„Eurobasket 2017“ apžvalga: ar sugebės Rusija antrą kartą įveikti Serbiją? | Kas vyksta Kaune

„Eurobasket 2017“ apžvalga: ar sugebės Rusija antrą kartą įveikti Serbiją?

Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

Belikus vos trims rungtynėms iki Europos čempionato pabaigos, liko išsiaiškinti antrąją komandą Europos čempionato finale. Antrame pusfinalyje kausis Rusijos ir Serbijos komandos, kurios jau kartą susitiko šiame čempionate.

Statymai.com sporto ekspertai portalo „Kas Vyksta Kaune“ skaitytojams kasdien pristatys artėjančių rungtynių apžvalgas, kurios padės susipažinti su ryškiausiomis Europos komandomis bei kvies drauge prognozuoti rungtynių rezultatus.

Rusai dar grupių etape pateikė staigmeną ir patiesė Serbiją ant menčių, kai įveikė pasaulio vicečempionus 75:72.

Abi komandos į pusfinalį žengė skirtingais keliais. Rusai tik po labai atkaklios kovos sugebėjo įveikti Graikiją 74:69, kai Serbija labai užtikrintai pasinaudojusi savo ūgio persvarą išsiuntė Italiją namo 83:67.

Tiesa, Rusijos rinktinė turi daug rezervo. Prieš graikus itin prastai atrodė Aleksejus Švedas, kuris buvo nepanašus į save, nors ir pasiekė savo įprastą taškų sumą – 26. Rusams sunkiai sekėsi primesti savo žaidimo stilių, tačiau graikus įveikti sugebėjo.

Tuo tarpu Serbijos rinktinė neturėjo vargo prieš Italiją. Jie sustabdė varžovų snaiperius, o dar svarbiau – puikiai išnaudojo savo centimetrus. Bobano Marjanovičiaus faktorius suveikė idealiai. Serbai statė visą žaidimą ant savo priekinės linijos, o italai bandydami labai daug skirtingų variantų priešnuodžio tokiam varžovų žaidimui nesurado. Serbijos rinktinė tik dar kartą parodė, kad net būdama nukraujavusi, gali protu ir šaltakraujiškumu įveikti bet kokį varžovą.

Serbijos žaidimo kreivė pradėjo kilti po pralaimėjimo Rusijai. Po itin šalto dušo serbai suprato, kad be Milošo Teodosičiaus lengva tikrai nebus. Prieš visus varžovus savo žaidimo stilių primetusi ekipa sieks dar vieno Europos čempionato medalio. Tuo tarpu rusai po pergalės prieš serbus buvo smarkiai nuskriausti latvių, tačiau tai buvo vienintelės prastos Rusijos rungtynės. A.Švedo fenomenas šviečia pirmu ryškumu šiame čempionate, o jo klausimo niekam nepavyksta išspręsti. Aišku, kad Serbija turės sutelkti visas gynybines pajėgas ties Rusijos lyderiu.

Rusijos žaidimo planas yra labai aiškus. Duoti kamuolį A.Švedui ir žiūrėti, kaip jis dirba. Tačiau tai nėra viskas, ką Rusija daro. Nors Maskvos Srities „Chimki“ žvaigždė nuveikia daugiausiai ir daugiausiai laiko praleidžia su kamuoliu, jis nėra vienas, kuris prisideda prie pergalių. Būtent pagalba A.Švedui gali tapti labai svarbiu faktoriumi. Kaip Slovėnijos rungtynėse jų didžiajam trejetui padėjo atsarginiai, taip čia turi padėti rusų atsarginiai savo žvaigždei. Tiesa, rusams nereikia taip nerimauti dėl Serbijos priekinės linijos, kaip reikėjo italams. Turint Timofejų Mozgovoą bijoti tikrai nereikia nieko. Rusai puikiai susitvarkė su Graikijos priekine linija, o serbai be didelių centimetrų dideliu išskirtinumu taip pat nepasižymi.

Serbams teks ruoštis visiškai kitokioms rungtynėms negu tos, kurios vyko prieš Italiją. Nors rusai dažnai remiasi tolimais metimais, tačiau jų priekinė linija yra kur kas stipresnė negu Italijos. Serbija negalės įmetinėti kamuolio į baudos aikštelę ir bėgti gintis, nes žino, kad jau yra garantuoti du taškai. Šiose rungtynėse jiems teks gerokai daugiau pavargti. Vargti reikės ir gynyboje. Kadangi italų žaidimas yra nuspėjamas, nes jie remiasi tik tolimais metimais. Tuo tarpu Rusijos rinktinė žaidžia įvairesnį krepšinį, dažnai veržiasi į baudos aikštelę, daug atakuoja iš vidutinio nuotolio.

Įdomu tai, kad abi komandos atakuoja labai panašiai iš visų padėčių. Serbai tiksliau meta iš dviejų taškų zonos (54,3% – 52,1%), abi komandos vienodai pataiko iš trijų taškų zonos – 32,5%, o nuo baudų metimų linijos geriau atakuoja rusai (80,3% – 77,6%). Serbai kur kas geriau kovoja dėl atšokusių kamuolių (39,6 – 33,7) ir jie atlieka daugiau rezultatyvių perdavimų (21,4 – 18,1). Serbai taip pat atlieka dviem klaidomis mažiau. Tiesa, nors rusai žaidžia kiek kitaip negu italai, tačiau serbai vis tiek iš baudos aikštelės pelno kur kas daugiau taškų negu jų oponentai (37,7 – 27,4). Serbai taip pat sulaukia didesnės pagalbos iš atsarginių žaidėjų (34,9 – 28,1). Tačiau rusai pelno daugiau taškų po varžovų klaidų (18,6 – 13,3).

Rusai labiau mėgsta bėgti ir žaidžia greitesnį žaidimą. Tačiau Serbijos rinktinė taip pat moka žaisti greitai ir moka greitai bėgti. Tačiau serbams kur kas parankesnis yra pozicinis žaidimas. O rusų apribotas žaidimas tik leistų Serbijos rinktinei įgauti didesnį pranašumą. Net nereikia abejoti, kad Serbijos strategas Aleksandras Džordževičius įveiks savo oponentą Sergejų Bazarevičių. Komandos yra panašaus pajėgumo ir turi dvi labai ryškias žvaigždes. Serbų gretose pagrindiniu smuiku groja Bogdanas Bogdanovičius, kai Rusijoje lyderio pareigas užima A.Švedas. Vis dėlto serbai turėtų turėti pranašumą dėl A.Džordževičiaus, kuris turėtų sustrateguoti Serbijos kelią į finalą.

„Statymai.com“ – aktyviausia sporto bendruomenė ir forumas Lietuvoje. Tai yra vieta, kurioje sporto mėgėjai itin gerai nusimano apie įvairiausias sporto šakas, bei lygas. Čempionato metu puslapyje vyks nemokamas konkursas, kuriame visi norintys galės spėlioti Europos čempionato rungtynių baigtis. Spėlionės priziniame fonde yra net 500 eurų!

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA