M. K. Čiurlionio koncertų centro konkurso komisija pradėjo darbą | Kas vyksta Kaune

M. K. Čiurlionio koncertų centro konkurso komisija pradėjo darbą

Kaunas.lt nuotr.

Tarptautinis Kaune planuojamo M. K. Čiurlionio koncertų centro architektūrinių idėjų konkursas priartėjo prie kulminacijos.

Komisija pradėjo darbą ir jau šį ketvirtadienį paskelbs verdiktą – tris aukščiausių vertinimų sulaukusias architektų vizijas būsimajam koncertų centrui, iškilsiančiam kairiajame Nemuno krante, H. ir O. Minkovskių gatvėje, netoli Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tilto.

Iš viso komisijos vertinimui pateikta 119 projektų. Savo idėjas konkursui pristatė garsūs architektai iš viso pasaulio. Visi kauniečiai galėjo iš arčiau susipažinti su darbais dvi savaites Kauno „Žalgirio“ arenoje veikusioje parodoje. Nuo šiandien čia prasidėjo dvi dienas truksiantys tarptautinės vertinimo komisijos posėdžiai.

Kauno užsakymu jau antrą tokio lygio tarptautinį konkursą surengė Didžiosios Britanijos konsultacijų kompanija „Malcolm Reading Consultants“. Tuo metu architektūrinių idėjų parodą „Žalgirio“ arenoje pristatė Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba.

„Koncertų centras yra nuostabi idėja. Turime daug labai įvairių architektų siūlymų. Jie atkeliavo iš viso pasaulio. Nemažai iš Lietuvos, bet taip pat ir iš visos Europos, Jungtinių Valstijų, Japonijos – iš visur. Komisijos užduotis yra išrinkti geriausią įmanomą dizaino sprendimą, kuris, visų pirma, derėtų prie bendro vaizdo, bet tuo pačiu pristatytų ateities viziją. Tikiuosi, kad tai pavyks per artimiausias dvi dienas“, – prieš pradėdamas pirmąjį posėdį kalbėjo komisijos pirmininkas Malcolmas Readingas.

M. K. Čiurlionio koncertų centras bus mišrios paskirties projektas, kuriuo siekiama išspręsti svarbią Kauno problemą – aukštos kokybės koncertų salės trūkumą. Pastate bus sukurtos daugiafunkcinės erdvės konferencijoms, kongresams ir simpoziumams. Projektu tikimasi susieti miestą su upe ir atgaivinti netoli Senamiesčio esančią zoną, suteikti postūmį Nemuno pakrantės vystymui.

„Laukia iš tiesų sudėtingas ir labai atsakingas darbas iš tokios gausos pasiūlymų išrinkti tris geriausias architektūrines idėjas. Palyginus su pernai vykusiu tokio pat aukšto lygio konkursu, kur rinkome „Mokslo salos“ viziją, tąkart buvo daugiau darbų, kurie iškart pasirodė esantys „užribyje“. Šįkart matome dar aukštesnio lygio architektų darbus, kurie mus išties džiugina, bet tuo pačiu ir reikalauja didelės atsakomybės išrenkant patį geriausią“, – sakė Kauno miesto tarybos narys, architektas prof. Jonas Audėjaitis.

Visi projektai bus vertinami pagal šiuos pagrindinius kriterijus: miestovaizdis, architektūra ir dizainas, funkcionalumas bei tvarumas. Konkurso dalyvių buvo prašoma pasiūlyti architektūrines idėjas daugiau kaip 11 tūkst. kv. metrų dydžio koncertų centrui. Centre turėjo būti suplanuota 1500 žmonių talpinanti aukštos akustinės kokybės koncertų salė, taip pat mažesnė 700 žmonių talpinanti antroji salė, lanksti transformuojama konferencijų salė, kurioje vienu metu gali būti iki 600 žmonių, arba esant poreikiui ji galėtų būti padalinama į atskiras konferencijų sales, skirtas nuo 20 iki 100 žmonių.

Dalyvių taip pat prašyta numatyti lauko amfiteatrą, automobilių stovėjimo aikštelę ir kitus aplinkos sutvarkymo elementus.

„Manau, diskutuodami apie kiekvieną iš darbų, komisijos nariai prieis prie rimto ir teisingo jų interpretavimo. Labai lengva žvelgiant į paveikslėlius sakyti: „Vau, tai fantastiškas dizainas!“. Bet iš tiesų mes norime pamatyti, ar tai tikrai pasiteisins, derės, papildys ir išplės erdvę. Galiausiai, ar tai bus reikšmingas indėlis visam miestui“, – pabrėžė svečias iš Didžiosios Britanijos M. Readingas.

Jis užtikrino, kad jau šį ketvirtadienį bus oficialiai paskelbti trys konkurso laureatai, su kuriais miestas toliau galės tęsti derybas dėl architektūrinių idėjų įgyvendinimo. Tikimasi, kad naujasis koncertų centras Nemuno krante iš Aleksoto pusės iškils ir lankytojus pakvies jau 2022-aisiais, kuomet Kaunas taps Europos kultūros sostine.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA