuvių kalbos ir literatūros bei užsienio kalbos ir pasiekti nurodytus metinius vidurkius.

„Tie 2019 metams įvesti minimalūs reikalavimai prasilenkia su Rektorių konferencijos nuomone, neįvertintos visos galimos pasekmės, tai gali padidinti atskirtį, gali labai drastiškai sumažinti studentų skaičių, gali būti tik apie 7 tūkst. įstojančiųjų“, – aiškino J.Augutis.

Dabar stojantiesiems trys minėti valstybiniai egzaminai (išskyrus stojant į menus) būtini pretenduojant į valstybės finansuojamas vietas universitetuose.

Nuo 2019 metų reikalavimai nustatomi tiek pretenduojantiesiems į valstybės finansuojamas, tiek į mokamas vietas. Be to, stojantiesiesiems galioja minimalaus stojamojo balo kartelė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA