Nuspręsta: jungiasi Vytauto Didžiojo ir Edukologijos universitetai | Kas vyksta Kaune

Nuspręsta: jungiasi Vytauto Didžiojo ir Edukologijos universitetai

BNS 2017/09/28 13:50
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vytauto Didžiojo ir Lietuvos edukologijos universitetai galutinai sutarė dėl jungimosi, Kaune formuos naują mokytojų rengimo centrą, ketvirtadienį pranešta per spaudos konferenciją Seime.

„2015 metais prasidėjęs procesas turėtų įgauti juridinę formą ir vakarykštės dienos sutarimai reiškia, kad VDU ir Edukologijos universitetas susijungia ir Edukologijos universitetas tampa akademija“, – sakė Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša.

Anot E.Jovaišos, reformavus sistemą šalyje bus trys mokytojų rengimo centrai – Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose.

„Matyt, atėjo laikas Vilniaus universitetui prisiimti didesnę mokytojų rengimo naštą, nes jų indėlis per nepriklausomybės metus buvo, sakyčiau, nepakankamai reikšmingas. VDU kartu su LEU bendruomene turi prisiimti atsakomybę padaryti kitą stiprų mokytojų rengimo centrą Kaune“, – sakė komiteto vadovas.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė teigė, kad „tas žingsnis, kuris žengiamas šiandien dviejų universitetų, yra labai reikalingas siekiant atnaujinti pedagogų rengimo sistemą, siekiant sutelkti Kauno mieste potencialą mokytojams rengti“.

„Ministerija yra partneris ir palaikytojas šio žingsnio, – pabrėžė J.Petrauskienė, – pertvarkant aukštųjų mokyklų tinklą bus užtikrinta, kad Kaune, Vilniuje ir Šiauliuose bus vykdomas mokytojų rengimas, tą pirmą žingsnį ir žengiame šiandien“.

Anksčiau besijungiantys universitetai svarstė galimybę, kad LEU taptų Kaune įsikūrusio Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademija Vilniuje, tačiau ministerija laikėsi pozicijos, kad tai neatitinka Seimo patvirtinto valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plano nuostatų.

Pasak švietimo viceministro Giedriaus Viliūno, prieštaravimo nebeliko, nes VDU akademija veiks Kaune ir nedubliuos Vilniaus universiteto, kuris irgi rengs pedagogus.

„Planas kliuvo tuo aspektu, kad buvo numatyta kurti paralelinę struktūrą Vilniuje, išlaikyti dabartinį LEU įpėdinį, VDU akademiją Vilniuje, tuo pačiu dubliuojant Vilniaus universitetą, potencialiai kaip stipriausią mokytojų rengimo centrą, nes Vilniaus universitete yra mokslo potencialias – fizika, chemija, gamtos mokslai ir taip toliau, šitas kliuvo“, – sakė G.Viliūnas.

„Ši kliūtis išspręsta, mes sutarėme, kad perdislokuojamas LEU potencialas į Kauną ir taip prieštaravimas išnyksta“, – pridūrė viceministras.

Šiuo metu Edukologijos universitete studijuojantiems studentams bus sudarytos sąlygos studijas pabaigti Vilniuje, tačiau naujas priėmimas į jungtinio universiteto mokytojų rengimo programas nuo 2018 metų vyks Kaune.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA