Penktadienį Kauno gatvėse neliks vietos automobiliams | Kas vyksta Kaune

Penktadienį Kauno gatvėse neliks vietos automobiliams

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šį penktadienį transporto priemonių vairuotojai bus kviečiami priimti iššūkį – sėsti ne prie automobilio vairo, kaip įprasta, o keliauti miesto gatvėmis naudojantis viešuoju transportu arba kita draugiška aplinkai priemone: dviračiu, paspirtuku, eiti pėsčiomis. Tai – puiki galimybė bent trumpam pakeisti kasdienybės rutiną. Negana to, būtent šį penktadienį visi kauniečiai bei miesto svečiai Kauno viešuoju transportu galės keliauti nemokamai – bilietėlio pirkti nereikės.

Rugsėjo 22-oji – Tarptautinė diena be automobilio, paskutinė didžiosios Europos kampanijos, skatinančios saugoti gamtą ir asmeniškai prisidėti prie oro taršos mažinimo mieste, diena. Kaunas šiemet taip pat nusprendė prisijungti prie šios kampanijos – nuo rugsėjo 16-osios iki 22 dienos Kaune vykdoma mobilumo savaitė, kurią mieste inicijavo Kauno miesto savivaldybė, o sumanymą palaikė ir UAB „Kauno autobusai“.

„Penktadienį sieksime paskatinti gyventojus judėti mieste ne turimu privačiu motoriniu transportu, o į centrinę Kauno dalį, darbą, mokyklas, darželius atvažiuoti viešuoju transportu. Šiemet minėtą dieną kelionė autobusais ir troleibusais visiems bus nemokama“, – teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras.

Praėjusiais metais miestas taip pat organizavo panašaus pobūdžio iniciatyvą – viešuoju transportu nemokamai galėjo važiuoti vairuotojai, pateikę kontrolės darbuotojams automobilio registracijos liudijimą. Tačiau, pasak P. Kero, buvo sulaukta kritikos iš Kauno gyventojų, jog dažniausiai automobilių vairuotojai į darbą vyksta ne vieni, t. y., į darbovietes, mokymo įstaigas jie veža ir kitus šeimos narius. Dėl šios priežasties esą negali palikti automobilio, nes pernykštės iniciatyvos metu naudotis viešuoju transportu nemokamai galėjo tik vienas žmogus – vairuotojas. Šiemet galimybė keliauti nemokamai suteikta visiems be išimčių.

Paklaustas apie tai, ar nesibaimina, jog į viešąjį transportą penktadienį gali nesutilpti visi norintys keliauti, bendrovės „Kauno autobusai“ generalinis direktorius Mindaugas Grigelis, sakė, jog nudžiugtų, jei būtų sulaukta būtent tokios kauniečių reakcijos. „Jei Dieną be automobilio į viešąjį transportą netilptų visi pageidaujantys keleiviai, teks galvoti apie papildomų autobusų ir troleibusų pirkimą ateityje. Tačiau, manau, jog viskas bus gerai, tilps visi norintys važiuoti“, – šypteli pašnekovas.

Rugsėjo 22 dieną į Kauno gatves išriedės 192 autobusai ir 122 troleibusai. M. Grigelio teigimu, jei bent keli šimtai vairuotojų, kurie turi privačias motorines priemones ir jomis naudojasi įprastą dieną, penktadienį išbandys viešojo transporto privalumus kartu su kitais kauniečiais, vadinasi, bus galima manyti, jog akcija paskelbta ne be reikalo.

Dar vienas itin svarbus aspektas rengiant šią iniciatyvą, kurį paminėjo įmonės „Kauno autobusai“ vadovas, – taršos mieste mažinimas. „Ne paslaptis, jog automobiliai didžiąja dalimi prisideda prie aplinkos taršos. Jei automobiliu važiuoja du žmonės, tai autobuse laisvai gali sutilpti, tarkime, 50–70 keleivių. Be to, išlipus iš viešojo transporto paeiti keletą žingsnių iki norimos vietos irgi sveika. Taip pat, jei mieste sumažėtų automobilių srautas, autobusai bei troleibusai važiuotų gerokai greičiau, nevėluotų atvykti laiku, juk dažnai piko metu dėl pastarosios priežasties pasitaiko trikdžių“, – privalumus vardijo M. Grigelis.

Kitaip tariant, jei didžioji dalis žmonių savo kelionei mieste rinktųsi viešąjį transportą, ne tik mažėtų spūstys keliuose, bet ir gerėtų vežimo troleibusais bei autobusais kokybė. Pasak vadovo, automobilių keliamą taršą mieste galima sumažinti beveik trečdaliu, jei daugiau gyventojų persėstų į troleibusus ar autobusus: vienam autobuso keleiviui tarša yra 15 kartų mažesnė nei automobilio keleiviui. Be to, važiuoti viešuoju transportu – ekonomiškai naudingiau. „Kviestume kauniečius, kasdien į darbą važiuojančius nuosavu automobiliu, pamažu keisti savo važiavimo įpročius ir dažniau rinktis viešąjį transportą, dviratį ar ėjimą pėsčiomis, – sako M. Grigelis.

„Stebėsime, ar šį penktadienį daugiau gyventojų pasirinks viešąjį transportą kaip būdą pasiekti kelionės tikslui, ar sumažės automobilių srautai miesto gatvėse. Jei iniciatyva pasiteisins, spręsime, galbūt ir kitais metais vieną dieną kauniečiai vėl galės naudotis troleibusais ir autobusais nemokamai“, – komentavo Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas P. Keras.

Patiksliname, jog šį penktadienį kelionė autobusais ir troleibusais Kaune nekainuos. Tačiau keliaujantiems mikroautobusais ši išimtis nebus taikoma. Už kelionę mikroautobusu kauniečiai ir miesto svečiai turės mokėti įprastą kainą kaip ir bet kurią kitą savaitės dieną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA