Kauno rajonas semiasi patirties iš Vokietijos | Kas vyksta Kaune

Kauno rajonas semiasi patirties iš Vokietijos

krs.lt nuotr,

Kaip organizuojamas vaikų maitinimas mokyklose, kokiais būdais perdirbamos įvairiausios atliekos, kas galėtų patraukti lietuvių turistų dėmesį Vokietijos Bergštrasės apskrityje ir kuo vokiečius galėtume sudominti mes. Apie tai diskutavo Kauno rajono savivaldybės delegacija, aplankiusi savivaldybės partnerius – Bergštrasės apskritį.

Lietuvius sužavėjo Vokietijos atliekų perdirbimo procesai. Visai neseniai iš privačių rankų šiukšlių tvarkymą perėmusi apskritis į šią sritį investavo labai daug lėšų. Tačiau šiandien jie džiaugiasi procesų efektyvumu. Šiukšlių perdirbimo metu gaunamos dujos yra panaudojamos šilumos arba elektros energijai, o po kompostavimo likusios medžiagos atiduodamos ūkininkams tręšti laukus.

„Išties, nuostabu, kaip jie racionaliai geba panaudoti, kartais net kelis kartus, viską, kas lieka, išsiskiria ar pasigamina šiukšlių tvarkymo procese. Lietuva tikrai turi ko pasimokyti“, – pastebėjo delegacijos vadovas, Kauno rajono vicemeras Paulius Visockas.

Lietuviai lankėsi ir Bergštrasės apskrityje įsikūrusiame lietuvybės židinyje – Vasario 16-osios gimnazijoje. Čia buvo stebima, kaip organizuojamas vaikų maitinimas. Gimnazijoje taikomas pusiau „švediško stalo“ principas, kuomet mokiniai patys renkasi norimą kiekį salotų, sriubos, vaisių, gėrimų. Porcijomis gauna tik pagrindinį patiekalą.

„Šiuo metu mums tai labai aktualu, nes Kauno rajonas žengia pokyčių keliu organizuojant moksleivių maitinimą ugdymo įstaigose. Ieškome būdų, kaip ugdyti vaikus, kad jie išmoktų rinktis sveikatai palankų maistą, todėl kitų šalių patirtis mums labai reikalinga“, – sakė Žydra Narbutienė, savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus technologė. Moterį taip pat sudomino Vokietijoje veikiantys virėjų klubai. Juose sėkmingai keičiamasi patirtimis, padedančiomis tobulėti. „Norėtume kažką panašaus įkurti ir pas mus, galbūt tai padėtų greičiau atvesti naujoves į maitinimo organizavimą“, – pridūrė Ž. Narbutienė.

Glaudžiausi ryšiai tarp Kauno ir Bergštrasės – kultūros ir sporto srityse. Vokiečiai susidomėjo galimybe bendradarbiauti su Kauno rajono meno mokykla, taip pat ketina užmegzti kontaktus su Babtų pučiamųjų orkestru „Algupys“.

Kitų metų sausio 13-ąją Lietuvoje ketina apsilankyti Vokietijos Dziudo klubo nariai. Jie dalyvaus Kauno rajone organizuojamame tradiciniame dziudo turnyre laisvės gynėjams atminti.

Kauno rajono savivaldybės ir Bergštrasės apskrities bendradarbiavimas prasidėjo dar 2008 – aisais. Per beveik 10-į metų įvairiais projektais bendradarbiaujama švietimo, kultūros, turizmo srityse. Lietuva Vokietijai pristatoma kai sparčiai besivystanti, dinamiška valstybė, į kurią verta investuoti. O pats Kauno rajonas kviečia vokiečius organizuoti vaikų stovyklų mainus, dalyvauti tarptautiniuose meno konkursuose, rengiamuose Kauno rajone, sporto turnyruose, pasikeičiant sportininkais, apsilankyti tarptautinėse žemės ūkio ir verslo parodose.

Kauno rajoną ir Bergštrasę skiria apie 1500 km. Ši sritis yra viename iš ekonomiškai svarbiausių regionų Vokietijoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA