Daugiabučių gyventojai aptiko papildomą eilutę sąskaitoje – turi mokėti už kitus | Kas vyksta Kaune

Daugiabučių gyventojai aptiko papildomą eilutę sąskaitoje – turi mokėti už kitus

delfi.lt 2017/09/28 15:06
DELFI nuotr.

Rugpjūčio mėnesio sąskaitą už gyvatuką ir karštą vandenį gavęs vyras nustebo išvydęs papildomą eilutę, kurios iki šiol nebuvo matęs.

Tarp įprastų eilučių „Cirkuliacinė šiluma“, „Karštas vanduo“, „Skaitiklio aptarnavimo mokestis“ atsirado ir dar viena – „Šilumos kiekis su nepaskirstytu karštu vandeniu“ su priskaičiuotu paslaugos mokesčiu – 3,12 euro. Tokias eilutes savo sąskaitose išvydo didžioji dauguma Lietuvos gyventojų.

Kėdainietį kaip reikiant suglumino šis atradimas.

„Atsirado nauja grafa – apmokėjimas visiems gyventojams pagal kvardratūrą už nesumokančius arba neteisingai deklaravusius karšto vandens skaitiklių parodymus. Kaip išsiaiškinau, pinigai grįš atgal, kai skolininkas sumokės, o tokį naują skaičiavimo metodą įsakė Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija“, – rašė jis.

Kėdainietis piktinosi tokiu sprendimu: „Tikriausia komisija vėliau sugalvos dar ir tai, kad visi gyventojai turės apmokėti už nemokančius ir už šilumą. Mes, gyventojai, neturime jokių įgaliojimų paveikti tokius nemokančius gyventojus, nebent norima sukelti snukių daužymą. Sąskaita gauta iš „Panevėžio energijos Kėdainiuose.“

Jis atsiuntė, kaip atrodo sąskaita, ir prašė padėti, kadangi „Panevėžio energija“ teatsiuntė informaciją apie nuo 2017 m. rugpjūčio 1 d. pasikeitusią tvarką, kuri gyventojams nėra iki galo aiški.

Mokėti už kitus privalėjo ir anksčiau

DELFI kreipusis į Kainų ir energetikos kontrolės komisiją, paaiškėjo, kad tvarka, kada visi gyventojai turi sumokėti už skolininkus buvo ir seniau, pasikeitė tik tai, kad gyventojų aiškumui išskirta nauja eilutė, o už nepaskirstytą šilumos energijos kiekį vartotojai taip pat visuomet turėjo mokėti.

„Atkreipiame dėmesį, kad vartotojai turi atsiskaityti už visą pastate suvartotą ir įvadiniu šilumos apskaitos prietaisu užfiksuotą šilumos energijos kiekį. Su nepaskirstytu karštu vandeniu suvartotas šilumos kiekis – tai faktiškai vartotojų suvartotam, bet nedeklaruotam karštam vandeniui ruošti suvartota šilumos energija.

Už ją vartotojams mokėjimai gali būti pateikti tik atveju, jei karšto vandens tiekėjas pastato butuose įrengė karšto vandens skaitiklius arba vartotojai apsirūpina karštu vandeniu be karšto vandens tiekėjo, t. y. iš šilumos tiekėjo perka šilumą karštam vandeniui ruošti, o iš geriamojo vandens tiekėjo – geriamąjį vandenį karštam vandeniui ruošti“, – aiškino Veiklos valdymo skyriaus patarėja Aistė Griškonytė.

Taigi, jei vartotojai mato savo sąskaitose tokią eilutę, vadinasi, karšto vandens tiekėjas sutvarkė jų pastate karšto vandens apskaitą arba jie pasirinko apsirūpinimo karštu vandeniu būdą be karšto vandens tiekėjo.

Iki 2017 m. rugpjūčio 1 d., kol įsigaliojo nauji Komisijos rekomenduojami šilumos paskirstymo metodai, minėtas šilumos energijos kiekis sąskaitose nebuvo atskirai išskiriamas, šildymo sezono metu jis būdavo pateikiamas kartu su šilumos kiekiu šildymui, ne šildymo sezono metu – su šilumos kiekiu karšto vandens cirkuliacijai t. y. su gyvatuko mokesčiu.

„Dabar pagal naujus Komisijos rekomenduojamus metodus šilumos tiekėjas turi atskirai nurodyti nepaskirstytam karštam vandeniui paruošti suvartotą šilumos energiją.

Tai leidžia vartotojams stebėti ir analizuoti pokyčius, o padidėjus šilumos kiekiui – aiškintis priežastis ir ieškoti nesąžiningų kaimynų, dėl kurių veiksmų susidarė šis šilumos kiekis“, – sakė ji.

Siūlo atkreipti dėmesį į vieną detalę

A. Griškonytė pabrėžė, kad už nesąžiningus vartotojus ir skolininkus gyventojai užmokėdavo visada, o tai jau jų atsakomybė, kaip iš skolininkų išsimušti skolas.

„Iš tikrųjų nustatytų priemonių nėra, kiekvienas kaip nori, taip elgiasi, todėl vartotojai turi patys užmokėti už visus. Nebent jei skirtumas yra didesnis nei 15 proc., tada karšto vandens tiekėjas privalo eiti per butus ir tikrinti skaitiklius, nustatyti faktinį suvartojimą, tikslius skaitiklių parodymus.

Primename, kad pastato valdytojai – administratorius ar bendrija taip pat gali patikrinti karšto vandens skaitiklių būklę ir rodmenis, jeigu jų rodmenys turi įtakos kitų butų savininkų mokėjimams. Tai reiškia, kad kreipusis gyventojams, gali būti patikrinti visų daugiabučio namo butų apskaitos prietaisų rodmenys“, – informuoja ji.

Be to, verta atkreipti dėmesį, ar prie nepaskirstyto karštam vandeniui paruošti suvartotas šilumos kiekio suma sąskaitoje nurodoma su pliuso ar minuso ženklu.

Specialistė aiškino, kad jei tam tikrą mėnesį vartotojų deklaruotas karšto vandens kiekis buvo mažesnis nei faktiškai pastate suvartotas, susidarys teigiamas su nepaskirstytu karštu vandeniu suvartotas šilumos kiekis, kurį apmokės visi vartotojai proporcingai jų butų naudingiesiems plotams.

O, pavyzdžiui, kitą mėnesį, jei visi deklaruos skaitiklius teisingai ir bus deklaruoti anksčiau nedeklaruoto karšto vandens kiekiai, nes, pavyzdžiui, kai kurie gyventojai pamiršo deklaruoti ar pan., rodmenys viršys faktiškai tą mėnesį pastate suvartotą karšto vandens kiekį.

Taigi susidarys neigiamas su nepaskirstytu karštu vandeniu suvartotas šilumos kiekis – tokiu atveju pagal naudinguosius plotus jis bus išdalinamas visiems karšto vandens vartotojams, grąžinant susidariusį skirtumą.

Tokiu būdu, nors gali atrodyti, kad gyventojai už tam tikrą mėnesį moka už kitus, jei visi gyventojai daugiabutyje nesukčiauja, o tiesiog pamiršta deklaruoti tam tikrą mėnesį skaitiklius, ir jų parodymus deklaruoja vėliau – kitą mėnesį, skirtumas išsilygins.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA