Istorinė diena: Kaune įvyko pirmasis amerikietiškojo futbolo mačas | Kas vyksta Kaune

Istorinė diena: Kaune įvyko pirmasis amerikietiškojo futbolo mačas

R. Tenio nuotr.

Sekmadienį Kauno S. Dariaus ir S. Girėno stadione vyko pirmasis amerikietiškojo futbolo mačas miesto istorijoje. Draugiškoje akistatoje susirungė mišrios iš Vilniaus „Iron Wolves“ bei Kaunas „Dukes“ žaidėjų suformuotos komandos: „Žalieji monstrai” ir „Mėlynieji dievai”.

Šįkart pergalę išplėšė „Žalieji monstrai”, rezultatu: 28:18.

Kaune atsirado neseniai

Portalo „Kas vyksta Kaune” kalbintas vienas iš Kaunas “Dukes” klubo įkūrėjų, amerikietiškojo futbolo mėgėjas Vytenis Navickas džiaugėsi, kad į parodomąsias rungtynes sekmadienį susirinko daugybė žiūrovų, daug atvyko iš Vilniaus, taip pat nemažai naujų žmonių, atėjusių pasidomėti šiuo mažai kieno kultivuojamu sportu šalyje.

„Kaune šis sportas nėra paplitęs, nedaugelis žino, džiugu, kad vis daugiau nori prisijungti. Džiaugiuosi žaidėjais, žiūrovais, taip pat, kad administracija įsileido į stadioną. Manau, kad šis sportas prigis ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje, žaidėjai – degančiomis akimis, absoliutus vieningumas. Be to, nėra didelių ribojimų sportininkams, daugybė įvairaus amžiaus ir skirtingo kūno sudėjimo vyrų gali žaisti.”

Kaune amerikietiškasis futbolas pradėtas kultivuoti pernai pavasarį, o intensyvesnės treniruotės startavo šį pavasarį. Šiuo metu Kaune yra daugiau kaip 30 aktyvių amerikietiško futbolo žaidėjų.

Nenorėjo treniruotis Vilniuje

Jis pasakojo, kad suformuoti gimtojo miesto komandą paskatino noras treniruotis Kaune, o ne važinėti 100 kilometrų į Vilnų.

„Šio sporto žavesys yra jo universalume, kiekvienas gali rasti savo poziciją, nesvarbu ar esi žemas ar aukštas, sunkus ar lengvas. Taktinė žaidimo pusė taip pat teigia daug malonumo – profesionalų komandos turi šimtus derinių, o mėgėjų čempionatuose laimi ne fiziškai stipriausia, tačiau geriausiai susižaidusi komanda“, – apie žaidimo ypatybes pasakojo V.Navickas.

Amerikietiškas futbolas Lietuvoje plinta ir į kitus miestus. Pirmoji treniruotė jau vyko ir Šiauliuose. Vėliau ten pat surengtos parodomosios rungtynės tarp Vilniaus bei Rygos „Lions“ komandų. Tuo tarpu Klaipėdoje pavasarį rinkosi „Flag“ futbolo mėgėjai.

Lietuvių bendruomenės pastangos neliko nepastebėtos – liepos mėnesį Kaune svečiavosi Tarptautinės amerikietiško futbolo federacijos (IFAF) prezidentas Tommy Wikingas. Buvo aptarti planai dėl federacijos įsteigimo, prisijungimo prie tarptautinės bendruomenės bei šio sporto stovyklų Lietuvoje.

Nors į Lietuvą atkeliauti amerikietiškasis futbolas užtruko, prieš pusantrų metų grupė entuziastų Vilniuje įkūrė „Iron Wolves“ ekipą, kuri šiemet jau spėjo sudalyvauti tarptautiniame „Monte Clark Cup 2017“ turnyre ir net paragauti pergalės šampano, kai namuose palaužė svečius iš Kaliningrado.

Amerikietiškas futbolas neliko tik vilniečių hobis. 2017 m. prasidėjo aktyvios ir reguliarios treniruotės Kaune, kur šiam sportui neabejingų žmonių dėka įsikūrė Kauno „Dukes“ komanda. Šį sekmadienį pasikvietę į svečius sostinės „Iron Wolves“ atstovus kauniečiai Dariaus ir Girėno stadione surengs mišrių komandų draugiškas rungtynes.

Populiarus Amerikoje

Milijonus Amerikos sporto sirgalių iš proto varanti sporto šaka pastąrąjį dešimtmetį rimtai įsitvirtino ir daugelyje Europos valstybių. beveik visos šalys turi savo nacionalines lygas, dažniausiai netgi daugiau nei vieną. Nors nė vienas lietuvis NFL lygos durų kol kas neatvėrė, tačiau tautiečius galime rasti Suomijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos lygose.

Kviečia išbandyti retas sporto šakas

S.Dariaus ir S.Girėno sporto centre rugsėjo mėnėsio sekmadieniais organizuojamos veiklos leis miestiečiams susipažinti su netradicinėmis sporto šakomis.

„Norime plėsti žmonių akiratį, todėl kartu su partneriais nusprendėme suorganizuoti netradicinių sporto šakų savaitgalius, kuriuose bus galima susipažinti su amerikietišku futbolu, beisbolu, golfu. Stadionas yra erdvė, pirmiausiai skirta būtent miestiečiams. Čia nuolat vyksta mankštos, bėgimo treniruotės, skatinamas miestiečių fizinis aktyvumas, įsitraukimas į bendruomenės veiklą“, – sakė S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro vadovas G.Bielskus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA