Savaitės komentaras: ne visi geri darbai baigiasi gerai | Kas vyksta Kaune

Savaitės komentaras: ne visi geri darbai baigiasi gerai

R. Tenio nuotr.

Kaunas išgyveno pirmąją rugsėjo savaitę. Prasidėjusios pamokos ir paskaitos, koregavo rytines miestiečių dienotvarkes, didino automobilių spūstis, daugėjo įtampos, skubos, nervingumo, o su pastaraisiais – ir nelaimių miesto gatvėse.

Tačiau bene didžiausią sukrėtimą ir užuojautą šią savaitę jautėme Vilniuje vieno privataus sporto klubo baseine paskendusiam aštuonmečiui ir jo tėvams. Ir retas pagalvojome, kad ne mažesnį sukrėtimą patyrė taip pat ir treneris, kurio treniruotėje vaikas paskendo, juk jis buvo atsakingas už vaiko gyvybę, bet nesužiūrėjo, nespėjo, neišgelbėjo. Kaltus už šį įvykį asmenis išsiaiškins už tyrimą atsakingi pareigūnai, tačiau bet kuriam vaiką į plaukimo treniruotes šiomis dienomis išleidžiančiam tėvui rūpi vienintelis klausimas: ar jo vaikas yra saugus?

Tą bandėme išsiaiškinti ir mes, apklausę pagrindinius Kaune veikiančius plaukimo baseinus, kokia tvarka jie organizuoja plaukimo pamokas, nes gavome rimtą signalą, kad besimokančių plaukti vaikų tėvai jau seniai sunerimę, kad sporto centro „Girstutis“ baseine vykstančių treniruočių metu treneriai dirba su, tėvų vertinimu, pernelyg didelėmis vaikų grupėmis. Kaip portalui sakė skambinę tėvai – nemokančių plaukti vaikų grupėje šią savaitę vos vieno trenerio priežiūroje plaukė 16, kitoje, jau pramokusių plaukti – 18 vaikų. Vaikų treniruotes šiame baseine organizuojantis plaukimo klubas „Banga“ šios informacijos portalui nepatvirtino.

Šioje vietoje norisi stabtelėti ir prisiminti kitą savaitės pradžioje Kaune nutikusią istoriją, kuri tik iš pirmo žvilgsnio atrodo visai nesusijusi su plaukimo trenerių darbo specifika. Tai istorija apie mokytoją, kuri į mokslo metų pradžios įsikūrimo talką privačioje mokykloje „Erudito licėjus“ pakvietė mokinius iš vienos Garliavos mokyklos, kurioje anksčiau dirbo. Pakvietė, nes po remonto jos klasę reikėjo išvalyti, reikėjo surinkti suolus, sudėlioti daiktus. Galima suprasti mokytoją – darbo daug, tad praverčia bet kokios papildomos rankos, negi atsisakysi, jei vaikai dar ir patys geranoriškai sutinka pagelbėti?

Ir tada ima lįsti negražioji gerų darbų darymo istorijos pusė. Apie tai, kad privačios mokyklos, kurioje vieno vaiko mokslas kainuoja nuo 3,8 tūkst. iki 4,5 tūkst. eurų metams, administracija užuot pati pasiūliusi pagalbą mokytojai pasiruošti mokslo metų pradžiai, visaip ginasi ir teisinasi, kad svetimos mokyklos vaikų laisvanoriškas darbas yra jų pačių, pasisiūliusiųjų, problema. O gal vis gi vertėtų atsigręžti į mokytoją ir pagalvoti, kodėl ji būtent tokiu keliu sprendė problemą – tvarkė klasę pati, kaip išmanė, kaip anksčiau buvo įpratusi, kaip mes, dažnai, visi esame išmokę – imti „ant savęs“ daugiau, peržengiant savo ribas – tiek pareigų, tiek atsakomybės.

Panašiai yra ir su minėtais plaukimo treneriais, kurie registruoja ir apsiima treniruoti didesnes grupes, nei leistina ir galima. Nežinome šios veiklos užkulisių, ar grupes registruoja patys treneriai, ar veiklą organizuojantis plaukimo klubas, tik aišku viena – jei baseine yra administracija už patvirtintų normatyvų nesilaikymą ir darbą su didesnėmis, nei leistina vaikų grupėmis atsakingi ne treneriai, o administracija.

Portalo redaktorė Brigita Sabaliauskaitė

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA