Sužlugdytas dar vienas projektas Kėdainiuose | Kas vyksta Kaune

Sužlugdytas dar vienas projektas Kėdainiuose

Asociatyvi / A. Barzdžiaus nuotr.

Vienas po kito žlungantys savivaldybės statybų projektai ir iš rajono tiesiog nuplaukiantys pinigai jau kone tapo įprasta ir nieko nebestebinančia kasdienybe. Vos prakalbus apie savivaldybės investicinius projektus, jau mažne galime klausti – o kuris šį kartą sužlugdytas? Šį kartą sužlugdytas Šėtos ir Kunionių miestelių vandentiekio ir nuotėkos sistemų įrengimo projektas. Šių gyvenviečių gyventojai jaučiasi it įstrigę praeitame amžiuje – senbuviai ir naujakuriai vandenį vis dar gauna iš šulinių, o gamtinius reikalus atlieka lauko tualetuose.

Norintys civilizacijos purto kišenes – investuoja į vandens siurblius ir kitą įrangą, įsirenginėja vietinę kanalizaciją. Šėtiškių ir kunioniškių viltis, kad kanalizacija ir vanduo netrukus atkeliaus ir į jų kiemus, žibėjo neilgai. Kai dešimtmetį laukti vandentiekio ir nuotekų sistemos darbai jau buvo pasiekiami ranka, ėmė ir bankrutavo darbus vykdyti turėjusi įmonė. Trukt už vadžių ir vėl nuo pradžių…

Gavo didžiulį avansą ir… bankrutavo

Konkursas rangos darbų pirkimui paskelbtas buvo dar pernai metais rugpjūčio 26 dieną. Konkurse dalyvavo devynios įmonės, o jį, pasiūliusi mažiausią kainą, laimėjo Kaune įsikūrusi įmonė UAB „KDS“ (Kauno dujotiekio statyba). „Kėdainių vandenų“ direktorius Kęstutis Vaitkevičius komentavo, jog viso projekto vertė siekia 1 899 750 eurų, be PVM.

Su konkursą laimėjusia įmone savivaldybei priklausanti įmonė „Kėdainių vandenys“ sutartį pasirašė šių metų vasario 24 dieną. Tiesa, dabar aiškėja, kad jau tada įmonė buvo susidūrusi su sunkumais. Įmonės filialas „KDS statyba“ bankrutavo pernai metų spalio mėnesį, o nuo šių metų pradžios pagrindinei įmonei teko atleisti apie 100 darbuotojų. Pradėjo kauptis skolos kreditoriams ir „Sodrai“. Bet ar kam nors iš mūsų savivaldybės vadovų ar valdininkų tai buvo įdomu, ar bent kas nors tuo pasidomėjo?

Dabar, išvydus akivaizdų rezultatą, galima spėti, kad niekam nebuvo įdomu, ar patikima įmonė rūpinsis vandentiekio ir nuotekų sistemos įrengimu. Matyt, Kėdainių valdininkams nė motais, kad pagal visus logikos dėsnius atrodytų savaime suprantama, kad kelyje į bankrotą esanti įmonė neturėjo laimėti konkurso.

Praėjus tik vos kelioms dienoms po konkurso laimėtojo paskelbimo, šių metų kovo mėnesį jau paaiškėjo, kad konkursą laimėjusi įmonė turėjo 113 803 eurų skolą „Sodrai“. Tačiau tai nesustabdė kėdainiškių nuo sutarties pasirašymo su šia įmone. Maža to, UAB „KDS“ buvo pervestas neįtikėtinai didelis avansas – 10 procentų nuo visos sutarties sumos. Kitaip tariant – pervesta buvo kiek mažiau nei 200 000 eurų.

Praėjus dar kuriam laikui, paaiškėjo, kad ši įmonė smunka dar giliau. „Creditinfo“ duomenimis, rugpjūčio 9 dieną „KDS“ turėjo 13 turto areštų, kurių bendra vertė siekia daugiau, nei du milijonus eurų.

Tikisi atgauti

Tačiau „Kėdainių vandenų“ direktorius – optimistiškas. Avansas buvo apdraustas, todėl įmonė tikisi, kad didelių keblumų atgaunant pinigus nebus. Be to, sutarties įvykdymas buvo užtikrintas garantija, kuri verta maždaug tiek pat, kiek ir avansas – apie 200 000 eurų.

„Tikimės per rugsėjo mėnesį spėti paskelbti naują konkursą, taigi visi darbai tiesiog nusikels keliems mėnesiams. Tragedijos čia, žinoma, nėra, bet problemų – sočiai. Įmonei buvo sumokėtas avansas, taigi dabar iš draudimo bendrovės reikės jį atsiiminėti.

Mes pačiai įmonei parašėme laišką, įspėdami, kad sutartis nutraukiama. Vėliau informuosime draudimo bendrovę, apie tai, kas įvyko, ir pranešime, kad norime susigrąžinti pinigus. Jei taip nepavyks – Lietuvos bankas tą įmonę kuruoja. Na galutinis kelias – eiti per teismus, bet aš tikiuosi, kad to neprireiks.

Esu beveik įsitikinęs, kad avansą atgausim. Žinoma, viskas kainuoja laiką, nervus, visi tie susirašinėjimai ir pan.
Pamėginsim išsimušti ir sutarties įvykdymo garantiją iš draudimo, na, pasistengsim išlupt. Nes greičiausiai tokia kaina jau nerasim rangovo, bus siūloma didesnė suma. Tai gal tais pinigėliais pavyks padengti skirtumą?“, – kalbėjo K. Vaitkevičius pabrėždamas, kad naujas konkursas bus skelbiamas jau greitai, todėl finansavimas niekur neprapuls.

Grasina sankcijomis

Ne taip jau seniai buvo pasklidusi nemaloni žinia, kad Europos Komisijai (EK) trūko kantrybė ir ši pradėjo pažeidimo procedūrą prieš Lietuvą, mat EK požiūriu mūsų šalis įvykdė ne visus Miestų nuotekų direktyvos reikalavimus.

Pažeidimu laikoma tai, kad Kėdainių aglomeracijos nuotekos nėra išvalomos iki nustatytų reikalavimų. Prisidėjo ir tai, kad mūsų šalis nepajėgė užtikrinti, kad 58 aglomeracijose ne mažiau kaip 98 proc. nuotekų būtų tvarkoma centralizuotai ir tik ne daugiau kaip 2 proc. – individualiose nuotekų tvarkymo sistemose.

„Jeigu nors vienas miestas, kuriam taikoma direktyva 91/271/EEB dėl miesto nuotekų valymo netinkamai išvalo nuotekas, reiškia, kad šalis neįgyvendina šios direktyvos nuostatų. Jei direktyvos pažeidimai nepašalinami per tam tikrą su EK sutartą laikotarpį, EK turi teisę kreiptis į ES teisingumo teismą ir šaliai pritaikomos sankcijos. Su Kėdainių savivaldybe ir Kėdainių vandenimis kalbamės, padedame ieškoti sprendimų, įgalinančių valyti nuotekas tinkamai ir tikimės, kad apie sankcijas kalbėti neteks.

Reikia užtikrinti, kad Kėdainių nuotekų valyklos rekonstrukcijos projektas būtų įgyvendintas laiku ir po jo būtų užtikrinama, kad nuotekos būtų išvalomos iki nustatytų normatyvų, tik tuomet sankcijų būtų išvengta“, – „Rinkos aikštei“ komentavo Aplinkos ministerijos Vandenų politikos skyriaus vedėjas Irmantas Valūnas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA