„Eurobasket 2017“: antroji aštuntfinalių diena | Kas vyksta Kaune

„Eurobasket 2017“: antroji aštuntfinalių diena

Asociatyvi / Delfi.lt/K. Čachovskij nuotr.

Prabėgus pirmajai aštuntfinalių dienai ir paaiškėjus keturioms komandoms, kurios kausis ketvirtfinalyje, atėjo laikas sužinoti ir jų varžoves. Dar keturios rungtynės, kurios paliks vos 8 komandas kautis dėl Europos čempionato medalių.

Statymai.com sporto ekspertai portalo „Kas Vyksta Kaune“ skaitytojams kasdien pristatys artėjančių rungtynių apžvalgas, kurios padės susipažinti su ryškiausiomis Europos komandomis bei kvies drauge prognozuoti rungtynių rezultatus.

Latvija – Juodkalnija

Latvijos rinktinė į Europos čempionatą atvyko užsibrėžusi labai didelius tikslus. O jų žaidimas tik pateisino kalbas, kad yra pasiruošę kovoti dėl medalių. Čempionato starte jie suklupo prieš Serbiją (82:92), bet po to nugalėjo Belgiją (92:64), Didžiąją Britaniją (97:92), Rusiją (84:69) ir Turkiją (89:79). Būtent paskutinė pergalė leido jiems iškovoti antrąją vietą. Pralaimėjimo atveju latviai būtų nukritę į ketvirtą vietą ir būtų susitikę su Ispanija.

Tuo tarpu juodkalniečiai nugalėjo sau skirtus varžovus ir užtikrintai žengė į kitą etapą. Jie čempionatą pradėjo triuškinamu pralaimėjimu ispanams (60:99), tačiau atsitiesė prieš Vengriją (72:48) ir patampė nervus kroatams (72:76), o grupių etapą užbaigė įveikdami čekus (88:75) ir rumunus (86:69).

Latviai turi labai gerą startinį penketą, tačiau juodkalniečių gretose yra ilgesnis suolelis. Juodkalnija turi daugiau patirties tokio lygio rungtynėse. Tačiau Latvijos rinktinės žvaigždės turėtų gąsdinti Juodkalniją. Šiose rungtynėse labai daug kas priklausys nuo Kristapo Porzingio ir Nikola Vučevičiaus mikro dvikovos. Tačiau net neabejojama, kad abu krepšininkai sužais puikiai. X faktorius šiose rungtynėse gali tapti Tyrese‘as Rice‘as, kuris šiame čempionate atrodo labai banguotai. O kai įžaidėjas žaidžia savo galimybių ribose, tada ir Juodkalnijai būna daug lengviau.

Latviai geriau pataiko iš visų distancijų, tačiau Juodkalnija geriau kovoja dėl kamuolių. Nors abi komandos klysta panašiai, tačiau latviai atlieka daug daugiau rezultatyvių perdavimų (24 – 18,6). Abiejų ekipų statistika yra ganėtinai panaši, todėl pergalę turėtų nulemti maži dalykai rungtynėse. Daug kas priklausys, ar K.Porzingis neturės problemų dėl pražangų ir jau minėtojo T.Rice‘o žaidimas turės labai didelę įtaką šiose rungtynėse.

Šios poros nugalėtoja susitiks su Slovėnija.

Serbija – Vengrija

Niekam nekyla abejonių, kad šiose rungtynėse daug intrigos nebus išvysta. Serbai čempionatą pradėjo pergale prieš Latviją (92:82) ir po to netikėtai suklupo prieš Rusiją (72:75). Vėliau sekė pergalės prieš turkus (80:74), britus (82:68) ir belgus (74:54).

Tuo tarpu vengrai į aštuntfinalį pateko visiškai netikėtai. Jie jau čempionato pradžioje suklupo prieš kroatus (58:67) ir buvo sutriuškinti Juodkalnijos (48:72). Tiesa, tada sekė netikėta pergalė prieš Čekiją (85:73) ir svarbi pergalė prieš rumunus (80:71). O nieko nelemiančiose rungtynėse vengrai pralaimėjo Ispanijai (64:87).

Vengrai net neturėjo būti aštuntfinalyje ir jie itin netikėtai užėmė Čekijos vietą. Tuo tarpu Serbija yra viena iš turnyro favoričių ir nekyla visiškai jokių abejonių, kas žygiuos į ketvirtfinalį.

Vengrai prieš serbus pirmauja tik vienoje statistikos grafoje: blokuotuose metimuose (2,2 – 1,8). Visose kitose grafose pirmauja itin užtikrintai Serbija. Vengrams teks sužaisti fantastiškas rungtynes, kad galėtų pagalvoti apie pergalę. Susikaupę serbai turėtų labai lengvai žengti į kitą etapą.

Šios poros nugalėtoja susitiks su Italija.

Ispanija – Turkija

Tai bus be jokios abejonės karščiausios vakaro rungtynės. Turnyro favoritė Ispanija ir aikštės šeimininkė Turkija. Ispanai čempionatą pradėjo grėsmingai gerai. Jie nušlavė Juodkalniją (99:60), Čekiją (93:56) ir Rumuniją (91:50). Tada po atkaklios kovos buvo įveikta Kroatija (79:73) ir nieko nelemiančiose rungtynėse užtikrintai įveikė Vengriją (87:64).

Tuo tarpu turkams teko įveikti sunkų kelią, kad atsidurtų kur dabar yra. Jie čempionato starte krito prieš rusus (73:76), tačiau reabilitavosi prieš britus (84:70). Tada turkai turėjo pripažinti Serbijos pranašumą (74:80), bet užtikrintai įveikė Belgiją (78:65). O lemiamose grupės rungtynėse, kai buvo sprendžiamas ketvirtos vietos klausimas turkai nusileido Latvijai (79:89).

Rungtynių favoritas aiškus – Ispanija. Itin gerai ir užtikrintai atrodantys ispanai turėtų jaustis itin užtikrintai prieš šias rungtynes. Tačiau aišku, kad tokia patyrusi komanda savo varžovus įvertins ir žais labai susikaupusi. Nereikia pamiršti, kad turkai žaidžia namuose, o namuose žaidžianti komanda visada yra pavojinga. Aišku, kad ispanams lengva nebus, tačiau turkams teks labai pavargti, kad mestų rimtą iššūkį Europos čempionams.

Ispanų ginklas – komandiškumas. Jų ekipoje – 12 krepšininkų, kurie gali būti lyderiais. Bet kuris Ispanijos rinktinės krepšininkas gali tapti lyderiu ir puikiai pavaduoti bet ką esantį aikštėje. Tuo tarpu Turkijos gretose Cedi Osmanas bus priverstas sužaisti gyvenimo rungtynes, kad nustebintų Europą. Aišku viena – ispanai bus šių rungtynių favoritai, tačiau turkų nurašyti negalima. Tai yra pavojinga komanda, kuri namuose dar nesužaidė geriausių rungtynių. Dabar yra pats geriausias laikas žaisti aukščiausiame lygyje.

Šios poros nugalėtoja susitiks su Vokietija.

Kroatija – Rusija

Rungtynės, kurios gali būti mažiausiai nuspėjamos. Nors Kroatija šioje poroje yra favoritė, tačiau Rusija pademonstravo, kad gali stebinti ir tai daro nuo pat čempionato pradžios. Rusai jau pirmose rungtynėse nustebino ir įveikė Turkiją (76:73), vėliau palaužė Serbiją (75:72), nugalėjo Belgiją (76:67) ir tik prieš latvius suklupo (69:84). Paskutiniame ture rusai įveikė britus (82:70). Būtent itin nesėkmingos rungtynės prieš Latviją rusus nustūmė į trečią vietą grupėje, kas privertė juos susigrumti su itin pajėgiais kroatais.

Kroatai taip pat čempionatą pradėjo trejomis pergalėmis iš eilės kai įveikė Vengriją (67:58), Rumuniją (74:58) ir Juodkalniją (76:72). Vėliau sekė pralaimėjimas Ispanijai (73:79), o grupės etapą kroatai užbaigė itin lengva pergale prieš Čekiją (107:69). Kroatai turėjo šansų nugalėti ir Ispaniją, tačiau sužaidę prastai pabaigą turi tenkintis antrąja vieta.

Kroatijos ir Rusijos rinktinės primena viena kitą. Abi komandos turi dvi labai ryškias žvaigždes.

Kroatijos gretose rungtyniauja Bojanas Bogdanovičius ir Dario Šaričius, o rusų garbę gina Aleksejus Švedas ir Timofejus Mozgovas. Būtent šių duetų žaidimas labai daug lems šiose rungtynėse. Tiesa, kroatai žaidžia drausmingiau ir jie nemėgina visko pasiekti individualiais veiksmais. Tuo tarpu rusai, o ypač A.Švedas dažnai mėgina žaisti vienas prieš visus, tačiau šiame Europos čempionate jam tai sekasi daryti itin gerai.

Kroatai žymiai geriau atakuoja iš visų padėčių (dvit: 54% – 48%, trit: 42,4% – 33,9%). Jie taip pat pastebimai geriau kovoja dėl kamuolių (37,4 – 33,4). Įdomu, kad komandos beveik identiškai atlieka rezultatyvių perdavimų ir atlieka tiek pat klaidų. Abi ekipos taip pat renka panašiai taškų iš baudos aikštelės, tačiau rusų atsarginiai pelno 5 taškais daugiau negu kroatų, o po klaidų rusai pelno beveik dvigubai daugiau taškų (20,6 – 11,4). Šiose rungtynėse Kroatija yra favoritė, tačiau rungtynių nugalėtoją lems itin mažos smulkmenos. O B.Bogdanovičiaus ir D.Šaričiaus susirėmimas su A.Švedu ir T.Mozgovu bus itin įdomus.

Šios poros nugalėtoja susitiks su lietuvių skriaudike Graikija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA