„Eurobasket 2017“: atėjo svarbiausių kovų metas | Kas vyksta Kaune

„Eurobasket 2017“: atėjo svarbiausių kovų metas

Delfi/K. Čachovskij nuotr.

Prabėgus formalumams ir išsiaiškinus, kurios ekipos rungtyniaus Europos čempionato aštuntfinalyje, pagaliau bus galima pradėti daryti išvadas. 16 geriausių senojo žemyno komandų jau šeštadienį sieks atsakyti į labai daug klausimų.

Statymai.com sporto ekspertai portalo „Kas Vyksta Kaune“ skaitytojams kasdien pristatys artėjančių rungtynių apžvalgas, kurios padės susipažinti su ryškiausiomis Europos komandomis bei kvies drauge prognozuoti rungtynių rezultatus.

Lietuva – Graikija. Šeštadienis, 21 val. 30 min.

Pažvelgus į grupių etapą – tai turėtų būti lengvas pasivaikščiojimas Lietuvos rinktinei. Lietuviai grupės etape suklupo tik prieš Gruziją (77:79). Vėliau sekė užtikrintos pergalės prieš Izraelį (88:73), Italiją (78:73), Ukrainą (94:62) ir Vokietiją (89:72).

Užtikrintai iškovoję pirmąją vietą B grupėje lietuviai laukė dovanėlės iš Suomijoje vykusių A grupės kovų. Tačiau graikai išsigelbėjo ir užėmė ketvirtąją vietą grupėje. Graikai čempionatą pradėjo labai lengva pergale prieš Islandiją (90:61). Tačiau tada sekė pralaimėjimai Prancūzijai (87:95), Slovėnijai (72:78) ir Suomijai (77:89). Ir tik lemiamose rungtynėse, kai rytojus neegzistavo, graikai sugebėjo įveikti Lenkiją (95:77).

Faktas, kad graikai yra šios poros autsaideriai, nes jie Suomijoje atrodė itin prastai. Tačiau Graikijos rinktinės nurašyti negalima. Tai yra labai patyrusi ir labai galinga komanda su ryškiausiomis čempionato žvaigždėmis. Graikai savo gretose turi tokius žaidėjus kaip Nick Calathesas, Ioannis Bourousis, Kostas Sloukas ir Georgios Printezis. Tai yra žmonės, kurie visada gali sužaisti itin gerai prieš bet kokią komandą. Graikai po labai ilgos pertraukos neturi aiškaus komandos lyderio, o tai yra tik dar pavojingiau, nes jie pradėjo žaisti kaip komanda.

Tuo tarpu lietuviai įsivažiavo ir tapo sunkiai sustabdoma jėga. Lietuvos rinktinė pradėjo puikiai pataikyti iš toli, Donatas Motiejūnas pagaliau atrado savo žaidimą, o Jonas Valančiūnas ir vėl pradėjo gąsdinti varžovus. Lietuvių stiprybė ir toliau išlieka atsarginių žaidėjų suolelis. Tačiau nerimo nuotaikos vyrauja ir lietuvių stovykloje. Dainius Adomaitis bendraudamas su Lietuvos žurnalistais atskleidė, kad tik prieš pat rungtynes paaiškės, ar Mindaugas Kuzminskas gali žaisti. Puolėjas turi problemų su nugara. Tačiau galima nuspėti, kad tai yra tiesiog psichologiniai žaidimai ir tokiu būdu norima užmigdyti graikus.

Įdomu, kad lietuviai gali pasigirti itin stipria priekine linija, tačiau graikai pelno daugiau taškų iš baudos aikštelės (44 – 37,2). Graikai taip pat pelno daugiau taškų greitose atakose (13 – 5,8), nors lietuviai turėjo būti greitai bėganti komanda. Statistikos grafos tik parodo, kad aštuntfinalio kova bus itin kieta, o nuspėti nugalėtoją – itin sunku.

Slovėnija – Ukraina

Dar vienas pirmos ir ketvirtos komandos susirėmimas. Slovėnai liko tik viena iš dviejų komandų, kurios taip ir nepralaimėjo šiame čempionate. Jie įveikė Lenkiją (90:81), Suomiją (81:78), Graikiją (78:72), Islandiją (102:75) ir Prancūziją (95:78).

Tuo tarpu Ukraina iki paskutinės minutės nežinojo, ar vyks į Stambulą. Jie čempionatą pradėjo pralaimėjimu Vokietijai (63:75) ir Italijai (66:78). Tačiau tada atsitiesė prieš Gruziją (88:81), o vėliau buvo sutriuškinti lietuvių (62:94). O galiausiai grupių etapą užbaigė pergale prieš Izraelį (88:64). Būtent paskutinioji pergalė ir gruzinų pralaimėjimas italams reiškė, kad Ukraina vyksta į Europos čempionato atkrintamąsias.

Šioje poroje favoritas yra aiškus – rezultatyviausio čempionato žaidėjo vedama Slovėnija. Goranas Dragičius paskutiniame čempionate su nacionaline komanda renka po 24,4 taško, o jo siekis iškovoti pirmą medalį su Slovėnija atrodo labai realus. Itin užtikrintai atrodanti Slovėnija turėtų užtikrintai peržengti ir aštuntfinalio barjerą.

Tuo tarpu ukrainiečiai jau įvykdė savo tikslus. Jie į Europos čempionatą važiavo kovoti dėl garbės. Pagal visas prognozes, tai jie turėjo būti paskutiniai B grupėje. Tačiau jie nustebino Gruziją ir Izraelį, o tokiu būdu atsidūrė ten, kur neturėjo būti. Ukraina jau neturi ko prarasti, todėl galės žaisti visiškai atsipalaidavusi.

Ukrainiečiai žaidžia labai komandiškai ir atlieka po 20 rezultatyvių perdavimų per rungtynes, o ir iš atsarginių sulaukia žymiai didesnės pagalbos nei slovėnai (37,8 – 28,8). Abi ekipos atlieka tik po 12 klaidų per rungtynes, tačiau slovėnai geriau kovoja dėl kamuolių, geriau pataiko iš visų padėčių ir paprasčiausiai yra daug aukštesnio lygio komanda negu Ukraina.

Vokietija – Prancūzija

Abi ekipos čempionatą pradėjo labai skirtingai. Vokiečiai užtikrintai įveikė Ukrainą (75:63) ir Gruziją (67:57), tačiau neįvertino Izraelio ir suklupo prieš šeimininkus (80:82). Vėliau vokiečiai atsitiesė prieš italus (61:55), tačiau krito prieš lietuvius (72:89) ir nukrito į antrąją lentelės vietą.

Tuo tarpu prancūzai jau čempionato starte patyrė šoką kai suklupo prieš suomius (84:86). Tiesa, Prancūzija atsitiesė ir patiesė graikus (95:87), islandus (115:87), palaužė lenkus (78:75) ir kovoje dėl pirmos vietos nusileido slovėnams (78:95). Pralaimėjimas Slovėnijai reiškė, kad prancūzai į Turkiją išvyko iš trečiosios vietos.

Tai yra rungtynės, kuriose yra itin sunku prognozuoti. Prancūzai turėjo būti aiškūs favoritai, tačiau Evanas Fournier ir Nando De Colo nerodo itin gero ir stebinančio žaidimo. Tuo tarpu vokiečių Dennisas Schroderis atrodo geriau nei fantastiškai ir yra itin sunkiai sustabdomas. Būtent šių trijų žaidėjų pasirodymas gali nulemti šių rungtynių baigtį.

Prancūzijos pusėje – itin svarbus ginklas. Jie daug geriau meta iš visų padėčių (dvit. 58,4% – 51,1%, trit. 35,5% – 28,2%). Normalu, kad prancūzai atlieka net 5 rezultatyviais perdavimais daugiau, nes Vokietijoje kamuolį beveik visų atakų metu valdo D.Schroderis ir jis pats užbaigia atakas. Prancūzai taip pat pelno daug daugiau taškų i baudos aikštelės (42,4 – 30,8) ir sulaukia daug daugiau pagalbos iš atsarginių žaidėjų (31 – 20,8). Kad ir kaip ekipos atrodė grupių etape – šiose rungtynėse favoritė yra Prancūzija.

Suomija – Italija

Na, o šiose rungtynėse susitiks širdžių čempionė Suomija ir viena turnyro favoričių Italija. Suomiai šį čempionatą pradėjo itin gerai, kai palaužė Prancūziją (86:84). Tačiau po to siekė labai apmaudus pralaimėjimas Slovėnijai (78:81). Po to suomiai po dviejų pratęsimų įveikė lenkus (90:87) ir užtikrintai nugalėjo graikus (89:77). Paskutinėse etapo rungtynėse jie taip pat tik pačioje rungtynių pabaigoje palaužė Islandiją (83:79).

Tuo tarpu italai čempionatą pradėjo dar geriau. Jie jau starte sutriuškino Izraelį (69:48) ir įveikė Ukrainą (78:66). Vėliau sekė nesėkmės prieš Lietuvą (73:78) ir Vokietiją (55:61), tačiau grupių etapą užbaigė pergale prieš gruzinus (71:69).

Sunku pasakyti ar suomius taip veikė namų aikštės faktorius ar jie tiesiog itin rimtai nusiteikė šiam čempionatui. Suomiai gąsdinančiai daug rungtynių užbaigė tik paskutinėmis sekundėmis. Nors tai užgrūdina žaidėjus, tačiau tai veikia ir psichologiškai. o ir lengvų rungtynių neturėjimas gali neraminti.

Tuo tarpu italai yra visiškai priklausomi nuo tritaškių. Lietuviai ir vokiečiai išjungė italų snaiperius ir šventė lengvas pergales. Tuo tarpu kitoms ekipoms to padaryti nepavyko ir jos buvo priverstos pasiduoti grėsmingajai Italijai.

Aišku, kad italai geriau meta iš toli negu suomiai, tačiau Suomija geriau pataiko iš dviejų taškų zonos. Jie taip pat geriau kovoja dėl kamuolių, tačiau padaro daugiau klaidų. Suomiai pelno daug daugiau taškų iš baudos aikštelės ir sulaukia daug didesnės pagalbos iš atsarginių žaidėjų negu italai.

Šių komandų statistiką analizuoti yra beprasmiška. Italų užduotis yra paprasta – pataikyti iš toli. Tuo tarpu suomiai privalo žaisti taip pat užsivedę ir su ta pačia ugnele, kaip ir žaidė namuose. Lemtingas faktorius, kuris gali nulemti šių rungtynių baigtį – Italijos rinktinės patirtis aukščiausio lygio rungtynėse.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA