Vyriausybė leido naudoti nelietuviškas raides | Kas vyksta Kaune

Vyriausybė leido naudoti nelietuviškas raides

BNS 2017/09/27 14:16
Organizatorių nuotr.

Vyriausybė pritarė siūlymui leisti įmonių ir organizacijų pavadinimus registruoti visomis lotyniškomis – ne tik lietuviškomis – raidėmis.

Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė Valstybinės kalbos įstatymo bei Civilinio kodekso pekeitimų įstatymų projektams, kuriais siūloma įmonių, įstaigų ir organizacijų pavadinimuose naudoti raides x, q ar w. Tačiau galutinį sprendimą priims Seimas.

„Tai ne pirmas bandymas, ankstesnės vyriausybės bandė inicijuoti, bet nesulaukdavo palaikymo Seime. Čia, sakyčiau, nei pagalba, nei didelis reveransas verslui, bet per savo trumpą karjerą net kelis kartus iš verslo esu girdėjęs tokį priekaištą, kad iš Vyriausybės ar valdžios daug nesitiki, bet prašo leisti sugalvoti ir užsirašyti tokius pavadinimus, kokius norima“, – trečiadienį posėdyje kalbėjo ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius.

Anot jo, leidus pavadinimuose naudoti visas lotyniškas raides, įmonėms taptų lengviau eksportuoti prekes ar paslaugas.

„Aš iš tų žmonių, kur eidamas po darbo į „Maximą“, tikrai neišgyvenu, matydamas x pavadinime. Nežinau, ar dėl to esu nepagarbus kalbai, ar kažkokią nuodėmę darau“, – kalbėjo M.Sinkevičius.

Dabar juridinių asmenų pavadinimai turi būti sudaromi tik valstybine kalba, tačiau užsienio kapitalo įmonėms ar įstaigoms leidžiama naudoti ir kitas kalbas. Be to, naujai steigiamos įmonės galėdavo apeiti tvarką, notarams patvirtinus jų pavadinimus, ar užsienyje įregistravusios prekės ženklą su kitokiomis raidėmis.

Siūlymai įmonių pavadinimuose naudoti visas lotyniškas raides Seimui buvo teikiami prieš trejus metus, tačiau tuomet parlamentarai juos atmetė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA