Kaune įspūdingas renginys – karšto stiklo vakarėlis po atviru dangum | Kas vyksta Kaune

Kaune įspūdingas renginys – karšto stiklo vakarėlis po atviru dangum

Organizatorių nuotr.

Rugsėjo 21 dieną, ketvirtadienį, visi kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami į neįprastą renginį, vyksiantį Vilniaus dailės akademijos (VDA) fakulteto kiemelyje. Būtent čia švedų menininkas Markus Emilsson, drauge su lietuvių komanda, užkurs karšto stiklo disco-techno vakarėlį po atviru dangumi. Renginio dalyviai ypatingą pasirodymą galės stebėti ne tik gyvai karšto stiklo studijoje, bet ir per tiesioginę transliaciją milžiniškame ekrane.

Švedo menininko karšto stiklo pasirodymas „Vitrum Balticum 2017 Pinklės” atidarymui pasirinktas siekiant griauti mitą, jog stiklo meno procesai pasiekiami tik tam tikram ratui profesionalų. Būtent dėl to, tiek atidarymo, tiek viso festivalio metu žmonės, besidomintys stiklo menu, bus kviečiami užsukti į VDA Kauno Fakulteto karšto stiklo studiją patirti ir pamatyti magišką stiklo technologijų procesą.

Kvies pažinti procesą

Festivalio vadovė Julija Pociūtė teigia, jog stiklo meno srities profesionalams ir taip vyksta nemažai simpoziumų ir įvairių renginių, o tuo tarpu žiūrovai dažniausiai pamato tik galutinį, jau įgyvendintą menininko kūrybos rezultatą. Norint pakeisti šią nusistovėjusią tvarką tarptautinio stiklo meno festivalio metu renginių dalyviai bus supažindinami ir su stiklo kūrinio gimimo procesu.

Siekiant kuo giliau supažindinti visuomenę su stiklo meno specifika, VDA Kauno fakultete visam mėnesiui įsikurs įvairios užsienio ir Lietuvos menininkų kūrybinės dirbtuvės. Karšto stiklo studijoje ir seminarų salėje vyks susitikimai su profesionaliais stiklo menininkais bei teoretikais, kurie dalinsis savo patirtimi bei eksperimentinėmis paieškomis.

Užsiėmimų dalyviai galės įsitraukti į gyvą kūrybinį veiksmą, tiesiogiai bendrauti su patyrusiais šios srities specialistais bei išbandyti daugelį kvapą gniaužiančių technologinių niuansų. Diskusijose bus aptariamos šiuolaikinio stiklo meno aktualijos, atsakoma į žiūrovams kylančius klausimus. Tai ne tik unikali galimybė savo akimis išvysti itin sudėtingos specifinės meno šakos kūrimo užkulisius, bet taip pat ir proga teoriškai ir praktiškai papildyti savo kūrybinį potencialą.

Dirbtuves vedančių meninkų tarpe bus galima sutikti Maja Heuer (Švedija), Simone Fezer (Vokietija), Dalia Truskaitė (Lietuva), Patrik Illo (Slovakija). Šiek tiek kitaip į festivalį įsitrauks japonų kilmės menininkas Kazushi Nakada, kuris jau rugsėjo 24-25 dienomis kūrybos procesui kvies mažuosius žiūrovus

Apie festivalio atidarymo žvaigždę

Pirmas menininko prisilietimas prie stiklo medžiagos prasidėjo istoriniame stiklo regione – Smaland, Švedijoje. Šio regiono įtaka jaučiama menininko darbuose – tiek technikoje, tiek estetiniuose sprendimuose. Markus kūryba daugialypė nuo skulptūrinių objektų iki meistriškumo pasirodymų bei dirbtuvių. Jo pagrindinė idėja tyrinėti stiklo medžiagiškumo ir meistrystės kaip socialinio reiškinio problematiką. Stiklą menininkas naudoja derindamas paprastas formas su homogeninėmis struktūromis.

„Pasirinkdamas stiklo medžiagą savo kūryboje gilinuosi ne vien į estetinę stiklo išraišką bet pasirenku šią materiją siekiant kurti tarpasmeninius susitikimus ir socialinį bendradarbiavimą. Kaip menininkas siekiu aktualizuoti meistrystę kaip socialinę praktiką, tirti bendradarbiavimo ir bendruomeninio kūrybiškumo metodus”, – teigia švedų menininkas kviesdamas išdrįsti ir įsitraukti disco-techno vakarėlį.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kauno miesto savivaldybė. Daugiau apie renginį skaitykite čia. Renginys nemokamas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA