Aktualu kauniečiams: kaip išsirinkti gerą namo administratorių? | Kas vyksta Kaune

Aktualu kauniečiams: kaip išsirinkti gerą namo administratorių?

Organizatorių nuotr.

Bendrijų nesukūrusiuose Kauno daugiabučiuose namuose pastarąjį pusmetį nuobodu tikrai nebuvo: šiemet pirmą kartą daugiabučių gyventojai gali patys pakeisti savo namo administratorių, užpildę Kauno miesto savivaldybės rengiamų apklausų biuletenius.

Ne viename name virė ginčai, gyventojai reikliai analizavo pretendentų pasiūlymus, daugeliui teko mokytis susitarti tarpusavyje dėl bendrų sprendimų. Bene daugiausia aistrų sukėlė įsiplieskusi konkurencinė kova tarp keleto dešimčių pastatų administravimo paslaugas Kaune teikiančių įmonių: kai kurios, siekdamos išsaugoti iš rankų sprūstančius klientus, griebėsi šmeižto, apgaulių ir melagingų pažadų.

Kauniečiai tapo reiklesni

Viena iš įmonių, kuriai šiemet teko bene didžiausia dalis konkurentų šmeižto – bendrovė „Santermita“: taip įvyko galbūt dėl to, kad ši jau 13 metų pastatų priežiūros rinkoje veikianti įmonė laikoma rimčiausia varžove.

Apžvelgdamas pastarojo pusmečio sėkmingą „Santermitos“ veiklą Kaune, direktorius Ramūnas Radavičius įvardijo palyginti naują tendenciją: kauniečiai tampa reiklesni, ne tokie patiklūs, ir vietoje netenkinančios rinkdamiesi kitą administruojančią įmonę, derasi, kelia sąlygas, siekia dalyvauti priimant sprendimus dėl namo ir jo sistemų priežiūros. Tokį kauniečių elgesį ir išaugusį reiklumą veikiausiai lėmė ankstesnė nesėkminga, konfliktinė pastatų priežiūros patirtis.

„Pagrindinis pasirinkimo kriterijus gyventojams turėtų būti ne tik paslaugų kaina ir kokybė, bet ir skaidri bendrovės veikla, kad žmonės aiškiai suprastų, už ką moka. Natūralu, jog mokėdami už paslaugas žmonės nori jausti ir pagarbą, pageidauja, kad administratorius su jais derintų bet kokius darbus, suteiktų galimybę susipažinti su dokumentais, leistų dalyvauti pasirenkant geriausią variantą“, – pabrėžė bendrovės vadovas.

Sutaupyti už paslaugas visada malonu

Patikimo administratoriaus pasirinkimas svarbumu prilygsta gyventojų apsisprendimui dėl namo renovacijos: abu sprendimai turi įtakos gyvenimo patogumui. Nuo namo priežiūros kokybės neretai priklauso žmonių kasdienis gyvenimas, buities patogumas, kartais – netgi nuotaika, savijauta. O juk bene labiausiai nuotaiką pakelia suvokimas, jog pakeitus administruojančią įmonę, išlaidos namo priežiūrai galėtų sumažėti net iki pustrečio karto.

Tarkime, jei Birštono Vilniaus gatvės 12 daugiabučio žmonės pakeitę administratorių sutaupė apie 3,2 tūkst. eurų, tai Kauno Taikos prospekto 87 namo gyventojai jau turi ilgesnę – apie 4,5 metų bendradarbiavimo su „Santermita“ patirtį ir jau yra sutaupę apie 20 tūkst. eurų, kuriuos investavo į naudingus technologinius sprendimus. K. Griniaus g. 13 namo gyventojai, neapsikęsdami ankstesnio administratoriaus nekokybiškai atliktų darbų ir už juos nuplėštų astronominių sumų, taip pat pasirinko „Santermitą“: įmonė, įsidiegusi Energijos naudojimo vadybos sistemą, gali pasiūlyti įvairių energijos taupymo sprendimų ir priemonių. Varpo g. 43 namo gyventojai, ryžęsi šios bendrovės administruojamai renovacijai, skaičiuoja sutaupytas lėšas ir džiaugiasi pagražėjusiu namu. Bendradarbiavimą su įmone palengvina tai, jog ji imasi prižiūrėti visą pastato renovacijos procesą, užtikrindama, kad jis vyktų sklandžiai, skaidriai ir būtų naudingas gyventojams.

Svarbu ne vien kaina

„Santermitos“ direktorius R. Radavičius pripažino: ieškodami kokybiškų namo priežiūros paslaugų, kauniečiai kaip ir anksčiau pirmiausia atsižvelgia į kainą – juk tai lemia jų gaunamų sąskaitų dydį. Čia bendrovė išties turi ką pasiūlyti – teikiamos paslaugos nebrango jau 10 metų, tarifai stabilūs, o pačių namo ir jo sistemų priežiūros paslaugų dabar daugiau. Bendrovė nuolat optimizuoja darbų procesus, yra pajėgi pati teikti kompleksines priežiūros paslaugas, nesamdydama iš šalies papildomų rangovų. Tad „Santermitos“ klientų ir aptarnaujamų pastatų skaičius auga – jos paslaugomis naudojasi ne tik apie 50 tūkst. šeimų daugiau nei 700 daugiabučių namų, bet ir pagrindiniai Kauno universitetai, nemažai miesto ligoninių, prekybos centrų.

Palenkti bendrijas galima tik kokybe

Palyginti nauja yra ir tai, kad, anksčiau kratęsi bet kokio administravimo iš pašalies, šiandien „Santermitą“ pastato priežiūrai mielai samdosi ir daugiabučių namų savininkų bendrijos. Pastaruoju metu daugelis bendrijų susiduria su kvalifikuotų pirmininkų stygiumi, tad profesionalios pastatų priežiūros specialistai tampa kvalifikuotais patarėjais, gebančiais įvertinti techninę namo būklę ir pasiūlyti racionalius sprendimus.

Bendrijoms teikiamos darbų vadovo, vadybininko, elektriko, šilumos ūkio priežiūros specialisto, santechniko, konstrukcijų techninės priežiūros specialisto, visą parą veikiančios avarinės tarnybos ir kitos reikiamos paslaugos – gerokai pigiau, nei patiems samdant atskirus specialistus. Apskritai bendravimas ir bendradarbiavimas su paslaugų užsakovais – vienas pagrindinių įmonės veiklos principų: taip užtikrinamas ir skaidrumas, ir darbų kokybė, juk seniai žinoma, kad patenkintas klientas dar dešimtį naujų atveda.

Tesėtas pažadas – sąžiningo verslo ženklas

Tad „receptas“ kauniečiams, kaip prižiūrėti savo pastatą už tai nepermokant, iš pažiūros paprastas: būti reikliems, rinktis racionaliai, atsižvelgti ne tik į kainą, bet ir į administratoriaus veiklos skaidrumą, gebėjimą pastatui rasti tinkamiausių energijos taupymo būdų, gebėjimą kokybiškai dirbti nesamdant brangių rangovų iš pašalies.

Taip pat labai svarbi savybė – gebėjimas garbingai tesėti duotą žodį. Antai pavasarį Kauno miesto centre esančio daugiabučio gyventojai džiūgavo, jog nusprendę pasilikti tą pačią savivaldybės anskčiau skirtą namą administravusią bendrovę, sugebėjo iš jos išsiderėti žymių nuolaidų ir papildomų paslaugų. O jau rudenį žmonės iš to paties namo prašė žurnalistų, kad šie padėtų administratoriams priminti netesėtus jų pažadus.

Jau šaukiasi žurnalistų pagalbos

Pirmieji balsavimai renkantis naujus administratorius, mieste vyko ankstyvą pavasarį – o šiandien žurnalistai jau sulaukia pagalbos prašymų iš kai kurių namų, kuriuose, patikėjus pažadais „pasitaisyti“, nubalsuota už tą pačią, kažkada savivaldybės sprendimu primestą ir iki šiol atsainiai dirbusią, nepagrįstai brangiai gyventojams kainavusią įmonę. Vadinasi, užsitikrinus pajamas iš namo dar 5 metams, į gyventojų poreikius ir nuomonę nusispjaunama jau po poros mėnesių?

Tad kaip nesuklysti? Į ką atsižvelgti ieškant tinkamiausio administratoriaus? Šie klausimai šimtams Kauno daugiabučių vis dar aktualūs: apsispręsti, kokia įmonė artimiausius 5 metus prižiūrės daugiabutį, galima iki pat šių metų pabaigos.

Kita vertus, kauniečius, kurie jau šiandien kremtasi neteisingai pasirinkę, galime paguosti, jog pagal įstatymus, butų savininkai turi teisę administratorių pakeisti ir nesuėjus 5 metų terminui. Juk tikrieji namo šeimininkai yra patys žmonės. Svarbu to nepamiršti.

Daugiau informacijos apie „Santermita“ teikiamas paslaugas rasite čia

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA