Užkrėstus koldūnus Kaune gaminusi bendrovė bando nusikratyti kaltę | Kas vyksta Kaune

Užkrėstus koldūnus Kaune gaminusi bendrovė bando nusikratyti kaltę

BNS 2017/09/27 10:33
Asociatyvi bendrovės nuotr.

Kauno šaldytų pusfabrikačių gamybos bendrovė „Judex“, kuriai pernai buvo laikinai uždrausta gaminti koldūnus dėl juose rastų žmonėms pavojingų bakterijų, su Veterinarijos tarnyba bylinėjasi teismuose.

Kauno „Judex“ teisme bando panaikinti 700 eurų baudą ir įrodyti, kad ji skirta neteisingai. Be to, teismas netrukus pradės nagrinėti ir „Judex“ skundą dėl sprendimo laikinai sustabdyti fabriko veiklą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas rugsėjo 19 dieną atmetė bendrovės prašymą panaikinti Veterinarijos tarnybos skirtą baudą. Teismo nuomone, tarnyba teisingai atliko visus mikrobiologinius tyrimus.

Tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas Mantas Staškevičius BNS teigė, jog bauda „Judex“ skirta už nesaugių maisto produktų gamybą ir pateikimą rinkai.

„Bendrovė buvo nubausta 700 eurų bauda. Maisto įstatymas numato, kad jeigu įmonė bendradarbiauja, tai mes negalime skirti maksimalios baudos“, – kalbėjo M. Staškevičius. Jo teigimu, už tokį pažeidimą gali būti skirta bauda nuo 144 eurų iki 1,5 tūkst. eurų.

„Aš manau, kad pats blogiausias dalykas įmonei yra tada, kai ją uždaro. Tai didžiausia bauda, nes įmonė patiria nuostolių“, – teigė M. Staškevičius.

Tarnybos duomenimis, „Judex“ sunaikino virš 7 tonų koldūnų – didžioji dalis buvo skirta Rusijos rinkai.

„Judex“ vadovė Laura Jaščemskienė BNS atsisakė komentuoti bylinėjimąsi. Įmonė teismui aiškino, jog nuo jos produkcijos niekas nenukentėjo, todėl ir bauda neturėtų būti skirta.

„Teismas kritiškai vertina pareiškėjo teiginius, kad šiuo atveju negalėjo būti nustatytas pažeidimas, nes buvo realizuotas didelis kiekis koldūnų ir niekas dėl jų nenukentėjo. Šios aplinkybės, teismo vertinimu, įrodo tik tai, kad niekas nesikreipė dėl susirgimų ar netinkamos koldūnų kokybės, tačiau negali paneigti koldūnų mikrobiologinio tyrimo rezultatų“, – rašoma teismo nutartyje.

Teismo atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė BNS sakė, kad spalio 10 dieną teismas pradės nagrinėti ir „Judex“ prašymą panaikinti tarnybos sprendimą laikinai sustabdyti fabriko veiklą.

„Judex“ mėsos perdirbimo cecho veiklą Veterinarijos tarnyba sustabdė pernai rugpjūtį, gavusi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) informaciją. Tuomet įmonės produktuose rasta patogeninių – salmonelės, žarninių lazdelių ir listerijos – bakterijų, o patalpose – entero bakterijų. Cecho veiklą leista atnaujinti beveik po mėnesio.

STT įtaria, kad „Judex“ per Seimo narį Petrą Gražulį siekė paveikti Veterinarijos tarnybą, kad ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus. Šiame tyrime jos buvusiam vadovui Jonui Miliui, kuris iš pareigų Vyriausybės sprendimu atleistas spalį, pareikšti įtarimai prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu tarnyba. Tyrimas kol kas nebaigtas, laukiant dokumentų bei atsakymų į pateiktus klausimus iš Rusijos.

„Judex“ pernai gavo 3,3 mln. eurų pajamų – 4,7 proc. mažiau nei 2015 metais, jos pelnas sumažėjo 16,1 karto iki 19,3 tūkst. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA